Améliorer activement la puissance masculine et n est pas seulement appelé cialis 10mg prix. La qualité européenne actuelle est peu coûteuse.

Categorie: Economic

strangere de mainiAscultam la radio, deunăzi, discursul unui lider politic care se străduia gâfâind să inoculeze în mintea ascultătorului retorica „la modă” a ultimilor ani, care se concentrează pe câteva chestiuni propagandistice pe cât de puerile, pe atât de nocive. Vorbim despre cultivarea unui tip de naționalism brutal, primitiv, compatibil cu tiparele de gândire specifice altor secole, în niciun caz raportat la realitățile începutului de secol XXI din România și Europa.

Din păcate, campaniile publice care promovează în mod agresiv acest tip de discurs, susținute în mediul online sau prin intermediul diverselor canale media românești, au un rol distructiv cu bătaie lungă, mulți dintre compatrioții noștri, chiar și dintre cei cu pretenții și educație înaltă, picând ușor în capcana manipulării.

Sigur, există un astfel de curent în întreaga Europă – de la cultivarea originilor pure dacice ale românilor până la arianismul nordicilor, de la bomba brexitului britanic până la mișcările populiste antiimigrație care prind aripi de-a lungul și de-a latul continentului european – românii preiau și ei această modă, din diverse motive care pot suferi, desigur, anumite particularități în funcție de geografie și de nivelul de trai.

Ce este, totuși, obligatoriu de reținut: niciunul dintre miile de vehicole de manipulare apărute ca din neant pe rețelele de socializare, de la pagini, site-uri sau identități fantomă – nu reprezintă rodul vreunui hobby nevinovat al unui pasionat de istorie sau sociologie, ci este parte dintr-un întreg care funcționează necontenit într-o singură direcție – îndepărtarea de valorile comune ale culturii vestice pe care le împărtășim în marele concert european și reorientarea către o zonă de influență mereu nefastă pentru noi pe tot parcursul istoriei autohtone, o zonă nu de mult ieșită din Evul Mediu, o lume pe care ne chinuim să o uităm de 28 de ani.

O lume care, iată, tocmai a dovedit în ultima duminică de alegeri că nu se dezice de metehnele paternalisto-dictatoriale. Aici, pe aceste meleaguri care au trăit atâtea și atâtea atrocități, atâtea abuzuri, atâtea schingiuiri culturale, tenebrele trecutului luptă ca să convingă mințile slabe că lumina dinspre Răsărit nu s-a stins.
În paralel, „vechii daci” ne explică faptul că nu am fi romani, asta într-o limbă cu influențe preponderent latine, vor să ne îndepărteze de vest folosind, însă, tehnologie IT vestică și își numără banii în euro și dolari, nu în ruble. Nu am văzut până acum ca vreun apostol al panslavismului să conducă vreo Ladă sau Volgă, ci doar Mercedes sau alte mărci izvorâte din Vestul imperialist și rău.

Mulți dintre apostolii naționalismului deșănțat despre care vorbim se bucură, totodată, de venituri mari, majoritatea bugetare, provenite și din taxe și impozite plătite de companiile private, multe din ele multinaționale. Aici intervine blocajul logic – într-o lume liberă, așa cum este cea în care trăim, ei critică exact sistemul care le permite să se exprime fără opreliști. Democrația și piața liberă îți dau libertatea de a promova exact sistemul care te bagă direct în arest pentru o opinie exprimată care lezează leadershipul. Ironie mai mare n-am pomenit!

Fără să fiu vreun expert în economie, observ că în zona privată companiile care au capital străin oferă cele mai mari salarii în România. Exact „multinaționalele rele” depășeșc cu aproape zece procente cifra de afaceri a societăților autohtone, oferind totodată și o salarizare net superioară. Totodată, observ că aceleași capitaluri private străine investesc în România cu câteva procente bune peste capitalul autohton, capitalizând o cotă de piață de aproximativ 50 de procente, în condițiile în care numărul salariaților este la jumătate față de companiile românești. Cu alte cuvinte, străinii au o productivitate dublă.
Aceleași societăți vestice ocupă cu miile parcurile industriale întinse pe teritoriul României. Apropo, am citit că numărul de angajați din companiile multinaționale din parcurile industriale și de afaceri depășește numărul de salariați dintr-un județ obișnuit din România, gen Alba (60.000), Satu Mare (61.000) sau Hunedoara (62.000) – sursa ZF.ro

Peste patru miliarde de euro contribuții anul trecut, sute de mii de locuri de muncă, ofertă de salarizare peste media națională din privat – toate aceste lucruri nu sunt spuse de cei care demonizează capitalul străin. Astea sunt chestiuni care nu sunt considerate a fi importante pentru opinia publică românească care este asaltată, zi de zi, cu declarații și articole menite să contureze o imagine negativă asupra „străinilor răi” care vin să asuprească poporul.

Ce ar fi fost aici fără capitalul străin? Un dezastru. Un exemplu ar fi Prahova. Luăm orașul Urlați. Până acum zece ani, orașul devenise aproape părăsit, tinerii plecau, oferta de muncă tindea spre zero, iar ce găseai era plătit la un nivel mizerabil. Între timp, a apărut la marginea orașului un parc industrial, cu facilități și utilități moderne. Au început să apară câteva multinaționale. Care au angajat, care au început să crească bugetul orașului prin contribuțiile la impozite, toate cu un final incredibil: Urlațiul de acum zece ani a dispărut în neant, ca un vis urât. Astăzi, localitatea beneficiază de infrastructură îmbunătățită vizibil, șomajul a scăzut radical, totul arată cu totul diferit față de acum zece ani. Ceea ce părea doar un vis irealizabil s-a întâmplat într-un loc care își pierduse speranța, un loc care își pierdea populația, un loc care, în final, dispărea.

În România există, în prezent, 77 de parcuri industriale și de afaceri care atrag mii de societăți cu capital străin. Pe lângă facilitățile oferite prin lege, atractivitatea parcurilor industriale pentru firmele nou venite constă și în suma tuturor utilităților oferite, a serviciilor de mentenanță profesionale șamd

Se gândesc oare exponenții naționalismului bulevardier la imaginea dezastrului din anii 90, cu toate devalizările industriei comuniste, la milioanele de șomeri, la exodul populației active din toți acești ani teribili pentru România? De câțiva ani, odată cu apartenența la Uniunea Europeană, investitorii străini au primit un mesaj de stabilitate extraordinar, iar societățile multinaționale au dezvoltat facilități de afaceri aici și, în consecință, au creat plus valoare societății.

Poate ar trebui ca orice tip care țipă sloganuri fără conținut să treacă, măcar o dată, pe la marginea marilor orașe ale României, așa cum este și Ploieștiul, și să privească la conglomeratul de firme străine din Business Parks, iar spiritul naționalist despre care vorbim să se manifeste în sensul benefic pentru societatea românească, și anume cu un simplu „Welcome to Romania”. Poate am fi mult mai câștigați, dacă tot ne iubim țara cu adevărat și vrem să se producă schimbările la care visăm cu ochii deschiși de fiecare dată cât trecem granița.

Sebastian Ignat / Jurnalist, fondator Actualitatea Prahoveană

Back To Top