Categorie: Economic

defrisariOamenii de afaceri americani critică modificările pe care ministrul Doina Pană vrea să le aducă actualului Cod Silvic, aflat în prezent pe masa Comisiei de Mediu de la Camera Deputaţilor. Ei se arată „profund îngrijoraţi" de faptul că schimbările nu vor descuraja defrişările ilegale, care ne-au adus prejudicii de 5 miliarde de euro doar în primii 12 ani de la Revoluţie, şi ar putea să înrăutăţească situaţia românilor aflaţi în zonele predispuse la inundaţii şi alunecări de teren.

Oamenii de afaceri de la Camera de Comerţ Americană din România (AmCham) vin cu soluţii la problemele româneşti şi le dau guvernanţilor şase sfaturi care să ne scape de defrişările ilegale şi de retrocedările abuzive.

Codul Silvic intră azi în dezbaterea Comisiei de Mediu şi a Comisiei de Agricultură ale Camerei Deputaţilor, forul decizional. Proiectul de lege este în procedură de urgenţă şi a fost adoptat săptămâna trecută de Senat, cu 92 de voturi „pentru".

Modificările pe care ministrul Doina Pană vrea să le aducă actualului Cod Silvic nu sunt gândite încât să poată descuraja defrişările ilegale, atrag atenția reprezentanţii Camerei de Comerţ Americane din România (AmCham). Acestea nu vor rezolva nici problemele legate de retrocedările ilegale din ţara noastră, ne mai explică ei.

Oamenii de afaceri americani îşi exprimă, totodată, "profunda îngrijorare cu privire la anumite prevederi ale proiectului ce nu par a fi măsuri care să asigure o securitate reală şi sustenabilă a fondului forestier".

Reprezentanţii AmCham se referă aici la următoarele modificări pe care vrea să le aducă ministrul Doina Pană actualului Cod Silvic:

- excluderea perdelelor de protecţie şi a păşunilor împădurite cu consistenţă mai mare sau egală cu 0,4 din fondul forestier

- permiterea construcţiilor la 50 de metri faţă de liziera pădurii

- reducerea obligativităţii statului român de a împăduri o suprafaţă de 2 milioane de hectare până în 2035 la un milion de hectare până în 2030.

Cei de la AmCham solicită astfel Guvernului să ia măsuri ferme pentru a scăpa de defrişările ilegale şi le dau celor de la putere şi şase sugestii:

- iniţierea unui moratoriu de minim 6 luni în vedere suspendării concesiunilor şi a licenţelor de exploatare forestieră şi verificarea tuturor aspectelor legale şi a documentelor ce au stat la baza emiterii acestora

- intensificarea controalelor efectuate de autorităţile abilitate în domeniul forestier şi aplicarea de sancţiuni prompte şi proporţionale cu impactul cauzat

- măsuri imediate în cazurile de defrişări ilegale şi retrocedări abuzive supuse atenţiei publice de diverse părţi interesate şi sesizarea organelor abilitate

- extinderea imediată a implementării sistemului de monitorizare în timp real a transporturilor de material lemnos în toate judeţele

- inventarierea zonelor afectate de defrişări masive şi stabilirea unui plan naţional de reîmpădurire

- stabilirea unor strategii, politici şi programe responsabile şi coerente de protejare reală a fondului forestier, biodiversităţii şi mediului în general, dublate de măsuri de remediere şi implementare sistemice, cu consultarea societăţii civile, mediului de afaceri şi a comunităţilor.

Mai multe AICI

 

Back To Top