produse plastic interzise la comercializare
Categorie: Economic

Guvernul a adoptat, în ședința de miercuri, Ordonanța privind reducerea impactului anumitor produse din plastic asupra mediului, un act normativ al cărui efect va fi văzut pe deplin abia după ce stocurile actuale de mărfuri vor fi epuizate.

Ministerul Mediului a explicat, într-un comunicat transmis după adoptarea Ordonanței în cauză, că “de la 3 iulie 2024 pot fi introduse pe piață numai recipientele pentru băuturi cu o capacitate de până la trei litri care au dopurile/capacele din plastic atașate de ele, în timpul etapei de utilizare preconizată a produselor. De asemenea, începând cu 2025, toate sticlele PET introduse pe piață trebuie să conțină plastic reciclat în proporție de cel puțin 25 %, și, începând cu 2030, procentul crește la cel puțin 30 %. Totodată, marcajul pentru produsele de plastic de unică folosință se aplică obligatoriu, începând cu intrarea în vigoare a ordonanței. Marcajul are ca scop informarea consumatorilor cu privire la prezența plasticului, impactul negativ al acestuia și modul de gestionare corectă a deșeului. De exemplu, categoria 1 vizează: absorbantele, tampoanele igienice și aplicatoare de tampoane, șervețele umede și anume șervețele preumezite de îngrijire personală și de uz casnic, paharele pentru băuturi. În categoria 2 intră produsele din tutun cu filtre și filtre comercializate pentru a fi utilizate în combinație cu produse din tutun.”, a explicat Ministerul Mediului, într-o informare transmisă după ședința de Guvern.

Răspunderea extinsă a producătorilor

Aplicându-se principiul «poluatorul plătește», s-au introdus prevederi legate de scheme de răspundere extinsă a producătorilor, care să acopere costurile necesare pentru gestionarea și curățarea deșeurilor și pentru măsurile de sensibilizare menite să prevină și să reducă astfel de deșeuri, au mai transmis oficialii Ministerului.

“Exemple de produse vizate: recipiente pentru alimente; pachete și folii; recipientele pentru băuturi cu o capacitate de până la trei litri, inclusiv dopurile și capacele acestora; pahare pentru băuturi, inclusiv capacele acestora; pungi de transport din plastic subțire, șervețele umede; baloane; produse din tutun cu filtre și filtre comercializate pentru a fi utilizate în combinație cu produse din tutun”, mai explică sursa citată.

Stocurile uriașe nu pot  dispărea peste noapte

Ministrul Mediului, Tánczos Barna, a explicat, la finalul ședinței de Guvern, că producția nu va fi interzisă, ci doar punerea în piață a acestor produse. De asemenea, aplicarea se va face oarecum treptat, ținând cont că există un volum imposibil de aproximat de stocuri, în prezent.

“Este important de subliniat că producția în sine este permisă doar dacă produsele se pun pe piață în afara Uniunii Europene, nu în România, nu în alte state membre UE. Drept urmare, nu producția în sine este interzisă, ci punerea pe piață. Punerea pe piață înseamnă prima valorificare a produselor rezultate din producție autohtonă sau din import. (...) Se interzice punerea pe piață a anumitor produse de unică folosință (...) În acelaşi timp, vom avea reguli noi pentru reducerea consumului, vor fi reguli noi pentru marcarea produselor - anumite produse puse în comerț vor fi marcate ca fiind de unică folosință şi consumul acestora trebuie redus. Vom avea reguli noi privind răspunderea extinsă a producătorilor. Vom avea, de asemenea, cerințe legate de produs specifice pentru colectare separate. (…) Nu există taxe în plus, este interzisă punerea pe piaţă, consumatorii vor primi la acele magazine, la acele fast-food-uri, la acei agenţi economici care foloseau până acum, cu timpul vor primi produse, recipienţi, ambalaje ecologice, prietenoase cu natura. (…) Stocurile pot fi epuizate, nu mai pot fi puse produse pe piaţă cantități noi, nu mai pot ieși cantități noi din fabricile din România sau nu pot fi importate. Stocurile care astăzi sunt în piaţă se vor epuiza treptat şi vor fi înlocuite treptat cu produse ecologice. (…) Nicăieri în Europa nu a existat o trecere bruscă, peste tot regula a fost se interzice punerea pe piaţă, din momentul respectiv stocurile se epuizează treptat. (…) Nu se prevede nicăieri, nici în directivă, nici în celelalte state membre amenzi sau taxe suplimentare pentru stocurile care sunt în momentul apariției legislației naţionale în piaţă”, a explicat ministrul Mediului.

Potrivit acestuia, ordonanța se va aplica pentru produsele de plastic de unică folosință: pahare pentru băuturi, inclusiv capacele acestora, recipiente pentru alimente, beţişoare pentru urechi, tacâmuri - furculițe, cuțite, linguri, bețișoare chinezești, farfurii, paie pentru băuturi, agitatoare pentru băuturi, bețe de care se atașează baloane, respectiv, recipiente pentru băuturi și pahare pentru băuturi din polistiren expandat, recipientele pentru băuturi utilizate pentru a conține lichide cu o capacitate de până la trei litri și produse care pot fi utilizate în combinație cu produse de tutun (filtre care conțin plastic), pungi de transport din plastic subțire, produsele de plastic, din materiale plastice oxodegradabile și echipamente de pescuit care conțin plastic.

“În ultimii 50 de ani, producția și consumul de plastic au crescut de 20 de ori și, se pare că se va dubla, iar în următorii 20 de ani va depăși 600 milioane tone la nivel mondial. Doar 30% din plasticul din UE – care totalizează 25 milioane de tone anual - este colectat separate și reciclat. Prin urmare, plasticul devine un pericol tot mai mare pentru flora și fauna acvatică, el reprezentând 85% din deșeurile marine întâlnite pe plaje”, menționează Ministerul Mediului.

Foto: www.nra.net.au

Back To Top