Compania națională Petrom, parte a grupului austrian OMV AG (Aktiengesellschaft), traversează o perioadă tulbure, ultimele vești completând tabloul ultimilor ani, în care compania a redus la minim investițiile în România. OMV-Petrom a trimis, astfel, acasă, mii de muncitori ai companiilor cu care Petrom implementa contracte de mentenanță și investiții. O zonă afectată în mod direct este cea arondată județului Prahova, unde mii de angajați lucrează în această industrie.
Pe acest fond deloc prietenos, firmele care încă mai lucrau în baza unor contracte cu Petrom au avut parte, zilele acestea, de noi și noi surprize, colosul româno-austriac întregistrând întârzieri la plată nemaiîntâlnite până acum. Petrom a decis, zilele acestea, sistarea tuturor investițiilor. Nu mai rămân decât cele din zona Mării Negre și activitatea de foraj și comprimare gaze din localitatea Totea. În rest, totul tinde spre zero.
Au tăiat banii de la mediu și securizare perimetru sonde!
Toți contractorii care lucrau cu Petrom vor sucomba, în urma închiderii zăcămintelor cu producție mică, dar și prin neasigurarea de către Petrom a programelor de mentenanță mediu. De asemenea, surse din cadrul industriei petroliere informează că Petrom nu mai alocă fonduri nici pentru continuare programului de împrejmuire a sondelor de producție. Reamintim că în perimetrul unei sonde Petrom a avut loc, anul trecut, o tragedie: Pe 27 februarie 2015, Marian Furcelea (10 ani) a fost găsit mort lângă o sondă aparţinând OMV Petrom, din localitatea prahoveană Ariceștii Rahtivani, care nu era împrejmuită aşa cum prevede legislaţia. Sute de astfel de instalații nu sunt împrejmuite așa cum prevede legislația, fapt care ar putea duce, în continuare, la alte tragedii ca cea întâmplată anul trecut.
Austriecii anunță vești foarte proaste
"Actualul nivel record scăzut al preţului ţiţeiului şi al gazelor naturale ameninţă existenţa unor companii din industria energetică", a spus directorul general al grupului austriac OMV, Rainer Seele. Numai acele companii care "lucrează constant la profitabilitatea lor, îşi menţin costurile sub control şi acţionează flexibil vor supravieţui", a afirmat Rainer Seele. Iar această declaraţie a venit după alta, care nu lasă loc de dubii: "Am început anul 2014 cu un program de austeritate semnificativ denumit 'Fit for Fifty'. Însă acesta nu este suficient în condiţiile în care preţul petrolului este de 30 de dolari per baril', a declarat şeful OMV. 'De acea, în prezent nu sunt interesat în principal de subiectul Rusia (schimbul de active OMV-Gazprom) ci de reducerea costurilor", a mai spus Seele.
Să fie semnalul dat de situația pieței energiei din Austria, unde companie după companie din domeniul energetic își anunță insolvența?
Presa austriacă anunță intrarea în insolvență a rețelei de benzinării AWI, răspândită mai ales în estul țării, având 53 de puncte de lucru, explicația principală a acestei situații de fapt în care se găsește compania cu sediul în Viena fiind, coincidență, stagnarea investițiilor, relatează presa austriacă.
În timp ce România a fost o piață ultrabenefică pentru compania austriacă, investițiile majore din ultimii ani s-au desfășurat în Austria sau în țările unde OMV a dorit să se extindă, investiții care nu întotdeauna au dus la profit, ca în România. Un exemplu în acest sens ar fi proiectul Nabucco, gestionat de un consorțiu multinațional cu sediul tot în Viena, unde OMV este shareholder. Anul trecut, fiecare componentă a Nabucco, printre care și OMV, a trebuit să contribuie cu sume pentru salvarea de la insolvență a proiectului, în urma imposibilității de a se identifica un furnizor permanent pentru proiectul de distribuție.
Grupul OMV Petrom a trecut pe pierderi în 2015, raportând un rezultat net negativ de 690 milioane de lei, faţă de un profit net de 2,1 miliarde de lei în anul precedent, potrivit rezultatelor anunțate astăzi de companie.
Rezultatul net atribuibil acţionarilor OMV Petrom S.A. a fost o pierdere de 676 milioane de lei. Pierderea pe acţiune a fost de 0,0119 lei în 2015 faţă de un profit pe acţiune de 0,0371 în anul precedent.
„În 2015, rezultatele financiare ale Grupului au fost sever afectate de scăderea abruptă a preţului ţiţeiului. Contribuţia negativă din Upstream a fost parţial compensată de performanţa foarte bună din Downstream, demonstrând beneficiile modelului nostru de afaceri integrat", a declarat Mariana Gheorghe, CEO OMV Petrom.