Categorie: Economic

Ministerul Finanțelor Publice a lansat în consultare un proiect de act normativ pentru modificarea Programului "Prima casă".

 

La 10 ani de la momentul lansării sale, Programul "Prima Casă" va fi modificat radical, potrivit unui proiect de ordonanță publicate de Ministerul de Finanțe. Acesta ar urma să fie redenumit "O familie, o casă", întrucât noile norme ăl vor face mai bine orientat spre caracterul social."Se vor revizui condițiile de accesare prin introducerea unui prag de venit pentru beneficiari și a prețului maxim de achiziție al locuinței care poate fi achiziționată în cadrul Programului. În același timp, se propune acordarea de subvenții de dobândă constând în reducerea ratei dobânzii creditului garantat pe toată durata Programului pentru familiile cu un singur copil cât și pentru familiile cu doi sau mai mulți copii", au anunțat oficialii MFP.

"Am finalizat Programul «O familie, o casă», în urma consultărilor intense și constructive cu reprezentanții Băncii Naționale a României. Inițiativa guvernului are în primul rând un caracter social, deoarece ne dorim să venim în sprijinul persoanelor cu venituri reduse. Totodată, ne-am gândit să ajutăm familiile tinere să își cumpere o locuință decentă. În egală măsură, susținem sectorul construcțiilor şi nu numai în condițiile în care programul va avea efecte benefice în toată economia, va asigura menținerea sau înființarea de noi locuri de muncă și va ajuta la dezvoltarea afacerilor", a precizat Eugen Teodorovici, ministrul Finanțelor Publice.

Proiectul de act normativ care modifică și completează OUG nr. 60/2009 privind implementarea programului "Prima casă" propune introducerea pragului de venit pentru beneficiarii Programului, astfel:

> la data solicitării creditului garantat, veniturile nete lunare ale beneficiarului individual sau ale beneficiarului împreuna cu soțul sau soția, după caz, nu pot depăși valoarea de 4.500 lei;

> pentru familiile cu unul sau mai mulți copii, la data solicitării creditului garantat veniturile nete lunare ale familiei nu pot depăși valoarea de 7.000 lei.

Modificările mai fac referire și la mandatarea pe lângă Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderi Mici și Mijlocii și a Fondului Român de Contragarantare în vederea emiterii de garanții în numele şi în contul statului, în favoarea băncilor care acordă credite persoanelor fizice pentru achiziția unei locuințe în cadrul Programului.

În noul program se are în vedere menținerea avansului minim de 5 % din prețul de achiziție al locuinței. Prețul de achiziție a locuinței va fi de maximum 70.000 de euro, echivalent lei, la cursul BNR valabil la data încheierii contractului de vânzare-cumpărare, iar valoarea finanțării garantate va fi de maximum 66.500 de euro, echivalent lei.

MFP anunță și acordarea următoarelor subvenții de dobândă:

> reducerea cu 0,5 puncte procentuale a ratei dobânzii creditului garantat pe toată durata Programului pentru familiile cu un singur copil.

> reducerea cu 1 punct procentual a ratei dobânzii creditului garantat pentru familiile cu doi sau mai mulți copii.

Nu în ultimul rând, modificările vizează posibilitatea refinanțării creditelor obținute în cadrul Programului, prin alte instrumente de finanțare, cu excepția altor credite acordate în cadrul Programului.

Back To Top