• Prin Legea 36/2023, s-a stabilit o perioadă unică de arhivare de cinci ani pentru registre de contabilitate obligatorii și documente justificative.
• Noile prevederi legislative au intrat în vigoare pe 24 mai.
După apariția Legii 195/2022 și, mai ales, a Legii 36/2023, s-a stabilit o perioadă unică de arhivare de cinci ani pentru tot ce înseamnă registre de contabilitate obligatorii și documente justificative.
Având în vedere această schimbare majoră privind perioada de arhivare a actelor contabile, Ministerul Finanțelor a ajustat, prin Ordinul 1.447/2023, reglementările contabile folosite de firme, PFA-uri și ONG-uri.
CITEȘTE ȘI: ANPC A LANSAT O ADRESĂ SPECIALĂ LA CARE PRIMEȘTE RECLAMAȚII DIN PARTEA CLIENȚILOR BĂNCILOR
Documentul a fost publicat în Monitorul Oficial și este în vigoare din 24 mai 2023.
Potrivit legii în vigoare: „Registrele de contabilitate obligatorii și documentele justificative care stau la baza înregistrărilor în contabilitatea financiară se păstrează în arhiva persoanelor prevăzute la art. 1 din legea contabilității timp de 5 ani calculați de la data de 1 iulie a anului următor celui încheierii exercițiului financiar în care au fost întocmite, inclusiv pentru statele de salarii”.
Prin urmare, o societate, un ONG sau o PFA este obligată să păstreze în condițiile de arhivare toate actele economice, dar nu și cele mai vechi de 31 decembrie 2016, documentele vechi putând fi distruse, dar numai în baza unei hotărâri și a unui proces verbal de distrugere documente.
CITEȘTE ȘI: MINISTRUL PETRE DAEA A VENIT LA DESCHIDEREA FESTIVALULUI ȚINUTULUI VINULUI „VIN DIN PRAHOVA” FOTO&VIDEO
- Facebook.com/actualitateaprahoveana.ro
- instagram.com
- twitter.com
- Google Business
- Youtube Actualitatea
- TikTok Actualitatea Prahoveană