Categorie: APH Cultural

GeorgePaladeBanca Naţională a României pune în circulaţie, începând de luni, 19 noiembrie, în scop numismatic, o monedă din argint dedicată aniversării a 100 de ani de la naşterea lui George Emil Palade, după cum se precizează într-un comunicat al BNR.

Moneda este confecţionată din argint, cu o valoare nominală de 10 lei, are o formă rotundă, cu diametrul de 37 milimetri, marginea zimţată şi greutatea de 31,103 grame. Preţul de vânzare, (fără TVA), pentru moneda din argint aferentă aniversării a 100 de ani de la naşterea lui George Emil Palade este de 360 de lei. Tirajul emisiunii este de 500 de bucăţi. Aversul monedei reprezintă clădirea Spitalului Colţea din Bucureşti, unde George Emil Palade a desfăşurat un stagiu de practică medicală, precum şi o compoziţie care sugerează activitatea ştiinţifică a savantului; milesimul 2012, stema României, inscripţia România, precum şi valoarea nominală 10 lei.
Reversul monedei reprezintă portretul savantului George Emil Palade şi o compoziţie care simbolizează biologia celulară; în arc de cerc, sunt gravate inscripţia George Emil Palade şi perioada în care a trăit, 1912-2008.

George Emil Palade (n. 19 noiembrie 1912, Iaşi - d. 8 octombrie 2008) a fost un medic şi om de ştiinţă american de origine română, specialist în domeniul biologiei celulare, laureat în 1974 al premiului Nobel pentru fiziologie şi medicină. În 1986 i-a fost conferită în Statele Unite National Medal of Science („Medalia Naţională pentru Ştiinţă") în biologie pentru: „descoperiri fundamentale (de pionierat) în domeniul unei serii esenţiale de structuri supracomplexe, cu înaltă organizare, prezente în toate celulele vii".

Back To Top