Améliorer activement la puissance masculine et n est pas seulement appelé cialis 10mg prix. La qualité européenne actuelle est peu coûteuse.

Sistemul Garanție-Returnare
Categorie: Economic
  • La 30 noiembrie devine funcțional, în România, Sistemul de Garanție-Returnare (SGR).
  • Românii care plătesc o garanţie de 50 de bani la cumpărarea unei băuturi îmbuteliate de la un comerciant pot să returneze ambalajul la unul dintre punctele de returnare organizate și primesc, pe loc, valoarea garanţiei plătite iniţial.
  • Suma de 50 de bani nu va fi returnată pentru ambalajele colectate anterior acestei date, dar nici pentru cele care nu au fost înregistrate în sistem, chiar dacă au fost cumpărate după data de 30 noiembrie.

Scopul SGR (Sistemul de Garanție-Returnare) este de a colecta din piață și de a introduce ambalajele într-o economie circulară, ajutând România să atingă țintele naționale de colectare și reciclare stabilite la nivel european. Acestea cer ca până în anul 2025 să se colecteze 77% din PET-urile puse pe piață, iar până în anul 2029 - 90%. De asemenea, sistemul va ajuta la atingerea și chiar depășirea noilor ținte de colectare și reciclare pentru restul tipurilor de materiale, și anume 75% pentru sticlă și 60% aluminiu, începând cu anul 2030, potrivit informațiilor publicate pe site-ul propriu de ReturRo, societatea înființată de asociațiile reprezentative ale producătorilor de băuturi și ale comercianților pentru a gestiona sistemul de garanție-returnare, din al cărui acționariat face parte și statul român.

În acest moment, țara noastră deţine al doilea cel mai mare sistem de acest fel din Europa, după Germania, din punct de vedere al numărului de ambalaje procesate.

Ce trebuie să știi despre SGR (Sistemul Garanție-Returnare)

Beneficiile sistemului

Sistemul de garanție-returnare va contribui la protejarea mediului înconjurător, ambalajele colectate prin SGR fiind redirecționate de la groapa de gunoi sau din natură. Astfel, ele vor fi introduse într-o economie cu adevărat circulară, iar atât noi, cât și generațiile viitoare, vom reuși să ne bucurăm de un mediu mai curat și mai verde. În plus, SGR reprezintă un instrument care poate crește țintele de colectare a deșeurilor de ambalaje de băuturi și poate ajuta România să atingă obiectivele noilor reglementări europene care impun procente ridicate. Ținta de colectare a plasticului impusă este de 77% până în 2025 și de 90% până în 2029. În plus, SGR va oferi producătorilor acces la rPET (ambalaje din pet reciclat) și reprezintă o soluție prin care aceștia pot atinge țintele de 25% până în 2025 și 30% până în 2030 de ambalaje realizate din materiale reciclate.

Valoarea garanției plătite la raft

Fiind un sistem nou, garanția a fost setată deocamdată în mod uniform, la 0,50 RON, indiferent de tipul ambalajului sau conținutul acestuia. Valoarea a fost aleasă astfel încât să fie suficient de mare pentru a motiva consumatorul să returneze ambalajele, dar suficient de mică pentru a nu fi percepută ca o majorare semnificativă a prețului. O valoare unitară asigură simplitate, cel puțin in faza inițială a sistemului, fiind dificil să operăm cu mai multe valori, dar valoarea garanției poate fi ajustată în timp, odată ce consumatorii se acomodează cu sistemul.

Unde vor putea fi returnate ambalajele?

După golirea ambalajului, consumatorul îl va putea returna în orice punct special amenajat de către comercianți, adică în orice magazin din România. În schimbul ambalajului gol, consumatorul va primi valoarea garanției plătite inițial, fără a fi nevoie ca acesta să prezinte bonul fiscal sau să returneze produsul în magazinul din care a fost inițial achiziționat. De asemenea, comercianții vor avea libertatea de a decide asupra tipului de colectare: automat sau manual, în funcție de fluxul de consumatori al fiecăruia.

Ambalajele strânse până acum nu sunt în sistem și nu asigură returnarea garanției de 50 de bani

Ministrul Mediului, Mircea Fechet,  a explicat anterior că la puntele de colectare vor fi duse doar ambalaje pentru care s-a plătit garanţia şi care fac parte din sistemul garanţie – returnare. Acesta a astra atenția, încă de la începutul acestei luni, că românii care s-au apucat să adune deja ambalaje nu vor primi cei 50 de bani, pentru fiecare dintre acestea. "Acele PET-uri vechi, doze de aluminiu şi ce ar mai putea fi strâns astăzi sau adunat prin cămara sau prin balcon ar trebui să parcurgă traseul firesc al fracţiei reciclabile şi cetăţenii ar trebui să le ducă la punctele de colectare pentru că ele nu vor avea nicio valoare în ceea ce priveşte cei 50 de bani, respectiv garanţia SGR”, a declarat Mircea Fechet într-o conferinţă de presă, la începutul lunii noiembrie.

Citiți și: CRIZĂ ÎN GESTIONAREA DEȘEURILOR. MAI MULTE PRIMĂRII DIN PRAHOVA AU PRIMIT AVERTIZĂRI DE LA ADI DEȘEURI

Acesta a mai explicat și că, inclusiv din 30 noiembrie încolo, la raft se vor mai găsi produse în ambalaje care nu au fost înregistrate, până la terminarea stocurilor. Nici pentru acestea românii nu vor plăti cei 50 de bani, deci nu le va fi returnată această garanție. “Volumul stocurilor care există deja în depozitele producătorilor, fie în depozitele distribuitorilor sau chiar în depozitele magazinelor, vor fi comercializate fără sigla SGR pentru că nu există niciun motiv care acele recipiente să fie întoarse în fabrici. Unele dintre ele nici măcar nu au fost produse în România, iar din punct de vedere al protecţiei mediului acesta ar fi un lucru care nu ne-ar ajuta cu nimic. Vom vinde toate acele stocuri şi pe măsură ce producătorii pun pe piaţă noile produse şi pe măsură ce se epuizează acele stocuri, bineînţeles că vor apărea pe raft ambajalele SGR. În prima săptămână, spre exemplu, ne aşteptăm să vedem pe rafturi doar acele produse care au termen de valabilitate mai mic de o săptămână şi care nu puteau fi produse decât în acel interval, dar pe măsură ce sistemul garanţie – returnare va funcţiona, aceste stocuri, că discutăm despre apa plată, apă minerală, bere, vin, băuturi răcoritoare vor fi uşor, uşor vândute şi pe rafturile magazinelor vom vedea ambalajele SGR, cele pentru care vom plăti o garanţie de 50 de bani”, a mai transmis ministrul Mediului.

Foto ilustrație

 

 

Back To Top