Categorie: Economic

Batalele de la Rafinăria Vega, în care vreme de aproape un secol au fost depozitate gudroane acide și reziduuri petroliere colectate în proporţie covârşitoare în perioada anterioară privatizării, sunt în plin proces de ecologizare, în cadrul unui proiect complex care are ca termen de finalizare anul 2022 și presupune investiții de câteva zeci de milioane de dolari.

 

Realizarea proiectului de reabilitare a batalelor presupune nu doar alocarea unor resurse financiare extraordinare, ci și selectarea atentă și responsabilă a tehnologiilor disponibile, luarea celor mai riguroase măsuri de siguranță, precum și conlucrarea permanentă cu autoritățile de mediu competente, arată responsabilii. "Cu sprijinul locuitorilor din zonă și al autorităților, ne-am propus să finalizam acest demers ambițios, în urma căruia zona poluată istoric va fi ecologizată și înverzită, fiind determinaţi să încheiem cu succes povestea batalelor istorice. Asiguram toți locuitorii că specialiștii noştri și personalul contractual depun toate eforturile pentru diminuarea impactului asupra comunității", spun reprezentanții Rafinăriei Vega.

Potrivit acestora, în batalele de la Ploiești au fost depozitate gudroane acide și reziduuri petroliere colectate în proporţie covârşitoare în perioada anterioară privatizării rafinăriei Vega Ploieşti (1905-1999). De exemplu, în anii 1980, Vega era singurul producător și furnizor de catalizatori pentru industria internă de rafinare, respectiv pentru alte 10 rafinării în funcțiune la acea vreme.

"Reziduurile petroliere au proprietăți și caracteristici fizico-chimice diferite, cum ar fi nivelul de aciditate sau densitate, diferențele fiind generate de modalitățile de procesare a țițeiului folosite in istoria industriei locale de 160 de ani, precum și de produsele rafinate obținute. Din anul 1999, rafinăria Vega a devenit parte a Grupului Rompetrol, care s-a angajat, prin privatizarea acesteia, să preia în vederea ecologizării o cantitate de deșeuri estimată, la acea vreme, la circa 62.000 de tone. În realitate, volumul total de deșeuri existent în batale este de cel puțin patru ori mai mare. Respectându-și angajamentul din contractul de privatizare, Rompetrol a eliminat, în perioada 2002-2011, o cantitate totală de aproximativ 80.000 de tone deșeuri din batalele de gudroane acide și reziduuri petroliere, cu mult peste nivelul menționat la privatizare. Costurile aferente acestor operațiuni s-au ridicat la circa 17,4 milioane USD. Prin demararea unei noi etape a operațiunilor, confirmăm angajamentul ferm asumat și determinarea de a duce la bun sfârșit acest proiect de anvergură dedicat protejării mediului înconjurător", au transmis reprezentanții rafinăriei.

Proiectul este detaliat într-o secțiune on-line, pe pagina de Facebook dedicată acestuia urmând să fie publicate, constant, date relevante legate de evoluția lucrărilor.

"Remedierea și ecologizarea batalelor din rafinăria Vega nu reprezintă singura investiție de mediu aflată în derulare în cadrul Rafinăriei Vega. Grupul KMG International investește peste 8 milioane USD pentru a menține rafinăria Vega la cele mai înalte standarde în ceea ce privește calitatea muncii, a siguranței angajaților săi, aplicându-se măsuri riguroase pentru a avea un impact cât mai scăzut asupra mediului și a comunității locale", au transmis reprezentanții KMG International.

Back To Top