• Joi, 17 octombrie, de la ora 19.00, pe scena „Ion Baciu” a Filarmonicii Ploiești, vor urca marele violonist Liviu Prunaru și dirijorul David Angus.
• Programul include lucrări renumite ale compozitorilor Felix Mendelssohn-Bartholdy, Zoltán Kodály și Antonin Dvořák.
Maestrul Liviu Prunaru, unul dintre artiștii preferați ai publicului ploieștean, revine joi, 17 octombrie, pe scena Filarmonicii „Paul Constantinescu” din Ploiești. Unul dintre cei mai apreciați și solicitați violoniști din lume, Liviu Prunaru este în prezent Concertmaestru la Royal Concertgebouw din Amsterdam și solist concertist la Filarmonica „Paul Constantinescu” Ploiești.
Despre Liviu Prunaru
Liviu Prunaru a început să studieze vioara de mic în orașul natal, Craiova, cu profesor Oprișan, continuând la București, sub îndrumarea doamnei Carpen. Au urmat Conservatorul din București, la clasa profesoarei Cornelia Bronzetti și Academia Menuhin din Gstaad (Elveția) unde a studiat cu Alberto Lysy, Yehudi Menuhin, Igor Oistrakh, Ruggiero Ricci, Nikita Magaloff, Jean-Pierre Rampal, Peter-Lukas Graf și Pierre Amoyal. După „etapa Elveția” și-a completat studiile la Juilliard School din New Work cu Miss Dorothy DeLay și unde a participat activ la masterclass-ul lui Itzakh Perlman. Palmaresul său este impresionant, de la premii și distincții obținute la prestigioase concursuri de interpretare din întreaga lume la colaborări ca solist alături de cele mai bune orchestre la nivel mondial și concerte sub baghetele celor mai mari dirijori.
Maestrul Liviu Prunaru cântă pe o vioară „Pachoud” din 1694 construită de Antonio Stradivarius, unul dintre cei mai cunoscuți lutieri italieni. Vioara datează din perioada „lungă” a maestrului italian, când a făurit instrumente mai lungi decât cele obișnuite, aceasta având 3 milimetri în plus. Maestrul Prunaru descrie sunetul instrumetului său ca fiind „sclipitor, strălucitor, ca o lamă de laser care trece prin tot”, cu o tehnică desăvârșită, și o acustică încredibilă, fiind o provocare pentru domnia sa să-i înțeleagă și să valorifice toate calitățile sale.
Dirijorul David Angus
Maestrul David Angus este, în prezent, director muzical și dirijor principal al Operei Lirice din Boston din SUA, cu activitate concertistică în toată Europa și America de Nord.
Născut în Anglia, de origine daneză și engleză, David Angus și-a petrecut primii ani la Belfast. A fost corist la King's College, Cambridge, sub conducerea lui Sir David Willcocks, și a urmat Universitatea Surrey. Și-a încheiat formarea cu o bursă de dirijat la Royal Northern College of Music din Manchester, unde a câștigat mai multe premii.
David Angus a început ca maestru de cor și dirijor pentru Glyndebourne Festival Opera, atât în festival, cât și în turneu, unde a condus numeroase spectacole și concerte. Cariera sa de operă l-a dus apoi în Italia, în primul rând pentru a dirija la Torino, dar și la Milano, Bologna și Modena.
În Marea Britanie, a lucrat la Scottish Opera, Opera North și English Touring Opera, unde a dirijat mai multe premiere britanice pentru Festivalul de la Brighton. Înainte de a ocupa actuala poziție BLO, a fost director muzical al Glimmerglass Opera. A lucrat cu Canadian Opera Company, Cleveland Opera, Opéra National de Paris, Hawaii Opera Theatre, Danish National Opera, Malmö Opera și Icelandic Opera. Apoi s-a întors la Opera din Wexford și și-a făcut debutul cu Opera Regală din Stockholm cu o nouă producție de mare succes Sweeney Todd, regizată de directorul artistic Michael Cavanagh.
David Angus a condus orchestre și coruri în toată Europa, în special în Scandinavia, unde a fost un invitat frecvent al Orchestrei Simfonice Lahti și al mai multor orchestre daneze. A fost dirijor-șef al Orchestrei Simfonice din Flandra timp de mulți ani și a jucat un rol important în stabilirea acesteia ca una dintre cele mai interesante și dinamice orchestre din țară. A dirijat cele mai multe orchestre majore din Marea Britanie, inclusiv Royal Philharmonic Orchestra, Hallé Orchestra și orchestrele BBC, având numeroase concerte și înregistrări cu London Mozart Players și Scottish Chamber Orchestra.
Programul concertului de joi, 17 octombrie
Maestrul Liviu Prunaru este solistul Concertului în mi minor pentru vioară și orchestră op. 64 de Felix Mendelssohn-Bartholdy, de joi, 17 octombrie. Dirijorul David Angus se va afla la pupitrul Orchestrei Simfonice a Filarmonicii „Paul Constantinescu” Ploiești, care va continua programul serii cu lucrările Dances of Galanta de Zoltán Kodály și Simfonia a VI-a în Re major op. 60 de Antonin Dvořák.
Biletele pentru acces în sală pot fi achiziționate de la Casa de Bilete a Filarmonicii sau online de AICI.
Prețul biletelor: adult 50 lei, pensionar 30 lei, elev/student 20 lei.
Bilete pentru concertul virtual AICI
Evenimentul AICI
Foto: Facebook
CITEȘTE ȘI: Pe scenele Teatrului „Toma Caragiu” se deschid universuri fascinante, în această săptămână
- Facebook.com/actualitateaprahoveana.ro
- instagram.com
- twitter.com
- Google Business
- Youtube Actualitatea
- Spotify PODCAST
- TikTok Actualitatea Prahoveană