Categorie: APH Cultural

tudor gheorgheTudor Gheorghe a fost şi rămâne principalul promotor al valorilor şi tradiţiilor româneşti. Creaţia sa apreciată şi de publicul tânăr cult aflat în căutarea unui refugiu într-o Românie manelizată şi infestată de non-valori umple întotdeauna sălile de spectacol.

 

Tudor Gheorghe a abordat o gamă variată de teme, de la cele tradiţionale sau patriotice, până la cântece pentru şi despre copii (vezi albumul Diligenţa cu Păpuşi). Maestrul a reuşit să dea noi valenţe muzicii sale, prin concertele susţinute în colaborare cu orchestre renumite de muzică simfonică. De altfel, toate concertele sale sunt tematice şi transmit, întotdeauna, un mesaj puternic.
Joi, 1 august, Tudor Gheorghe a împlinit 68 de ani. LA MULŢI ANI, MAESTRE!

 

Scurtă biografie:

*Tudor Gheorghe s-a născut la 1 august 1945, în comuna Podari, din judeţul Dolj. Tatăl lui a fost arestat ca legionar şi deţinut politic la Aiud.

*A urmat Liceul „Nicolae Bălcescu" din Craiova (azi Colegiul Naţional „Carol I"), apoi a studiat la Institutul de Teatru din Bucureşti, clasa de actorie, absolvind în 1966. În acelaşi an a fost angajat la Teatrul Naţional din Craiova, pe scena căruia a debutat jucând în piesa „Cocoşul negru", de Victor Eftimiu.

*A jucat în „Visul unei nopţi de iarnă", de Tudor Muşatescu, „D-ale carnavalului", de I.L.Caragiale, „Doamna nevăzută", de Pedro Calderón de la Barca, „Mitică Popescu", de Camil Petrescu, „Filfizonul pedepsit", de John Vanbrugh, „Unchiul Vanea", de Anton Cehov" şi „Piticul din grădina de vară", de Dumitru Radu Popescu.

*Primul său recital, „Menestrel la curţile dorului", l-a susţinut în anul 1969, cu poezii de Lucian Blaga şi Ion Barbu, dar şi creaţii proprii. După alţi doi ani de studii aprofundate făcute la Institutul de Folclor din Capitală, a realizat ce de-al doilea recital, intitulat „Şapte balade".

*În perioada regimului comunist, spectacolele lui Tudor Gheorghe au fost cenzurate şi, apoi, interzise timp de aprope 10 ani, din 1979, de la premiera spectacolului „Pe-un franc poet", până la Revoluţie. Tudor Gheorghe a revenit pe scenă, în 1992, cu concertul „Cântece cu gura închisă".

*În 1999 a început seria de spectacole „Anotimpurile poeziei româneşti", realizate în colaborare cu dirijorul Marius Leonard Hristescu. În perioada 29 mai – 4 iunie 2006, Tudor Gheorghe a susţinut la Sala Palatului din Bucureşti o serie de şapte concerte, intitulată „Săptămâna risipitorului de frumuseţi": „Primăvara simfonic", „Toamna simfonic", „Petrecere cu taraf", „Diligenţa cu păpuşi", „În căutaea dorului pierdut", „Iarna simfonic", „Vara simfonic".
În acelaşi an, artistul a prezentat în permieră spectacolul „Calvarul unei inimi pribegi", cu cântece din anii 1930, continuat în 2007 cu spectacolul „Parfumul nebunelor dorinţi".

*În 2008, Tudor Gheorghe revine pe scenă cu spectacolul „La margine de imperii", dar şi cu o piesă de teatru. Artistul joacă în musicalul „Omul de La Mancha", după cartea lui Dale Wasserman. Tot atunci are loc şi premiera spectacolului „Taina cuvintelor".

*Printre albumele lansate de Tudor Gheorghe de-a lungul timpului se numără „Viaţa lumii" (1974), „Veniţi, privighetoarea cântă" (1976), „Reîntoarcerea" (1999), „Suflet De Român" (2000), „Primăvara. Simfonic" (2001), „Toamna. Simfonic" (2001), „Iarna. Simfonic" (2003), „Diligenţa cu păpuşi" (2003), „Cu Iisus în celulă" (2005), „Vara. Simfonic" (2006), „Petrecere cu taraf III/Când Dumnezeu era mai jos" (2007), „La margine de imperii" (2013) şi „Mahalaua Mon Amour" (2013).

*Tudor Gheorghe a primit în noiembrie 2009, din partea preşedintelul României, Ordinul naţional Steaua României în grad de Cavaler, „pentru crearea şi transmiterea cu talent şi dăruire a unor opere literare semnificative pentru civilizaţia românească şi universală".

*De asemenea, în decembrie 2011, artistul a primit titlul de Doctor Honoris Causa, conferit de Senatul Universităţii din Craiova.

Sursă biografie: gandul.info

Back To Top