Améliorer activement la puissance masculine et n est pas seulement appelé cialis 10mg prix. La qualité européenne actuelle est peu coûteuse.

șomajul scăzut locuri de muncă piața muncii
Categorie: Economic

 

• Statistica a anunțat luni că șomajul a scăzut în octombrie la 5,4%, ceea ce corespunde unui număr de circa 446.000 de șomeri, dar acest lucru nu înseamnă o piață a muncii puternică.
• Pe lângă șomeri, peste 200.000 de români inactivi pe piața muncii doresc să lucreze, dar care nu sunt disponibili să înceapă lucrul.
• În acest timp, salariații se agață de locuri de muncă plătite cu salarii foarte mici.

Șomajul a scăzut în octombrie la 5,4%, ceea ce corespunde unui număr de circa 446.000 de șomeri. Pe lângă aceștia, mai sunt luați în evidențe peste 200.000 de români inactivi pe piața muncii care doresc să lucreze, dar care nu sunt disponibili să înceapă lucrul. Ei formează ceea ce se numește „forţa de muncă potenţială adiţională”, în analizele Statisticii.
Lor lis e adaugă cei peste 110.000 de oameni care lucrează part-time și care erau disponibili să lucreze mai multe ore decât în prezent, fiind considerate persoane subocupate. Practic, subocuparea este noul șomaj, chiar dacă mascat. Dacă îi adăugăm și pe cei descurajați în a-și căuta de lucru (circa 140.000 de oameni), numerele sunt mult mai mari.

 CITEȘTE ȘI: SONDAJ INSCOP: PSD A TRECUT DE 30%, PARTIDUL DIANEI ȘOȘOACĂ AR INTRA ÎN PARLAMENT

Rata şomajului este cel mai vizibil indicator rezultat din Ancheta forţei de muncă în gospodării, utilizat pentru a „descifra” o multitudine de aspecte economice şi sociale. Alături de acesta, pentru a oferi o imagine completă a situaţiei şi evoluţiei pieţei muncii, INS publică, cu periodicitate anuală, un set de 3 indicatori, reprezentând categorii de populaţie ocupată sau inactivă având unele similitudini cu populaţia în şomaj şi grade diferite de ataşament faţă de piaţa muncii (comparativ cu situaţia standard a categoriei din care fac parte) şi anume:
• persoane subocupate;
• persoane inactive care caută un loc de muncă, dar nu sunt disponibile să înceapă lucrul;
• persoane inactive care nu caută un loc de muncă, dar sunt disponibile să înceapă lucrul.

Peste jumătate dintre „subocupați” au studii de nivel scăzut, iar alți 43,4% au un nivel mediu de educaţie. Pe lângă această categorie, a subocupaților, mai avem și emigrația, care reduce forța de muncă disponibilă din România și coboară rata șomajului.

Potrivit unui raport proaspăt publicat de Banca Mondială, aproape 3 milioane de români în vârstă de muncă lucrează în străinătate.
Dintre românii plecați în străinătate, un sfert au studii superioare. Exodul de creiere poate avea consecințe grave pentru dezvoltarea viitoare a României, iar orașe ca București, Cluj, Iași și Timișoara resimt din plin această presiune de pe piața muncii.

Numărul de joburi bine plătite și cu perspective de carieră este redus

Problema esențială la noi, este că Potrivit unor specialiști pe piața muncii, numărul absolvenților români având studii superioare crește foarte mult, în timp ce numărul de locuri de muncă care solicită studii superioare nu crește atât de mult, titrează hotnews.ro. Cu alte cuvinte apare un decalaj foarte puternic între ceea ce oferă economia reală și ceea ce vin să ofere generațiile care intră pe piață muncii și care au calificări tot mai înalte.

Teoretic, o rată scăzută se traduce prin faptul că salariații sunt capabili să-și poarte de grijă și că piața muncii e solidă, iar angajatorii și angajații au un bun comerț cu factorul de producție „muncă”.

O treime din totalul contractelor de muncă sunt încheiate pe salariul minim

Numărul salariaților plătiți cu salariul minim a crescut foarte mult în 2023, ajungând la 1,897 milioane. Practic, este o creștere de 52% comparativ cu 31 decembrie și reprezintă aproape o treime (28%) din totalul contractelor de muncă.
Economiștii tratează rata șomajului ca pe un indicator al presiunii din măruntaiele economiei. Dar dacă mulți lucrători sunt subangajați, șomajul scăzut nu înseamnă nicidecum o piață a muncii puternică. Faptul că salariații obțin și țin cu dinții de locurile de muncă plătite cu salarii proaste este un semn al unei oferte insuficiente de locuri de muncă.

Avem 140.000 de persoane descurajate în a-și mai căuta un loc de muncă. Cei mai mulți sunt de 45-50 de ani, iar următorii sunt cei de 35-40 de ani.

Persoanele descurajate sunt persoane inactive disponibile să lucreze în următoarele două săptămâni (inclusiv săptămâna în care s-a desfăşurat interviul), care au declarat că în ultimele 4 săptămâni (inclusiv săptămâna de referinţă) au căutat un loc de muncă folosind metode pasive sau că nu caută un loc de muncă deoarece cred că nu există locuri de muncă adecvate.

Mai multe pe hotnews.ro

CITEȘTE ȘI: DGASPC PRAHOVA. SUCCESUL DINCOLO DE DIZABILITĂȚI: POVEȘTI IMPRESIONANTE

Back To Top