- Criza salubrității din Ploiești s-a transformat într-un conflict direct între administrația locală și vechiul operator de salubritate, Bin Go Solutions SRL (fost Rosal/UWS), susținut public de Solid Waste Operation SRL (SWO) și ADI Deșeuri.
- Bin Go Solutions, SWO și ADI Deșeuri susțin o narațiune falsă pentru a împiedica schimbarea operatorului. Documentele oficiale confirmă că contractul s-a încheiat la 31 decembrie 2024
Fapte:
- Contractul dintre ADI Deșeuri și Bin Go Solutions a expirat pe 31 decembrie 2024.
- Bin Go Solutions nu mai operează în baza unui contract aflat în vigoare, ci în baza extinderii activității pentru asigurarea continuității serviciului
- Perioada pentru asigurarea continuității serviciului ține de decizia administrației locale și poate varia între o zi și maxim 90 de zile.
- Primăria Ploiești poate decide în orice moment începerea activității noului operator, iar Bin Go Solutions trebuie să înceteze colectarea și să părăsească orașul.
- Șoferii Bin Go Solutions care continuă să opereze după decizia Primăriei riscă amenzi din partea Poliției Locale Ploiești.
- „Vom cere aceste bunuri de predare plătite deja de cetățenii Ploieștiului, dar care, în realitate, nu există. Dacă nu ni le predau, vom sesiza organele competente, pentru că asta ar reprezenta unul dintre cele mai mari jafuri direct din buzunarul ploieștenilor" - Mihai Polițeanu, primarul Ploieștiului.
Contractul a expirat pe 31 decembrie 2024. Documente oficiale privind perioada contractuală
Contractul dintre ADI Deșeuri și Bin Go Solutions a fost semnat în anul 2016, iar documentele oficiale arată că acesta a intrat în vigoare la 1 ianuarie 2017. Pe prima pagină a contractului apare numărul de înregistrare E13023, emis de fosta Rosal pe 13 septembrie 2016. Aceeași dată se regăsește și pe actele de înregistrare la ADI Deșeuri, având numărul de intrare 1792.
- În imaginile-document - notificarea transmisă de fosta Rosal către ADI Deșeuri pe 30 decembrie 2016, în care operatorul informează oficial că, începând cu 1 ianuarie 2017, va demara activitatea de colectare a deșeurilor, conform contractului semnat.Una dintre facturile emise către asociațiile de proprietari din Ploiești pentru "prestări servicii ianuarie 2017" confirmă că operatorul factura deja serviciile de salubritate încă din prima lună a anului 2017.
- Durata contractuală de 8 ani s-a încheiat la 31 decembrie 2024. Conform prevederilor contractului, perioada de continuitate a serviciului poate fi extinsă pentru maximum 90 de zile, ceea ce înseamnă că termenul final pentru orice prelungire este 31 martie 2025.
Campanie coordonată: SWO, Bin Go Solutions și ADI Deșeuri transmit mesaje similare împotriva noilor operatori de salubritate
Într-un comunicat recent, SWO susține aceleași afirmații ca Bin Go Solutions, cu suportul ADI Deșeuri. Narativul este următorul:
- Contractul de salubritate este valabil până pe 16 aprilie 2025.
- Ieșirea din ADI Deșeuri pune în pericol fondurile europene.
- Noul operator trebuie să se alinieze unui sistem integrat gestionat de ADI și SWO.Aceste afirmații sunt contestate de documentele oficiale care arată că perioada contractuală s-a încheiat pe 31 decembrie 2024, iar orice prelungire nu poate depăși data de 31 martie 2025.
Gunoierele fantomă asumate în contract. Întrebări esențiale legate de bunurile de retur în valoare de 10 milioane de euro și acuzațiile privind o posibilă fraudă cu conotații penale
Conform contractului, Bin Go Solutions trebuia să predea ADI Deșeuri – din care, în perioada contractuală, făcea parte și Primăria Ploiești – o serie de echipamente esențiale pentru desfășurarea activității:
- 43 de autospeciale pentru ridicarea și transportul deșeurilor
- 2.038 de pubele de 240 litri
- 1.122 de containere de 1,1 metri cubi
- 386 de coșuri de gunoi de 50 litri pentru parcuri
- 2.882 de coșuri de gunoi stradale de 50 litri
- 24.548 de pubele de 120 litri pentru gospodării individuale
Primarul Polițeanu avertizează asupra unei posibile fraude de proporții din bani publici
Potrivit edilului, echipamente au fost incluse în facturile ploieștenilor și prahovenilor și au reprezentat unul dintre motivele scumpirilor succesive ale tarifelor de salubritate. Într-o declarație recentă, primarul Mihai Polițeanu a ridicat problema unei posibile fraude, menționând că aceste bunuri ar putea să nu fi existat niciodată în realitate în cantitățile prevăzute în contract.
„Dacă nu ni le predau, vom sesiza organele competente, pentru că asta ar reprezenta unul dintre cele mai mari jafuri direct din buzunarul ploieștenilor". Dacă bunurile de retur nu au fost achiziționate conform obligațiilor contractuale, acest lucru ar putea indica o fraudă de proporții, cu posibile implicații penale. Întrebările se îndreaptă atât către Bin Go Solutions, cât și către ADI Deșeuri. Răspunsurile vor veni odată cu încheierea prelungirii acordate operatorului pentru continuitatea serviciilor. Revenim cu informații suplimentare.
- Facebook.com/actualitateaprahoveana.ro
- instagram.com
- twitter.com
- Google Business
- Youtube Actualitatea
- Spotify PODCAST
- TikTok Actualitatea Prahoveană