Categorie: Economic

Noua ediție a programului “Rabla pentru electrocasnice” va fi reluată în luna ianuarie, a anunțat noul ministru al Mediului, Tanczos Barna.

 

Bugetul alocat acestei ediții a programului este de 40 de milioane de lei, autoritățile estimând că vor exista în jur de 100.000 de beneficiari. Lansarea acesteia, programată pentru jumătatea lunii decembrie, a fost amânată, însă, din cauză că aplicația pentru efectuarea înscrierilor nu a funcționat.

"Programul din păcate a pornit cu stângul. Pentru a avea siguranţa funcţionării sistemului informatic, nu putem porni zilele acestea, ci în cursul lunii ianuarie, când vom avea şi bugetul AFM. Trebuie să avem siguranţa că este sigur", a spus Tanczos.

"Am discutat luni de zile de acest program, dar aplicaţia informatică, atunci când a fost pusă testelor de utilizare intensă, zeci de mii de utilizatori simultan, pur şi simplu nu a funcţionat, au existat deficienţe în arhitectura aplicaţiei. Este obiectul unui contract de prestări servicii între AFM şi o societate comercială”, a explicat fostul ministru al Mediului, Mircea Fechet.

Ministerul Mediului și STS lucrează, în prezent, la remedierea problemelor.

În cadrul programului vor fi acordate vouchere cu valori cuprinse între 200 și 500 de lei, pentru cumprarea de aparate electrocasnice noi, astfel:

- laptopuri – finanțare de 500 de lei;

- aparate de aer condiționat, frigidere sau combine frigorifice, televizoare, uscătoare de rufe, mașini de spălat vase, cu o finanțare nerambursabilă de 400 de lei;

- tablete și mașini de spălat rufe – finanțare nerambursabilă de 300 de lei;

- aspiratoare, cu o finanțare nerambursabilă de 200 de lei.

La această ediție vor putea fi achiziționate, în premieră, și aspiratoare, uscătoare de rufe, laptopuri și tablete.

Un solicitant poate obține mai multe vouchere, dar pentru produse diferite, respectiv un voucher pentru un anumit tip de produs.

La cumpărare, în schimbul produsului nou trebuie predat și un aparat vechi, de același tip, mai puțin în cazul uscătoarelor de rufe și mașinile de spălat vase, Pentru acestea sunt acceptate aparate vechi din restul listei programului.

Back To Top