Améliorer activement la puissance masculine et n est pas seulement appelé cialis 10mg prix. La qualité européenne actuelle est peu coûteuse.

Categorie: Dezvăluiri

poligrafCu toţii am văzut, în filmele poliţiste, cum detectivii reuşesc să rezolve cazurile după ce suspecţii fac testul cu detectorul de minciuni. Departe de a fi o născocire a scriitorilor de SF, poligraful ajută anchetatorii din întreaga lume pentru a rezolva o sumedenie de cazuri.

Chiar dacă testul cu detectorul de minciuni nu este acceptat în instanţă ca probă, el constituie un instrument care poate face diferenţa dintre vinovaţi şi nevinovaţi. Pentru a afla ce presupune testarea cu poligraful, am stat de vorbă cu cel care se ocupă de aceste teste în cadrul Poliţiei prahovene. Îi respectăm dorinţa de a-şi păstra anonimatul.

Cel care lucrează cu aparatul poligraf este psiholog specialist acreditat (cu atestat de liberă practică în domeniul psihologiei judiciare, eliberat de Colegiul Psihologilor din România), expert criminalist autorizat în cadrul Ministerului Administraţiei şi Internelor.

De cât timp faceţi această muncă?

În primul rând, ţin să precizez că sunt singurul din Prahova şi, de aproximativ 15 ani, lucrez numai cu poligraful. Până acum patru ani, deserveam toată zona de Sud: Buzău, Ialomiţa, Dâmboviţa, Giurgiu, Teleorman, dar, între timp, şi-au achiziţionat şi ei aparate, aşa că am rămas numai cu Prahova.

Câte solicitări primiţi pentru testarea cu poligraful?

Primesc foarte multe solicitări. Solicitări care vin de la Poliţie, Parchet şi chiar de către instanţă. Şi trebuie să vă spun că solicitările cresc de la an la an.

Cât durează o testare cu detectorul de minciuni?

Conform procedurilor, o testare durează o oră, o oră şi jumătate. Aceasta implică şi studiul dosarului, prin urmare se pot testa până la trei persoane pe zi.
Până în 2004, s-a folosit modelul clasic electromecanic Lafayette, iar din 2004, un soft computerizat tot Lafayette, acelaşi soft care, în prezent, se foloseşte şi în SUA.

Cum funcţionează aparatul?

Aparatul este dotat cu cinci senzori care măsoară activitatea neuromusculară la nivelul toracic şi muscular, rezistenţa electrodermală, variaţia de tensiune şi pulsul.
Înregistrează modificările fiziologice care se declanşează în organism când persoana testată spune în mod conştient o minciună.

Cum decurge o examinare cu detectorul de minciuni?

Examinarea decurge în felul următor: se completează o declaraţie de consimţământ pentru examinare. Se face un interviu pre-test, se prezintă aparatul, se discută cauza. Apoi se efectuează testarea propriu-zisă. Trebuie precizat că, în interviul pre-test, sunt prezentate şi întrebările din testul propriu-zis.
Există întrebări de control asemănătoare cu cauza cercetată (unele sunt neutre, de control şi relevante). În funcţie de caz, se stabileşte şi tipul de test potrivit, deoarece sunt mai multe teste de la caz la caz.

Poate fi influenţat aparatul? Mă refer în cazul în care subiectul testat este emotiv sau când se folosesc anumite medicamente.

Aparatul nu poate fi păcălit. Cei emotivi sunt calmaţi înainte de test, există metode specifice pentru acest lucru. Emoţiile nu influenţează rezultatele. Oricum, cei mai mulţi care sunt chemaţi pentru a fi testaţi acceptă testul, cei sinceri în scopul de a-şi demonstra nevinovăţia, iar cei nesinceri în speranţa că nu vor fi descoperiţi. Refuzurile sunt rare, iar refuzul nu are urmări juridice. Dacă metodologia este respectată, rezultatele sunt concludente, nu ai cum să-l păcăleşti, când spui conştient o minciună, reacţiile organismului sunt înregistrate de aparat care monitorizează în totalitate reacţiile organismului.

Ce avantaje prezintă testarea cu aparatul poligraf?

Trebuie precizat că scopul principal este identificarea autorilor de infracţiuni, iar al doilea este acela de a elimina din cercul de suspecţi persoanele sincere, reuşind, astfel, să focalizeze ancheta pe o pistă corectă evitând, astfel, erorile.
Avantajele utilizării acestei metode este că putem exploata informaţiile stocate la nivelul memoriei chiar dacă de la comiterea faptei a trecut o perioadă mai mare de timp.

Daţi-ne un exemplu de rezolvare a unui caz cu ajutorul poligrafului.

Vă dau două exemple: În septembrie 2011, o persoană a reclamat la 112 că fratele său a fost sechestrat de către trei persoane, iar după aceea nu a mai fost de găsit. La început, cei trei nu recunoşteau nimic. După ce au fost testaţi cu detectorul de minciuni, s-a constatat că ascundeau ceva. După un timp, unul dintre ei a recunoscut că l-au ucis pe cel sechestrat.

Un alt caz, în care suspectul a fost exclus din cercul de suspecţi, este cel al unui bătrân peste care au intrat în casă două persoane. El a indicat unul din suspecţi cu nume şi prenume. În urma testului cu poligraful, acesta a fost exclus din anchetă.

Istoric

Prima ţară din lume care a folosit poligraful a fost SUA. În 1920, J.A. Larson în colaborare cu profesorul de psihologie Robert Gisele crează detectorul de minciuni portabil, capabil să înregistreze în acelaşi timp trei funcţii vitale:
- tensiunea arterială
- pulsul
- respiraţia.

În România, tehnica poligraf a fost introdusă în 1976, de locotenentul psiholog Tudorel Butoi (unul dintre discipolii interlocutorului nostru) care, după un stagiu de documentare/ pregătire în Iugoslavia, a folosit detectorul de minciuni în cadrul Poliţiei Capitalei şi, după 1990, a ajutat la elucidarea unor cazuri de criminali în serie, celebre la acea vreme (taximetriştii morţi, Stroe Adrian şi Pascu Nicolae) şi a altor numeroase cazuri.

De regulă, clienţii fideli ai firmelor de profil sunt companiile din sectorul financiar-bancar, cele din construcţii sau cele de pază şi protecţie. Acestea îşi testează periodic angajaţii, iar unele şi-au făcut şi abonament. Angajaţii sunt anchetaţi individual, câte 20-30 pe lună.

Conştienţi de prezenţa acestor teste în activitatea lor, riscul de a recurge la ilegalităţi se diminuează. Această măsură este preventivă şi „dă bine" în ochii clienţilor potenţiali, încurajaţi de corectitudinea angajaţilor.

Detectorul de minciuni a început să fie folosit tot mai mult pe plan internaţional pentru a-i ajuta pe pacienţii care suferă de maladii psihosomatice.
La clinica Crans-Montana din Elveţia, psihologul Christophe Rieder a început, de curând, să le propună pacienţilor săi şedinţe de „recuperare a controlului biologic", un concept cunoscut şi sub denumirea de „biofeedback". Această metodă, deja utilizată în Germania şi în ţările anglosaxone, constă în măsurarea anumitor parametri vitali precum temperatura, tensiunea, pulsul cardiac şi tensiunea musculară cu ajutorul unui dispozitiv comparabil cu un detector de minciuni. Pacientul poate astfel sa urmărească în direct pe ecranul dispozitivului evoluţia acestor parametri care se schimbă în funcţie de emoţiile resimţite.

Back To Top