• Timp de două săptămâni, la Galeria de Artă din Ploiești, simezele au primit liniștea naturii.
• Pictura lui Marcel Bejgu s-a desfășurat cu o energie lină, de armonie sufletească, pe care privitorul a simțit-o ca pe o adiere plăcută prin frunzele pădurii.
Atras iremediabil de detaliul plantelor și al arborilor, pictor al luminii și al detaliului, Marcel Bejgu devine, prin fiecare expoziție, mijlocitorul dintre privitor și farmecul pe care acesta ar trebui să îl perceapă în fața naturii.
Și de această dată, lucrările lui au capacitatea de a liniști suflete, de a îmblânzi furtuni interioare și de a calma spirite aprinse.
Cu siguranță, iubitorii picturii lui Marcel Bejgu au simțit aceste capacități ale picturii sale și nu este de mirare dacă mestecenii, fagii sau florile lui, odată aduse în casă, încep să emane acea briză fină care îi face să se detașeze de frustrările vieții cotidiene.
Chiar dacă „Ultimul fag” a apărut dintr-o revoltă, așa cum pictorul însuși mărturisește, el face privitorul să devină prezent și stăpân pe sine.
Chiar dacă vibrațiile „Zamorei” provin din împrejurimile pline de forfotă ale Castelului Cantacuzino de la Bușteni, ea inspiră forța detașării.
Chiar dacă mușcata de la mănăstire s-a născut în sunetul puternic al clopotelor și al rugăciunilor aprige, ea aduce privitorului propria înflorire, dincolo de orice altceva.
Chiar dacă repausul bărcii care se odihnește sub zăpadă se desfășoară în fiorul iernii, el are rolul de a ne atrage atenția asupra nevoii de a lua o pauză.
Prin toate acestea, Marcel Bejgu devine un alchimist al stărilor sufletești, ajutând ochiul să se trezească într-un spațiu terapeutic, liniștitor, în care privitorul se poate conecta cu sine fără zgomot, fără orice fel de agresiune.
Stilul unic prin care se întrevede rafinamentul detaliului, dar și compunerea unei ambient capabil să sugereze foșnetul vântului, fac din Marcel Bejgu un maestru al compoziției și mai ales al comunicării prin arta vizuală.
El transpune prin imagine energii menite să ne vindece traumele celor mai intense momente, propunându-ne cealaltă variantă a firii, cea autentică, simplă, adevărată.
VIDEO LINK APH VERNISAJUL EXPOZIȚIEI DE PICTURĂ MARCEL BEJGU
Cum este percepută pictura lui Marcel Bejgu de artiști vizuali
Florin Șuțu, pictor: „Compozițiile pictorului Marcel Bejgu nu au nimic din dislocările cromatice și contrastele valorice, abrupte ca scop în sine. (…) Copacii par ortografierea unei evanghelii proaspăt tipărite, cerurile par cămășile mucenicilor, spălate și întinse la uscat, zăpezile albe și moi țin de cald florilor de câmp, cele care vor poposi peste timp în ulcelele de lut de lângă șevaletul artistului. Potecile firave strecurate lin printre ierburi, duc privitorul în lumea memoriei afective, o lume pe care pictorul Marcel Bejgu o poartă cu sine și o așază pe simeze pentru semeni și prieteni dragi…”
Dan Rădulescu, critic de artă: „O cromatică din poveștile copilăriei, nu idilică, lumina atot prezentă, tonurile de brun, galben, verde, toate se contopesc străveziu, firav, ca-ntr-un zâmbet de după-o mirare. Rar, câte-un drum abia trasat… Continua mișcare a naturii, foșnetele, vântul, leapșa norilor, chiar imperceptibila mișcare de rotație a Pământului, nu lasă închegat nimic, de-asta spuneam mai-nainte aparent, un ușor freamăt, ca un fior străbat peisajele lui Marcel Bejgu. Dar, dacă-tredeschidem ochii, atunci emoția se oprește parcă, pentru o clipă, două, trei, desprinzându-se pânzei, așa cum s-a lăsat furată și realității și, de aici, se-așează-n sufletele noastre…”.
Despre Marcel Bejgu
Absolvent al Institutului de Arte Plastice, Universitatea Iaşi și al Universității Naționale de Artă Bucureşti, Marcel Bejgu este membru al Uniunii Artiștilor Plastici din România încă din anul 1979.
Din 1990 a făcut parte din conducerea Filialei Ploiești a U.A.P., fiind și profesor la catedra de pictură-desen a Colegiului „Carmen Sylva“ din Ploiești.
Începând cu anul 1974, a expus, participând la toate saloanele de artă judeţene, interjudeţene organizate de Filiala U.A.P. Ploieşti, precum și la peste 80 de expoziții naționale, anuale sau bienale de pictură și sculptură.
Dintre expozițiile persoanele, spicuim: Galeria de Artă Ploiești; Greiswald, Germania; Galeria SILVA Bușteni; Spitalul Fundeni București.
Expoziții de grup: Galeria ¾ Teatrul Național București; J.L. Calderon București; Bienala „Gheorghe Petrașcu“ Târgoviște; 2000 – Salonul Artiștilor Ploieșteni, Galeria „Apollo“ București; Salonul Artelor Brașov; Bienala „Ion Andreescu“ Buzău; Bienala „Lascăr Vorel“ Piatra Neamț; Grup 73, Galeria „Cupola“ Iași.
Expoziții internaționale: „Florile în pictura românească” – Viena; Torun – Polonia; „Arta românească contemporană” – Stuttgart; Escrennes – Franţa; Madrid, Spania.
Are 30 de lucrări de artă monumentală religioasă – mozaic.
Premii: Diploma de laureat la bienalele de pictură din 1983 și 1985. În 2013 și 2014 obține premiul Expoziției Omagiale „Nichita Stănescu“ și premiul Muzeului de Artă Ploiești.
Lucrări în colecții de stat și particulare: România, Italia, Austria, Germania, SUA, Canada, Polonia, Israel, Japonia, Iugoslavia; Indonezia, Franța, Elveția, Australia, Danemarca, Noua Zeelandă, Brazilia, China.
CITEȘTE ȘI: 7 octombrie: 141 de ani la inaugurarea Castelului Peleș
- Facebook.com/actualitateaprahoveana.ro
- instagram.com
- twitter.com
- Google Business
- Youtube Actualitatea
- Spotify PODCAST
- TikTok Actualitatea Prahoveană