Categorie: APH Cultural

Carol I1461 - Prima menţiune documentară a căii Giurgiului, important drum comercial, care lega oraşul dunărean de Transilvania.
1540 - Ordinul iezuit a fost recunoscut de către Papa Paul al III-lea. Mişcarea iezuită a fost fondată în 1534, de către Ignatius de Loyala, un fost soldat spaniol care a devenit preot şi care a fost canonizat în 1622.


1821 - Mexicul şi-a câştigat independenţa în faţa Spaniei.
1822 - Egiptologul francez Jean-Francois Champollion a anunţat că a descifrat mesajul scris pe piatra Rosetta.
1874 - Berna. România semnează, ca membru fondator, Tratatul privind înființarea Uniunii Poștale Generale (din 1878, Uniunea Poștală Universală), prin care țările semnatare formau un singur teritoriu poștal pentru schimbul reciproc al corespondențelor și obiectelor între birourile lor de poștă. Tratatul a intrat în vigoare la 1.07.1875.
1896 - În cadrul unei ceremonii internaţionale festive, are loc inaugurarea canalului navigabil Porţile de Fier
1910 - A avut loc primul raid aerian din România; aviatorul Aurel Vlaicu a parcurs traseul Slatina-Piatra Olt, în cadrul unor manevre militare de toamnă.
1917 - A apărut, la Bucureşti, „Scena" – „ziar zilnic de teatru, muzică, literatură, artă şi sport" (până la 11 noiembrie 1918), la care au colaborat Liviu Rebreanu, Tudor Arghezi, Gala Galaction, Camil Petrescu.
1928 - SUA au recunoscut Republica China.
1940 - S-a încheiat Pactul militar şi economic pe zece ani între Germania, Italia şi Japonia (Axa Berlin-Roma-Tokio), pentru impunerea unei „noi ordini" în Europa şi în „marea Asie de Răsărit".
1962 - S-a înființat Universitatea din Timișoara (în prezent, Universitatea de Vest).
1964 - Comisia Warren (denumită astfel după numele şefului ei – Earl Warren, preşedintele Curţii Supreme de Justiţie) a făcut public raportul privitor la asasinarea preşedintelui american J. F. Kennedy, după 10 luni de investigaţii. Concluzia membrilor comisiei a fost aceea ca Lee Harvey Oswald este unicul responsabil de moartea liderului SUA şi că nu a fost vorba de nicio conspiraţie. De asemenea, în raport s-a mai precizat că Jack Ruby, proprietarul barului de noapte care l-a împuşcat mortal pe asasinul preşedintelui, nu a avut niciun contact anterior cu Lee Harvey Oswald. Potrivit investigatorilor, glonţul care l-a lovit mortal pe J.F.K. a fost cel de-al treilea tras de Oswald de la etajul al şaselea, dintr-o clădire publică. Concluziile Comisiei Warren au fost aspru criticate şi au stârnit dispute aprige de-a lungul timpului.
1991 - Au început, la București, lucrările Congresului Partidului Național Țărănesc Creștin Democrat, primul congres de după război al acestei formațiuni politice. A fost ales președinte al partidului Corneliu Coposu (27-29).
1992 - Au avut loc alegeri legislative şi prezidenţiale în România.
1998 - Se înfiinşeaza compania Google
1999 - România a depus la Bruxelles „Programul național anual de pregătire a aderării la NATO".
2001- Guvernul României a adoptat Planul Național de Aderare la NATO, având ca scop admiterea României la summit-ul de la Praga din 2002. În urma acestui summit, România a fost invitată să adere la Alianța Nord Atlantică; în 2004, România a devenit membră a NATO.

Aniversări şi comemorări:
1590 - Papa Urban al VII-lea a murit la 13 zile după ce a fost ales, pontificatul său fiind cel mai scurt din istorie
1914 - A încetat din viaţă Carol I de Hohenzollern Sigmaringen, domn (1866-1881) și rege al României (1881-1914) (n. 1839) încoronat rege al României la data de 10 mai 1881). După noul calendar, ziua morţii sale a fost 10 octombrie. În timpul domniei sale, ţara şi-a proclamat independenţa. A preluat conducerea statului când avea 27 de ani şi a urcat pe tron după ce contele de Filip de Flandra a refuzat să fie în fruntea Principatelor Unite. A ajuns în ţară deghizat în om de afaceri şi cu paşaport fals, iar pe 10 mai 1866 a depus juramântul de credinţă faţă de ţară şi a pus bazele dinastiei Hohenzollern. În cei 48 de ani de domnie, societatea românească a cunoscut schimbări profunde atât în plan politic, cât şi economico-social. Cu puţin timp înaintea morţii sale, regele a făcut o ultimă dovadă că este român, acceptând hotărârea Consilului de Coroană privitoare la declararea neutralităţii în Primul Război Mondial care izbucnise, deşi el a dorit o participare în luptă alături de Germania şi Austro-Ungaria. Carol I a fost urmat la tron de către nepotul său, Ferdinand.
1952 - S-a născut Dumitru Prunariu, cosmonaut, singurul român care a zburat în spaţiul cosmic. S-a născut la Braşov, a absolvit Universitatea Politehnică din Bucureşti în 1976 cu specializarea inginerie aeronautică, după care a lucrat pentru scurt timp la IAR Braşov. În 1977, a devenit pilot în aviaţia armatei şi, la câtva timp, a fost recrutat în programul Intercosmos. Pe 14 mai 1981, la numai 29 de ani, Dumitru Prunariu a devenit primul român care a zburat în spaţiu la bordul navetei Soyouz 40. Naveta a fost lansată de la cosmodromul Baikonur, iar din echipaj mai făcea parte şi cosmonautul rus Leonid Popov. Cei doi au rămas pe staţia Salyut 6 aproape o săptămână, unde au realizat experimente ştiinţifice legate de câmpul magnetic al Pământului. Durata zborului în spatiu a românului a fost de 7 zile, 20 de ore, 41 de minute şi 52 de secunde. Dumitru Prunariu este cel de-al 104-lea cosmonaut din lume.
1601 - S-a născut Ludovic al XIII-lea, rege al Franţei.
1719 - S-a născut Abraham Gotthelf Kastner, matematician german.
1818 - S-a născut Adolph Wilhelm Hermann Kolbe, chimist german.
1903 - S-a născut Alexandru Ciucurencu, pictor român.
1939 - S-a născut Nicolae Manolescu, critic literar şi om politic român.
1951 - S-a născut Meat Loaf, solist rock american.
1958 - S-a născut Shaun Cassidy, cântăreţ şi actor american.
1976 - S-a născut Francesco Totti, fotbalist italian
1984 - S-a născut Avril Lavigne, cântăreaţă canadiană.

Calendar ortodox: Sfântul Ierarh Antim Ivireanu, Sfinţii Mucenici Calistrat şi Epiharia.

27 septembrie - Ziua mondială a turismului
27 septembrie - Ziua internaţională a surzilor

Back To Top