Categorie: Economic

taxa-autoGrupul interministerial de lucru pentru găsirea unei soluții pentru returnarea timbrului auto de mediu pare să fi ajuns la o decizie. Românii vor plăti cinci bani în plus la litrul de carburanți în contul acestei taxe. Există și propuneri de modificare a impozitului local pe autoturisme, notează digi24.ro

Soluția găsită presupune modificarea legislației în conformitate cu principiul "poluatorul plătește", astfel încât cumpărătorii de autovehicule să nu mai plăteasca taxa, declarată ilegală de UE, ci aceasta să fie conținută în prețul carburanților, potrivit unor surse guvernamentale, citate de cursdeguvernare.ro. Mai precis consum mai mulți carburanți, plătești mai mult la achiziția acestora.

Este vorba de un adaos de cinci bani la litrul de combustibil, bani care vor ajunge în conturile administrate de Ministerul Mediului – autoritate care are de restituit taxele percepute până acum.

Curtea de Justiție a Uniunii Europene a decis în data de 9 iunie 2016 că taxa de primă înmatriculare percepută de România cumpărătorilor de mașini este ilegală din punct de vedere al legislației UE, după ce România a extins-o și la autovehiculele noi pentru a evita discriminarea pentru care mai fusese o dată condamnată.

Odată stabilită sursa de finanțare, grupul de lucru va stabili și cum și în cât timp vor fi restituite sumele către cei care le vor revendica.

Taxa nu a fost niciodată încasată în conformitate cu normele UE

Niciodată taxa auto nu a fost încasată legal în România, spune Adrian Bența, consultant fiscal. Comisia Europeană a stabilit că taxele de primă înmatriculare sau de transfer a dreptului de proprietate sunt conforme cu legislația comunitară, însă România nu a asigurat niciodată neutralitatea acestei taxe. "Întotdeauna a existat cineva favorizat și altcineva defavorizat", spune consultantul fiscal. Introducerea taxei în prețul carburanților ar semnifica momentul la care taxa a devinit neutră.

Este însă neclar care ar fi impactul fiscal al acestei măsuri. Introducerea taxei auto in prețul carburanților ar obliga statul să restituie integral taxa plătită până în prezent. În primăvara acestui an ministrul Mediului, Cristiana Pașca Palmer estima la aproximativ un milion numărul românilor care au achitat taxa auto în perioada 2007 - 2013 și care vor putea beneficia de restituirea sumelor achitate.

Taxa locală pe mașină, modificată și aceasta

Surse oficiale din cadrul discuțiilor care au solicitat anonimatul au adus precizări suplimentare. Un prim aspect este acela că industria auto din România s-ar opune acestei măsuri, considerând că timbrul în vechea formă le-ar proteja mai bine interesele. O taxă auto de nivel important aplicată la autoturismele vechi ar descuraja mai mult înmatriculările de vehicule vechi decât introducerea taxei auto în prețul carburanților, cred comercianții și producătorii de autoturisme noi.

Întrebat despre riscul ca temerile producătorilor auto să se adeverească aceste surse ne-au spus că măsura ar trebui gândită și aplicată împreună cu o alta importantă, de natură fiscală. Anume modificarea sistemului de plată a taxelor locale anuale aferente mijloacelor auto. Cu cât un autoturism este mai vechi, mai poluant cu atât taxa locală ar urma să fie mai mare. Cele două măsuri gândite împreună ar putea descuraja "bulgarizarea" șoselelor a spus oficialul consultat de Digi24.ro.

Dacă prima măsură este privită cu reținere de către industria auto, a doua nu este dorită de Ministerul Mediului, inițiatorul proiectului de lege. Oricum introducerea taxei in costul carburanților este singura modalitate în care se poate aplica principiul poluatorul plătește, a mai spus oficialul consultat de Digi24.ro. Suma de restituit celor care au achitat deja timbrul auto s-ar cifra între șase și opt miliarde de lei, a afirmat oficialul.

Un proiect de lege care a propus introducerea taxei în prețul carburanților a fost inițiat în primăvara acestui an de câțiva parlamentari. Potrivit expunerii de motive la proiectul de act legislativ inițiat de Cristian Petru Bodea și Valeriu Victor Boeriu renunțarea la taxa de poluare trebuie să aibă loc deoarece aceasta este o "taxă inechitabilă", "fără nicio legătură cu principiul poluatorul plătește".

Integral - digi24.ro

Back To Top