-
Două festivaluri organizate în vară, sub egida programului Ploiești #LetsPLAY - Capitala Tineretului din România 2024, au fost premiate la Gala Tineretului din România.
-
Evenimentele „LET'S PLAY Festival” și „Urban Street Art Festival” au obținut Locul I la categoria „Educație non-formală”, respectiv Locul III la categoria „Incluziune socială” a galei organizate de Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse, în parteneriat cu Casa de Cultură a Studenților Ploiești.
Alături de Casa Tineretului din Ploiești, sediul Asociației Eurospirit și gazda a numeroase activități desfășurate în cadrul programului Ploiești #LetsPLAY - Capitala Tineretului din România 2024, cele două proiecte de tip festival au fost remarcate de un juriu constituit la nivel național, din rândul formatorilor și decidenților în sectorul de tineret, și premiate de ministrul de resort, Natalia-Elena Intotero.
Festivalul „LET’S PLAY” a propus acțiuni de învățare prin joc și interacțiune cu tinerii din comunitate, promovând dezvoltarea personală prin educația non-formală și împuternicirea tinerilor. Voluntarii Fundației Județene pentru Tineret (FJT) Prahova au jucat, timp de un weekend, rolul de facilitatori de ateliere și jocuri dedicate tinerilor și copiilor:
De partea cealaltă, festivalul Urban Street Art a folosit muzica, arta plastică de tip graffiti și cultura urbană într-un efort comun de a „da culoare orașului”. Coordonat de doi lucrători de tineret din cadrul FJT Prahova, Alex Iliescu și Ștefania Tătaru, proiectul a reunit tineri din diverse medii sociale, care au transmis prin artă mesaje de unitate și solidaritate în comunitate, sub sloganul Ploiești #LetsPLAY.
Urban Street Art Festival a adus concerte live pe scena amplasată pe esplanada Palatului Culturii, workshopuri gratuite de artă, sesiuni meet & greet cu artiștii festivalului și un concurs de fotografie, încheindu-se cu amplasarea a 10 panouri volumetrice, pictate cu graffiti de către 10 tineri participanți, în centrul orașului.
Reporterii Actualitatea Prahoveană prezenți la Gala Tineretului din România, desfășurată duminică, 20 octombrie, la Palatul Culturii din Ploiești, au stat de vorbă cu Alex Iliescu și Ștefania Tătaru, tinerii care au organizat festivalul Urban Street Art și, în același timp, s-au implicat activ în inițiativa „LET'S PLAY Festival”, coordonând diverse ateliere.
- Cum a fost experiența voastră ca organizatori ai unor evenimente de o asemenea amploare și cum v-ați descrie parcursul? Ați întâmpinat obstacole?
Alex: Chiar dacă nu a fost foarte ușor, am reușit să trecem peste provocări și să organizăm două festivaluri de succes în Ploiești - Capitala Tineretului din România 2024 - suntem mândri de asta. Feedback-ul pozitiv primit de la participanți, voluntari sau artiști, atât în timpul evenimentelor, cât și după terminarea lor, ne-a ajutat să trecem peste emoții și să ducem la capăt evenimentele de amploare pe care le-am organizat.
Ștefania: Urban Street Art Festival si LET’S PLAY Festival au fost pentru noi două evenimente de suflet. Ne-am dedicat cu tot ce am avut mai bun pe tot parcursul acestor proiecte. Am trăit momente de neuitat, mai ales că am avut multe de învățat, de la tot ce a fost pozitiv până la greșelile pe care le-am făcut pe durata festivalurilor. Experiența pe care am acumulat-o pe parcursul acestor două evenimente ne-a dezvoltat într-o modalitate non-formală, de la a ne învinge emoțiile până la a lucra în echipă.
- Ce impact credeți că au avut cele două festivaluri în comunitatea ploieșteană, în contextul în care au fost premiate la Gala Tineretului din România?
Alex: Faptul că aceste două festivaluri au fost premiate în cadrul Galei Tineretului din România a fost încă o dovadă că tot ceea ce am făcut anul acesta în Ploiești - Capitala Tineretului are un impact important în comunitate. LET’S PLAY Festival și Urban Street Art Festival au reușit să transforme spațiile publice din oraș în locuri de interacțiune creativă, locuri în care tinerii din oraș s-au putut dezvolta și distra. Ne dorim să continuăm să organizăm aceste festivaluri și sperăm că fiecare ediție va avea un impact tot mai semnificativ pentru tinerii din oraș.
Ștefania: Prin cele două mari evenimente, comunitatea ploieșteană a văzut că tinerii pot ieși în evidență și prin lucruri bune, că se pot implica în mod activ în comunitate și că au un rol important, acela fiind să dea culoare orașului. Acestea sunt câteva dintre cele mai importante motive care ne-au făcut să ne dăm seama că trebuie să continuăm și cu o a doua ediție a acestor festivaluri.
- Cum ați descrie, pe scurt, proiectele „LET’S PLAY Festival” și „Urban Street Art Festival” unei persoane din exterior? Pe ce aspecte ați pune accent?
Alex: În primul rând, aș spune că sunt două proiecte create de tineri pentru tineri. Dacă ar fi să vorbim despre Urban Street Art Festival, consider că arta și cultura nu sunt, în acest moment, în topul domeniilor de interes pentru comunitate. Ne-am dorit să schimbăm acest aspect prin organizarea unui festival de artă, deoarece artiștii locali merită să fie promovați și susținuți, merită să își expună talentul. Fie ca vorbim despre pictura cu graffiti, fie că vorbim despre muzică, îm cadrul proiectului Urban Street Art Festival am reușit să facem ceea ce ne-am propus, astfel că, pentru 3 zile, centrul orașului Ploiești s-a umplut de culoare și de energie pozitivă.
De asemenea, LET’S PLAY Festival a fost, pentru tinerii din comunitate, un prilej de a participa la diverse ateliere organizate tot de tineri. Acest festival a oferit ocazia perfectă pentru socializare, pentru crearea de noi prietenii și pentru a dobândi experiență în comunicare și coordonare.
Ștefania: În primul rând, aceste două proiecte au fost organizate special pentru tinerii din comunitate, care vor să vadă o schimbare și un punct de culoare asupra orașului. Au fost făcute de tineri, pentru tineri și cu tineri. Pot spune că Urban Street Art Festival a fost oportunitatea cea mai bună pentru a scoate în evidență tinerele talente care se află sub umbra prejudecăților altor persoane. O șansă pentru ele de a se exprima așa cum vor, inclusiv prin graffiti, o manifestare care adeseori este considerată vandalism, nu tot o formă de artă.
De partea cealaltă, LET’S PLAY Festival, un alt festival plin de culoare și plin de viață, a fost momentul când tinerii au fost încurajați să arate tot ce pot, să interacționeze într-un mod productiv cu persoanele din jur și să includă pe toată lumea într-un mediu fun și colorat.
- Cu ce mesaj vă doriți să rămână în minte tinerii din Ploiești după aceste inițiative și, de ce nu, la finele programului Ploiești #LetsPLAY - Capitala Tineretului din România 2024?
Alex: Aș vrea ca fiecare tânăr să știe că nimic nu este imposibil și că doar #ÎMPREUNĂ putem realiza tot ceea ce ne propunem. Orice vis poate deveni realitate atunci când credem în el și luptăm pentru acesta.
Ștefania: As vrea ca tinerii să știe că orice este posibil, indiferent de circumstanțe, indiferent de greșelile pe care le fac la un moment dat și indiferent de cuvintele răutăcioase pe care le aud de la alte persoane. Trebuie doar să-și dorească; odată ce există această dorință, pot să realizeze tot ce își propun, iar la final o să apară acel sentiment de fericire și de mândrie, care „bate” orice trăire.
- Ca lucrători de tineret în cadrul Fundației Județene pentru Tineret Prahova, cum evaluați sincer acest program? Considerați că a reușit să își atingă obiectivele? Care sunt principalele schimbări pe care le observați în sectorul de tineret ploieștean?
Alex: Da, cu siguranță și-a atins obiectivele. Cea mai importantă schimbare adusă de acest program este dorința de implicare civică a tinerilor. Toți tinerii implicați în numeroasele evenimente organizate sub egida programului „Ploiești #LetsPLAY - Capitala Tineretului din România 2024” au reușit să dobândească experiența necesară pentru a se dezvolta personal și își doresc acum să ajute și persoanele din jurul lor să devină tot mai implicate.
Atunci când am intrat în Fundația Județeană pentru Tineret Prahova, nici măcar nu mai auzisem denumirea de „Lucrător de Tineret”. În timp, am reușit să învăț mai multe despre lucrul cu tinerii și am ajuns să fiu pasionat de acest domeniu. Îmi doresc ca toată lumea să treacă printr-un proces de devoltare ca acesta și să descopere cât de benefic poate fi voluntariatul.
Ștefania: Din punctul meu de vedere, schimbarea se observă, e evidentă, aceasta venind puțin câte puțin și fiind acumulată pe tot parcursul unui program prin care noi am încercat să construim o comunitate mai colorată. Una dintre principalele schimbări din comunitatea noastră am remarcat-o la nivelul viziunii pe care oamenii o aveau despre tineri - pare că majoritatea dintre ei au observat că putem, într-adevăr, să aducem acel element de schimbare.
Eu am devenit lucrător de tineret prin susținerea pe care am primit-o de la persoanele dragi. Prin intermediul Fundației Județene pentru Tineret Prahova si prin Asociația Eurospirit, am beneficiat de oportunități de a mă dezvolta si de a atinge competențele necesare pentru a deveni lucrător de tineret. Procesul acesta de dezvoltare m-a ajutat foarte mult din punct de vedere profesional, dar și personal. A fi lucrător de tineret este cel mai cool lucru, fiindcă ai de-a face cu foarte multă lume, cu o mulțime de oameni, care au diferite experiențe de viață și trăiri.
Citește și: FOTO EXCLUSIV: Spectacol de lasere la Palatul Culturii din Ploiești, la final de Summitul Tinerilor