Améliorer activement la puissance masculine et n est pas seulement appelé cialis 10mg prix. La qualité européenne actuelle est peu coûteuse.

dividend demografic
Categorie: Economic

 

• Dividendul demografic este în scădere în România, iar nu peste multă vreme îl vom pierde, arată statisticile.
• Prahova face parte din județele unde populația aptă de muncă va reprezenta, în 25 de ani, sub 55% din totalul locuitorilor.
• Îmbătrânirea societății și descreșterea populației apte de muncă au urmări dezastuoase asupra economiei.

Dividendul demografic reprezintă „potențialul de creștere economică ca rezultat al schimbărilor în structura de vârste a populației”. El este constatat atunci când proporția populației în vârsta aptă de muncă în totalul populației constituie cel puțin 55%.
Potrivit datelor analizate de hotnews.ro, dividendul demografic este în scădere în România, iar nu peste multă vreme îl vom pierde.

La o conferință de acum câțiva ani, economistul șef al BNR, Valentin Lazea atrăgea atenția asupra celor trei dividende de care tinerii de azi nu vor mai beneficia în viitor. 

CITEȘTE ȘI: Statul a calculat că o familie cu doi copii poate trăi decent cu 3.258 de lei pe lună

„Populismul este generat de discrepanţa între aşteptările generaţiei mai tinere şi posibilităţile reale pe care economia, în decelerare istorică, seculară, le mai poate da acestei generaţii.
O să vă spun un lucru foarte clar: noi, generaţia de peste 50 de ani, am beneficiat de trei dividende istorice de care tinerii nu vor mai beneficia. Primul este dividendul demografic: generaţia baby-boomers în Statele Unite, decreţeii lui Ceauşescu. Deci faptul că tot mai mulţi intrau în forţa de muncă nu va mai fi, peste 10-15 ani. Dividendul dezarmării. Vorba aia, de 25 de ani am putut să nu mai cheltuim bani cu armele. Nu va mai fi. Dividendul ecologic. Noi am putut să murdărim planeta cu tot felul de avioane şi maşini, două milioane de maşini în Bucureşti.
Chiar şi numai pentru aceste trei motive - mai sunt şi altele - ar trebui să vorbim despre managementul aşteptărilor. Pentru că oamenii devin populişti şi extremişti şi naţionalişti când au aşteptări care nu se pupă cu realitatea”, spunea Lazea, citat de hotnews.ro.

dividendul demografic

Îmbătrânirea societății și descreșterea populației în vârstă aptă de muncă va avea ca urmări creșterea mai lentă a economiei și cheltuieli mai mari ale Statului cu serviciile sociale și de sănătate destinate seniorilor.

În 25 de ani, lucrurile vor arăta și mai rău. Pe baza estimărilor și prognozelor INS, Gorj, București, Vâlcea, Olt, Dâmbovița Teleorman și Prahova sunt județele unde populația aptă de muncă va reprezenta sub 55% din totalul locuitorilor. În timp, vor fi tot mai puțini copii adulți care să îngrijească de părinții îmbătrâniți.

ONU a avertizat, în urmă cu patru ani, România că se află în primele zece țări din Europa de est a căror populație va scădea foarte mult până în 2050, țări care se vor confrunta cu dificultăți economice, populații îmbătrânite, lipsa forței de muncă specializate, rate foarte scăzute ale natalității și emograre masivă.

Mai mult pe hotnews.ro

CITEȘTE ȘI: Rata inflației a ajuns la aproape 16%! Energia electrică, lactatele și zahărul, în topul scumpirilor din luna septembrie

 

Back To Top