Categorie: Economic

Sectorul construcțiilor a cunoscut o scădere semnificativă, în primele șase luni ale acestui an, comparativ cu aceeași perioadă din 2016, relevă datele publicate miercuri de Institutul Național de Statistică.

În intervalul ianuarie - iunie 2017, volumul lucrărilor de construcţii, a scăzut faţă de primele șase luni ale lui 2016, ca serie brută și ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, cu 7,2%, respectiv cu 8,7%.
În luna iunie s-a înregistrat o creștere semnificativă, ca serie brută, cu 18,8% raportat la mai 2016, creştere evidenţiată la toate elementele de structură: lucrările de reparaţii capitale cu 61,3%, lucrările de construcţii noi cu 14,8% şi la lucrările de întreţinere şi reparaţii curente cu 14,2%. Pe obiecte de construcţii, au avut loc creşteri la construcţiile inginereşti cu 28,5%, clădirile rezidenţiale cu 13,3% şi la clădirile nerezidenţiale cu 7,6%. Ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, volumul lucrărilor de construcţii a crescut pe total cu 0,5%, creştere evidenţiată la lucrările de reparaţii capitale cu 44,7%. Scăderi s‐au înregistrat la lucrările de întreţinere şi reparaţii curente cu 4,9% şi la construcţiile noi cu 0,7%. Pe obiecte de construcţii, volumul lucrărilor de construcţii a crescut la construcţiile inginereşti cu 3,1% şi la clădirile rezidenţiale cu 2,4%. Clădirile nerezidenţiale au scăzut cu 6,5%.
Pe de altă parte, raportat la începutul sezonului din 2016, indicatorii consemnează o scădere semnificativă la nivel național. Potrivit INS, în iunie 2017 comparativ cu iunie 2016, volumul lucrărilor de construcţii a scăzut, ca serie brută, cu 7,4%. Pe elemente de structură s‐au înregistrat scăderi la următoarele elementele de structură: lucrările de întreţinere şi reparaţii curente cu 23,7% şi la lucrările de construcţii noi cu 3,5%. Lucrările de reparaţii capitale au crescut cu 5,7%.
În prima jumătate a anului, comparativ cu primul semestru din 2016, volumul lucrărilor de construcţii a scăzut pe total ca serie brută, cu 7,2%, arată statistica publicată miercuri. Pe elemente de structură au avut loc scăderi la lucrările de întreţinere şi reparaţii curente cu 24,6% şi la lucrările de reparaţii capitale cu 21,9%. Lucrările de construcţii noi au crescut cu 2,2%. Pe obiecte de construcţii, au avut loc scăderi la construcţiile inginereşti cu 26,6% şi la clădirile nerezidenţiale cu 11,6%.
În schimb, clădirile rezidenţiale au crescut cu 72,4%.
Ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, volumul lucrărilor de construcţii a scăzut pe total, cu 8,7%. Pe elemente de structură s‐au înregistrat scăderi la lucrările de întreţinere şi reparaţii curente cu 23,1% şi la lucrările de reparaţii capitale cu 22,3%. Lucrările de construcţii noi au crescut cu 2,1%.
Pe obiecte de construcţii, volumul lucrărilor de construcţii a scăzut la construcţiile inginereşti cu 25,6% şi la clădirile nerezidenţiale cu 11,8%. Volumul lucrărilor de construcţii a crescut la clădirile rezidenţiale cu 61,0%.

Back To Top