Categorie: Economic

baniDe anul viitor, plata contribuţiilor la sănătate şi pensii cade exclusiv în sarcina salariaţilor. Ministerul Finanţelor a transmis un comunicat de presă menit să aducă lămuriri în această privinţă, arătând că, în paralel cu această măsură, procentul contribuţiilor sociale şi impozitul pe venit se vor diminua, astfel încât salariile nete să nu fie afectate.

 

De la 1 ianuarie 2018, contribuţiile sociale trec în sarcina angajatului, însă tot angajatorul va avea obligaţia să le reţină şi să le transmită către stat, mai subliniază reprezentanţii Ministerului de Finanţe.

"Programul de guvernare 2017 – 2020 conține un pachet de măsuri ce vizează contribuțiile sociale obligatorii, care urmează a se implementa începând cu 1 ianuarie 2018. Astfel, nivelul contribuțiilor sociale obligatorii urmează să se diminueze cu 4,25 puncte procentuale, respectiv de la 39,25% la 35%. De asemenea, cu aceeași dată de 1 ianuarie 2018, se are în vedere și reducerea cotei impozitului pe venit de la 16% la 10%. Aceste contribuții vor fi datorate de către angajat, însă obligația stabilirii, reținerii și plății acestora către bugetele de asigurări sociale va reveni, în continuare, angajatorului", se arată în comunicatul emis de Ministerul Finanţelor.

"În acest sens, sumele reprezentând CAS și CASS, care în prezent sunt datorate de angajator în nume propriu, vor fi preluate de către angajat. Această măsură va asigura angajatului creșterea punctajului luat în calcul la stabilirea pensiei și implicit o pensie mai mare. Măsurile nu vor implica creşterea cheltuielilor salariale pentru angajator. Totodată, având în vedere și scăderea cotei de impozit pe venit, nici venitul net al angajatului nu va fi afectat", se mai precizează în documentul citat.

Back To Top