Améliorer activement la puissance masculine et n est pas seulement appelé cialis 10mg prix. La qualité européenne actuelle est peu coûteuse.

Categorie: Economic

carduri bancareGuvernul va limita comisioanele interbancare pe care banca emitentă a cardului le percepe de la banca acceptatoare, prin ale cărei terminale se realizează plata la comerciant, la 0,2% pentru cardurile de debit și 0,3% pentru cardurile de credit.

Guvernul limitează la 0,2 şi 0,3% comisioanele interbancare percepute la plăţile cu carduri (Imagine: Shutterstock)

„Instituîiile emitente nu pot aplica instituțiilor acceptante comisioane interbancare mai mari de 0,2% din valoarea fiecărei operațiuni efectuate prin utilizarea cardurilor de debit, respectiv comisioane interbancare mai mari de 0,3% din valoarea fiecărei operațiuni efectuate prin utilizarea cardurilor de credit", se arată într-un proiect de ordonanță de urgență publicat de Ministerul Finanțelor Publice, informează Mediafax.

De asemenea, Guvernul vrea să introducă clauze minime în contractele dintre băncile care instalează terminale electronice de plată sau operează plăți electronice și comercianții care le utilizează, pentru ca firmele să cunoască în detaliu costurile pe care le vor suporta.

„Acordurile dintre instituțiile acceptante și beneficiarii plăților vor conține informații detaliate referitoare la valoarea comisioanelor pentru serviciile prestate acestora, a comisioanelor interbancare, precum și a comisioanelor suplimentare aplicate în funcție de marca și categoria respectivelor carduri de plată", se mai spune în proiectul de act normativ.

Nerespectarea nivelurilor maxime ale comisioanelor sau informațiilor obligatorii din acrodurile bancă-comerciant constituie contravenție și vor fi sancționate cu amenzi cuprinse între 10.000 de lei și 200.000 de lei.

Potrivit notei de fundamentare ataşată proiectului, comisioanele interbancare acţionează ca un preț minim, determinând într-o mare măsură (70-80%) prețul plătit de comercianți pentru acceptarea cardului care, la rândul lor, îl transferă către consumatori.
„În România, comisioanele interbancare stabilite în sistemele Visa și MasterCard sunt printre cele mai mari din Europa", se arată în nota de fundamentare.

La nivelul Parlamentului European au fost făcute propuneri de limitare și mai drastică a acestor comisioane, respectiv la 0,1% pentru carduri de debit (cel puţin 7 eurocenți) și 0,15% la cardurile de credit (14 eurocenți).

În cazul României, suma minimă de 7 și, respectiv, 14 eurocenți ar reprezenta mai mult decât comisionul mediu rezultat procentual, în condițiile în care valoarea medie pe tranzacție este de 35 de euro.

Potrivit notei de fundamentare, măsura va avea efect pozitiv asupra acceptării de către comercianți a cardurilor de plată și încurajarea consumatorilor să utilizeze tot mai mult cardurile ca mijloc de plată, iar comisioanele mai mici ar genera economii la comercianții cu amănuntul, o parte din acestea fiind transferate consumatorilor, mai titrează Mediafax.

Totodată, limitarea comisioanelor ar putea avea efect pozitiv asupra micilor comercianți cu amănuntul care ar beneficia direct de comisioane mai mici. În prezent, aceștia sunt nevoiți să suporte comisioane mai mari decât marii retaileri, având o capacitate redusă de negociere în relația cu băncile.

Guvernul estimează că reducerea preţurilor de vânzare şi creşterea numărului utilizatorilor de carduri se va concretiza într-un volum mai mare de vânzări la comercianţi, reducerea riscurilor şi a costurilor cu manevrarea numerarului, mai relatează sursa citată.

Back To Top