Améliorer activement la puissance masculine et n est pas seulement appelé cialis 10mg prix. La qualité européenne actuelle est peu coûteuse.

Monedă Monica Lovinescu BNR circuit numismatic
Categorie: Economic

 

• Banca Naţională a României lansează luni, în circuitul numismatic, o monedă din argint cu tema 100 de ani de la naşterea Monicăi Lovinescu.
• Tirajul maxim pentru moneda din argint este de 5.000 piese.

Valoarea nominală a monedei din argint cu tema 100 de ani de la naşterea Monicăi Lovinescu este de 10 lei, iar aceasta are o formă rotundă, cu un diametru de 37 mm şi o greutate de 31,103 grame.

Aversul monedei redă un microfon de studio de radio şi o carte, inscripţia "ROMANIA" în arc de cerc, valoarea nominală "10 LEI", stema României şi anul de emisiune "2023".

Reversul monedei prezintă portretul, numele şi anii între care a trăit Monica Lovinescu ,,1923" şi ,,2008", reprezentaţi în jurul unui element de design ce simbolizează activitatea de om de radio şi scriitor al acesteia.

Monedă Monica Lobinescu revers BNR

 CITEȘTE ȘI: O MONEDĂ NOUĂ DE ARGINT VA FI LANSATĂ LUNI, ÎN CIRCUITUL NUMISMATIC

Monedele din argint sunt ambalate în capsule de metacrilat transparent şi sunt însoţite de broşuri de prezentare şi certificate de autenticitate, redactate în limbile română, engleză şi franceză. Pe certificatele de autenticitate se găsesc semnăturile guvernatorului BNR şi casierului central.

Tirajul maxim pentru moneda din argint este de 5.000 piese.

Preţul de vânzare pentru moneda din argint este de 480,00 lei, exclusiv TVA, inclusiv broşura de prezentare şi certificatul de autenticitate.

Monedele din argint cu tema 100 de ani de la naşterea Monicăi Lovinescu au putere circulatorie pe teritoriul României.

Lansarea în circuitul numismatic a acestor monede se realizează prin sucursalele regionale Bucureşti, Cluj, Constanţa, Dolj, Iaşi şi Timiş ale Băncii Naţionale a României.

Cine a fost Monica Lovinescu

Monica Lovinescu (n. 19 noiembrie 1923, București – d. 20 aprilie 2008, Paris) a fost o intelectuală română care și-a dedicat viața și opera luptei împotriva totalitarismului comunist. Unica fiică a criticului literar Eugen Lovinescu și a profesoarei Ecaterina Bălăcioiu, Monica Lovinescu a fost la rândul ei critic literar, devenind o autoritate în materie de literatură română contemporană.
După 1947, a trăit și a activat în exil în Franța, fiind una din cele mai cunoscute voci ale postului anticomunist Radio Europa Liberă, unde a realizat, printre altele, emisiunea Teze și antiteze la Paris. Mama sa a sfârșit în închisorile staliniste, un fapt care a marcat-o pentru tot restul vieții. Angajamentul ferm anticomunist s-a soldat în 1977 cu un atentat asupra vieții sale și cu campanii de calomniere în presa românească și în publicațiile finanțate de către regimul comunist.
Monica Lovinescu a fost căsătorită cu poetul, publicistul și omul de radio Virgil Ierunca. Cuplul Lovinescu-Ierunca a întreținut relații apropiate cu figurile importante ale exilului românesc, locuința lor pariziană devenind un nod pentru exilul românesc și pentru scriitorii și personalitățile culturale române aflate în vizită la Paris.
Prin publicitatea făcută disidenților români în presa internațională, Monica Lovinescu și Virgil Ierunca au contribuit la ameliorarea tratamentului acestora de către autoritățile de la București.
După Revoluție, au ales să rămână în continuare în Franța, Lovinescu supraviețuindu-i soțului său cu câțiva ani. Rămășițele lor pământești a fost repatriate în 2008, fiind întâmpinate cu onoruri militare.

Mai multe pe agerpres.ro

CITEȘTE ȘI: BNR A LANSAT O MONEDĂ DIN ARGINT CU TEMA 100 DE ANI DE LA NAŞTEREA LUI LIVIU CIULEI

Back To Top