Categorie: APH Cultural

necropola bronzUn grup de arheologi a descoperit, pe tronsonul autostrăzii Lugoj-Deva, în satul Păru, peste 50 de morminte de incineraţie, vechi de peste 3000 de ani, vase de lut, râşniţe de piatră folosite în ritualul funerar şi sute de locuinţe din secolul XIII î.e.n.. Descoperirea reprezintă cea mai mare necropolă a unui grup cultural din Epoca Bronzului.


Profesorul Florin Draşovean, coordonatorul grupului de arheologi, a realizat raportul tehnic necesar emiterii certificatului de descărcare de sarcină arheologică pentru infrastructura de transport de interes naţional, cerut de lege.

Conform documentului oficial, cercetările arheologice preventive, efectuate în vara anului trecut pe tronsonul autostrăzii Lugoj-Deva, au condus la descoperirea şi cercetarea a mai mult de şase situri care se datează în epoca bronzului, perioada romană şi medievală.

„Printre cele mai importante situri este cel descoperit în localitatea Păru, care aparţine epocii bronzului, grupului cultural Balta Sărată, datat, prin metode clasice, în secolele XIII-XII î. Chr. Au fost cercetare peste 500 de complexe arheologice, gropi ale unor locuinţe, gropi din care a fost extras lutul necesar construirii locuinţelor, precum şi peste 50 de morminte de incineraţie, fiind, până în acest moment, cea mai mare necropolă a purtătorilor acestui grup cultural", a subliniat profesorul Florin Draşovan, pentru www.tion.ro.

Arheologul a mai precizat că mormintele aruncă o nouă lumină despre ritul şi ritualul funerar de la sfârşitul epocii bronzului din nord-estul Banatului. „S-a constatat că defuncţii erau depuşi pe un rug funerar pe care erau arse şi obiectele din trusoul funerar, din care făceau parte o masă-altar din lut pe care se aduceau ofrandele funerare, râşniţe din piatră, precum şi diferite vase din lut care erau folosite pentru banchetul funebru. Metodele moderne de datare prin metoda carbonului radioactiv arată că necropola de la Păru se situează în intervalul de timp cuprins între 1300 şi 1200 în. Chr", a declarat, pentru sursa citată, prof. dr. Florin Draşovean.

Back To Top