Categorie: Economic

front fonduri someri ueMiercuri, 25 iunie 2014, la Slobozia a avut loc conferinţa de lansare a unui important proiect finanţat din fonduri europene care are ca obiectiv facilitarea accesului pe piaţa muncii din România a persoanelor în căutarea unui loc de muncă. De asemenea, organizatorii îşi doresc să sprijine tinerii pentru începerea unei afaceri proprii şi să integreze cât mai multe persoane în câmpul muncii.

ASOCIAŢIA PENTRU SPRIJIN ŞI TRAINING RESURSE UMANE "A.S.T.R.U.", împreună cu Asociaţia EUROCLASS TRAINING şi firmele partenere, a organizat, în data de 25.06.2014, conferinţa de lansare a proiectului "ŞCOALA DE MESERII PENTRU O VIAŢĂ PROSPERĂ SM VIP" (POSDRU ID 130175), cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013, sub deviza ''Investeşte în oameni".

Ce prevede proiectul

Proiectul "ŞCOALA DE MESERII PENTRU O VIAŢĂ PROSPERĂ SM VIP" este un proiect multiregional şi vine în ajutorul tinerilor şomeri şi persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă, în vederea integrării acestora pe piaţa muncii, prin activităţi de informare, consiliere şi mediere profesională, precum şi prin programe de formare profesională. Proiectul se derulează în zonele cu problemele cele mai mari, unde există cea mai mare nevoie de calificare.

Perioada de implementare a Proiectului este aprilie 2014 – septembrie 2015 şi are ca obiectiv facilitarea accesului pe piaţa muncii a 1175 de beneficiari şomeri, şomeri de lungă durată, persoane inactive, persoane aflate în căutarea unui loc de muncă, din regiunile de dezvoltare SUD-MUNTENIA, SUD-EST şi BUCUREŞTI-ILFOV, care fie urmează să se integreze ca lucrători calificaţi pe piaţa muncii, fie să iniţieze activităţi independente. Mai exact, cursurile de formare profesională vor fi organizate în Ialomiţa, Prahova, Buzău, Brăila, Bucureşti şi Ilfov, în meserii, în principal, din domeniul construcţiilor şi al serviciilor de îngrijire pentru copii şi bătrâni.

Ce meserii sunt vizate

Cei interesaţi se pot califica GRATUIT în una dintre următoarele meserii: îngrijitoare copii, îngrijitor bătrâni la domiciliu, iniţiere operator calculator (TIC), sudor electric, lucrător în lăcătuşerie mecanică, lucrător finisor pentru construcţii, vopsitor industrial, lucrător instalator pentru construcţii, lucrător comercial, baby sitter.

Avantaje pentru tineri

Persoanele doritoare să facă aceste cursuri vor primi o subvenţie de 150 de lei lunar, pe perioada a celor 3 luni, cât ţine cursul, două mese pe zi, pe durata cursurilor şi transport gratuit.

La sfârşitul cursurilor, beneficiarii vor primi un Certificat de calificare care este recunoscut de Ministerul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice, dar şi de Ministerul Educaţiei Naţionale, valabil în toate ţările UE.

Declaraţiile iniţiatorilor

În cadrul evenimentului a fost prezentată importanţa economico-socială a proiectului ŞCOALA DE MESERII PENTRU O VIAŢĂ PROSPERĂ SM VIP, luând cuvântul iniţiatorii şi partenerii proiectului.

Eugen Irimia, profesor universitar şi preşedintele Asociaţiei EUROCLASS TRAINING a prezentat activitatea asociaţiei şi experienţa acesteia în activitatea de formare profesională a adulţilor, spunând că dintre cei care au făcut cursuri de calificare prin Asociaţia Euroclass Trainning, 80% şi-au găsit locuri de muncă. Acesta a subliniat că se fac parteneriate cu agenţi economici în vederea angajării cursanţilor, adăugând că accentul se pune pe calificare.

"Proiectul înseamnă pentru noi o reuşită, iar pentru dumneavoastră un început. Cei care vor fi potenţiali cursanţi ai noştri vor avea şi vor dobândi noi cunoştinţe în meseriile pe care doresc să le acceseze. După terminarea cursurilor, noi facem şi mediere, dar şi plasarea pe piaţa muncii, astfel, o parte dintre dumneavoastră, sperăm noi cât mai mulţi, să beneficieze de un loc de muncă prin intermediul nostru", a mai adăugat dr. Eugen Irimia.

Andrei Albu, responsabilul de proiect, a prezentat informaţii despre activităţile şi rezultatele estimate ale proiectului, precum şi despre beneficiile de care se vor bucura persoanele din grupul ţintă, cum ar fi: participare gratuită la cursurile organizate, competenţe crescute şi îmbunătăţirea nivelului de calificare/obţinerea unei calificări care permite o mai mare flexibilitate pe piaţa muncii, mediere pe piaţa muncii cu scopul obţinerii unui loc de muncă, impact pozitiv emoţional prin creşterea încrederii în sine şi speranţa unei vieţi mai bune.

A luat cuvântul, de asemenea, şi Raluca Manea, coordonator formare profesională în cadrul proiectul, care a pus accentul pe evoluţia orelor de cursuri, spunând că acestea vor fi interactive, însă prezenţa la cursuri este obligatorie. Grupele vor cuprinde 25 de cursanţi fiind două module principale: partea de teorie şi partea practică.

Administraţiile locale, implicate în proiect

La conferinţa de lansare a proiectului au participat peste 50 de persoane. Printre participanţi s-a numărat şi reprezentantul proiectului în judeţul Ialomiţa, Viorica Vasilca, dar şi primarul comunei Gheorghe Lazăr, Buzea Marian, care a dorit să-i încurajeze pe cei prezenţi. Implicat într-un astfel de proiect în 2012-2013 la Gheorghe Lazăr, edilul a declarat: "La deschidere am asistat la o masă de 250 de persoane care s-au înscris, iar la ora actuală 50% dintre cei care au absolvit, sunt angajaţi. Vineri, unul dintre măcelarii care a absolvit cursurile va pleca în Anglia pentru un contract pe perioadă nedeterminată, foarte bine bătut în cuie".

La final a avut loc o sesiune de întrebări, astfel, reprezentanţii proiectului au răspuns întrebărilor adresate de cei prezenţi, pentru ca mesajul proiectului să fie propagat cât mai bine către toţi cei interesaţi.

Back To Top