• Ziua Internațională a Muzicii și Ziua Internațională a Educației, sărbătorite joi, la Filarmonică, printr-un concert extraordinar sub bagheta maestrului Ovidiu Bălan.
• Programul întregii seri va fi centrat pe creația marelui compozitor Ludwig van Beethoven, iar solist va fi pianistul Vincenzo Balzani.
Concertul simfonic de joi, 3 octombrie, al Filarmonicii „Paul Constantinescu” Ploiești, este dedicat atât Zilei Internaționale a Muzicii (1 octombrie) cât și Zilei Internaționale a Educației (5 octombrie).
Maestrul Ovidiu Bălan revine la pupitrul Orchestrei Simfonice ploieștene pentru un concert extraordinar, cu un program inedit, centrat pe creația marelui Ludwig van Beethoven. Pe scena „Ion Baciu” va urca și pianistul Vincenzo Balzani, solistul programului simfonic.
Prim-dirijor al Filarmonicii ploieștene cât și director onorific, director muzical și prim-dirijor al Filarmonicii Mihai Jora din Bacău, dirijorul Ovidiu Bălan și-a urmat pregătirea academică la Universitatea Națională de Muzică din București (absolvită summa cum laude în 1968), perfecționându-se în Olanda, la Hilversum, cu celebrii muzicieni Jean Fournet și Marius Constant.
Perioada pe care a petrecut-o în SUA i-a oferit ocazia de a lucra cu mari nume și ansambluri simfonice ale lumii precum Eugene Ormandy și Orchestra Simfonică din Philadelphia, Sir George Solti și Orchestra Simfonică din Chicango, Zubin Mehta și Orchestra Simfonică din Los Angeles, Aldo Ceccato și Orchestra Simfonică din Detroit, Lorin Mazel și Orchestra Simfonică din Cleveland, Pierre Boulez și Orchestra Simfonică din New York sau Seiji Ozawa și Orchestra Simfonică din Boston.
Unul dintre cei mai solicitați și longevivi dirijori români, cu o impresionantă activitate pe scenă, s-a aflat la pupitrul celor mai prestigioase orchestre ale lumii, concertând în mari centre culturale din Europa și SUA. A fost preocupat de promovarea orașelor mai mici dar cu o viață muzicală promițătoare, crezând în pasiunea și talentul oamenilor, indiferent de oportunitățile cu care aceștia s-au întâlnit.
Întreaga sa activitatea a fost apreciată cu numeroase premii și distincții precum „Premiul pentru Meritul Cultural” (București, 1982), „Premiul de Maestru în Arte” (Chișinău, 1994) ori „Premiul Jurnaliștilor pentru cea mai bogată activitatea artistică în Italia” (2000).
Joi, 3 octombrie 2024, îl vom asculta dirijând Concertul nr. 4 în Sol major pentru pian și orchestră op. 58, în interpretarea pianistului Vincenzo Balzani și Simfonia a V-a, op. 67, de Beethoven.
Solistul concertului de joi, Vincenzo Balzani s-a remarcat ca un talentat pianist încă de la vârsta de 14 ani, în urma cârștigării concursurilor „La Spezia” (E.N.A.L.) și “Förster-Ricordi” din Italia. Au urmat „Premiul Liszt” din cadrul „Concursului Maria Canals” (Barcelona), „Pozzoli” (Seregno), “F. P. Neglia” (Enna) și „G.B. Viotti” (Vercelli).
Absolvent al Conservatorului de Muzică „Verdi” din Milano sub îndrumarea maestrului Alberto Mozzati, Vincenzo Balzani a reprezentat RAI la Concursul „Maurice Ravel” organizat la Paris cu ocazia comemorării a 100 de ani de la nașterea marelui compozitor francez.
Cu o activitate artistică impresionantă, a susținut recitaluri și concerte (în calitate de solist ori membru în diferite ansambluri camerale) pe cele mai prestigioase scene din Italia (La Scala, San Carlo, Bergamo, Brescia, Roma etc.) și din lume.
Arta sa a fost împrimată pe numeroase Lp-uri și Cd-uri cu lucrări de Scarlatti, Mozart, Beethoven, Schubert, Liszt și Chopin (foarte apreciată fiind integrala studiilor chopiniene op. 10 și op. 25).
În prezent este profesor la Conservatorul de Muzică „Verdi” din Milano, fiind la rândul său mentor pentru tinerii pianiști care doresc să-și desăvârșească pregătirea muzicală la cel mai înalt nivel.
Joi, Vincenzo Balzani va fi solistul Concertului nr. 4 în Sol major pentru pian și orchestră op. 58 de Ludwig van Beethoven, în compania Orchestrei Filarmonicii „Paul Constantinescu”.
Biletele pentru acces în sală pot fi achiziționate de la Casa de Bilete a Filarmonicii, sau online de pe filarmonicaploiesti.ro sau entertix.ro. Bilete AICI.
Bilete virtuale AICI.
Evenimentul AICI.
Prețul biletelor: adult 30 lei, pensionar 20 lei, elev/student 10 lei.
Ziua Mondială a Muzicii, 1 octombrie, a fost adoptată la inițiativa marelui muzician Yehudi Menuhin (unul dintre cei mai cunoscuți elevi ai lui George Enescu) în anul 1973, la cea de a XV-a Adunare Generală a International Music Council de la Lausanne. „Prima” zi a muzicii a avut loc oficial în 1975, cu rolul de a promova arta muzicală care însoțește și ajută la aplicarea ideilor UNESCO de pace.
Începând cu 1994, Ziua Mondială a Educației a fost sărbătorită în fiecare an pe data de 5 octombrie. A fost desemnată de UNESCO (Organizația Națiunilor Unite pentru Educație, Știință și Cultură) și marchează semnarea, în 1966, a „Recomandării UNESCO/OIM (Organizația Internațională a Muncii) privind statutul profesorilor'', recomandare ce constituie principalul cadru de referință pentru abordarea drepturilor și responsabilităților cadrelor didactice la scară globală.
- Facebook.com/actualitateaprahoveana.ro
- instagram.com
- twitter.com
- Google Business
- Youtube Actualitatea
- Spotify PODCAST
- TikTok Actualitatea Prahoveană