Categorie: Economic

Una dintre cele mai noi metode de înșelăciune la care apelează infractorii vizează deturnarea transferurilor bancare efectuate de către societăţi comerciale, în relaţiile de afaceri.

Poliția Română a dat publicității o informare în care descrie schema infracțională. Aceasta presupune, potrivit specialiștilor, compromiterea şi accesarea neautorizată a conturilor de e-mail ale societăţilor comerciale, monitorizarea corespondenţei purtate de angajaţii respectivei firme şi simularea corespondenţei reale, prin intermediul unei adrese de e-mail asemănătoare cu cea a societăţii partenere. Până la urmă, infractorii reușesc deturnarea transferului de bani către un cont bancar diferit de cel al beneficiarului. Evident, contul în care ajung de fapt banii este controlat de membri ai grupării infracţionale.
Pentru a nu cădea victimă fraudelor prin e-mail, polițiștii vă recomandă să schimbați regulat parolele de acces în conturile de e-mail folosite în activitatea comercială și să folosiţi autentificarea în doi paşi. De asemenea, ideal ar fi să limitaţi utilizarea calculatoarelor destinate efectuării de tranzacţii financiare de la utilizarea lor în alte scopuri (accesare email personal, reţele de socializare). Astfel, evitaţi şi riscurile de infectarea cu programe informatice de tip malware.
Evitaţi de a răspunde la e-mail-urile în care se solicită schimbarea contului bancar, prin utilizarea funcţiei "REPLY" şi creaţi un e-mail nou, prin care să solicitaţi confirmarea acestui fapt.
Potrivit Poliției Române, este oportun inclusiv să stabiliţi proceduri clare de lucru şi informaţi angajaţii cu privire la eventualele riscuri, iar în cazul operațiunilor atipice sau când se solicită transferul către un alt cont decât cel obișnuit banca să vă ceară și confirmarea telefonică.

Back To Top