Categorie: Economic

produse traditionale romanestiPreşedintele Klaus Iohannis a promulgat luni legea care obligă hipermarketurile să expună la raft 51% produse româneşti şi le interzice să încaseze de la furnizor taxe şi servicii, anunţă Administraţia Prezidenţială. Actul normativ a fost adoptat de Camera Deputaţilor, for decizional, în unanimitate în luna iunie.

Legea a fost contestată de patronate şi a fost amânată de mai multe ori.

Preşedintele Comisiei de agricultură a Camerei Deputaţilor, Nini Săpunaru, declara, la 17 mai, că proiectul de lege potrivit căreia comercianţii trebuie să aibă la raft 51% produse provenite din lanţul scurt de aprovizionare va fi transmisă plenului fără niciun fel de modificare.

Poziţia sa a venit în contextul în care confederaţia patronală CONCORDIA a transmis Parlamentului că a luat la cunoştinţă ''cu îngrijorare modificările în curs de adoptare la Legea 321/2009 privind comercializarea produselor alimentare'', susţinând că prevederile legii ''încalcă atât legislaţia comunitară, cât şi principiile pieţei unice'', dar şi legislaţia românească şi că ''principalul scop al adoptării lor este efectarea activităţii comerciale a celor care operează în domeniul comerţului modern în România''.

CONCORDIA a susţinut că obligativitatea ca 51% din produsele alimentare din supermarket să fie româneşti nu este de natură să rezolve problemele şi nici să asigure un sprijin real producătorilor români.

La rândul său, Asociaţia Marilor Reţele Comerciale din România a avertizat că modificările aduse Legii 321/2009 ''au potenţialul să afecteze masiv funcţionarea normală a comerţului alimentar''.

Pe de altă parte, preşedintele Comisiei de agricultură a mai declarat că, în forma actuală, legea nu contravine principiilor pieţei unice, subliniind că prevede obligativitatea ca în hipermarketuri să existe 51% din produse provenite din ''lanţul scurt'' de aprovizionare, fără să facă strict trimitere la produsele româneşti.

Sursa: mediafax.ro

Back To Top