Categorie: Economic

Un ordin emis la finalul anului trecut permite acordarea unui sprijin financiar, prin Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură Prahova, în cadrul programului de restructurare/ reconversie a plantaţiilor viticole.

APIA Prahova a emis o informare pe această temă, pentru potențialii beneficiari, care pot fi producătorii viticoli, persoane fizice sau juridice care deţin şi/ sau exploatează suprafeţe de viţă-de-vie cu soiuri nobile

Sprijinul se acordă, conform legii, pentru reconversia soiurilor, reamplasarea parcelelor viticole, replantarea ca urmare a defrişării din motive sanitare, dar și pentru modernizarea plantațiilor existente, în baza unui plan individual elaborat de fiecare solicitant.

Condițiile prevăzute de lege se referă la o suprafaţa minimă a planului de 0.50 ha , o suprafaţa minimă a parcelei înainte şi după reconversie de 0.10 ha, folosirea de material săditor din categoria biologică admisă de legislaţie, neutilizarea materiale recuperate (şpalieri, tutori, sârmă). În cazul persoanelor fizice neînregistrate fiscal, suprafața maximă a planului este de 20 de hectare, iar pentru persoanele fizice înregistrate fiscal - 200 de hectare.

"Toate programele de restructurare/ reconversie vizează exclusiv înfiinţarea şi modernizarea plantaţiilor de viţă-de-vie destinate producerii strugurilor pentru vinuri.  Toate programele de restructurare/ reconversie se realizează în baza unui proiect tehnic şi a unui deviz de cheltuieli. Proiectele se vizează de staţiunea de cercetare – dezvoltare pentru viticultură şi vinificaţie din zonă. Pentru lucrările efectuate în regie proprie, costurile se stabilesc utilizând valorile prevăzute în devizele – cadru întocmite de ICDVV Valea Călugărească. Solicitantul va demonstra cu documente justificative efectuarea costurilor", informează APIA Prahova.

Beneficiarii sprijinului financiar care abandonează sau defrişează plantaţiile înfiinţate prin programele de restructurare/ reconversie în primele 10 campanii viticole de la finalizarea planurilor vor fi obligați să returneze sumele plătite, precum şi dobânzile aferente. De asemenea, beneficiarii au obligaţia de a depune cererea unică de plată, indiferent dacă solicită sau nu plăţi directe.

Pentru perioada 2019 - 2023, planurile individuale de depun în sesiune continuă la Direcţiile pentru Agricultură judeţene, iar cererile de finanţare se depun în termen de 30 de zile calendaristice de la data aprobării planurilor, la sediile centrelor judeţene APIA.

Producătorii pot obține detalii suplimentare de pe site-ul oficial al Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură, www.apia.org.ro, sau de la APIA Prahova, la telefon 0735.877.506.

Back To Top