Améliorer activement la puissance masculine et n est pas seulement appelé cialis 10mg prix. La qualité européenne actuelle est peu coûteuse.

agricultorii prahoveni protest seceta si rachete antigrindina
Categorie: Economic

 

• Zeci de agricultori, unii însoţiţi de utilaje, au protestat, luni, în comuna prahoveană Valea Călugărească, cerând oprirea sistemului antigrindină.
• Agricultorii din judeţul Prahova spun că situaţia culturilor de grâu este critică pe fondul secetei şi cer desfiinţarea sistemului antigrindină despre care susţin că nu protejează, în realitate, împotriva grindinei şi, mai mult, ar favoriza seceta.

„Protestul a fost unul spontan, generat de operaţionalizarea, începând de azi, a sistemului antigrindină. (...) Nu există niciun studiu care să releve legătura între însămânţarea asta - că nu contează că e cu rachete, Occidentul a făcut cu avioane, cu fel de fel de manevre să ducă iodura asta de argint în nor - şi incidenţa grindinei. Deci, e simplu! Ne jucăm pe banii noştri fără să afectăm căderea de grindină. Dacă grindina va vrea să pice, va pica indiferent ce fac ăştia. Ei trag exagerat. Probabil, ocazional, să zic că mută grindina dintr-un loc în altul, să zic, dar oricum suprimă ploile", a declarat, pentru Agerpres, preşedintele Asociaţiei Cultivatorilor de Cereale şi Plante Tehnice din Prahova, Adrian Mocanu.

CITEȘTE ȘI: DE LA TEMPERATURI RECORD LA COD GALBEN DE VIJELII. LA MUNTE ESTE POSIBIL SĂ NINGĂ

Potrivit acestuia, situaţia privind cultura de grâu este critică la această oră.

„Suntem extrem de speriaţi în zona asta de sud a Prahovei pentru că situaţia la ora asta este critică. Am 40 de ani de agricultură, dar aşa ceva nu am văzut. Grâul, dacă nu îl plouă substanţial în următoarele 10 zile, se va usca pe câmp de nu vom lua un bob de grâu şi de rapiţă. (...) La ora asta, se usucă grâul pe câmp, s-a schimbat la culoare, el nu mai face, chiar dacă îl irig de aici încolo, decât trei tone la hectar. Eu asemenea secetă nu am pomenit în primăvară", a spus Mocanu.

Fermierii cer oprirea sistemului antigrindină şi reclamă faptul că nu există studii privind impactul iodurii de argint asupra mediului.

„E vorba de 50 de milioane de euro pe care îi trag în aer pe degeaba. (...) Ne-am trezit noi să tragem, din 2005, pe când ăştia au terminat cu trasul prin 2000 - Argentina, Franţa, Republica Moldova trag din anii '60 şi au început să renunţe pentru că şi-au dat seama că nu se pupă costurile şi protecţia. (...) Organizaţia Mondială a Meteorologiei nu recomandă intervenţiile în atmosferă, ci recomandă eventuale studii, iar cu iodura de argint, care este o substanţă care nu există în natură... nu au făcut ei nicio cercetare. Fiind o substanţă aşa de rară care se produce doar în laborator, ea nefiind uzual, nu au făcut şi ei niciun studiu. Am găsit doar faptul că e puternic toxică pentru mediul acvatic, cercetările americane spun că în zonele în care s-a insistat cu însămânţarea de nori au găsit concentraţii peste limita admisă din această substanţă care e solubilă foarte greu în apă, se acumulează... (...) Au primit aviz negativ de la Mediu când au implementat legea", a adăugat Adrian Mocanu.

Acesta a subliniat că dacă solicitarea fermierilor nu va fi luată în considerare, vor urma proteste masive. De altfel, proteste spontane au avut loc, în același timp, și în județele Vrancea, Iași și Vaslui, unele dintre zonele cele mai impactate.

„Am tras semnalul de alarmă... Dacă nu se vor conforma, vor vedea ce nu au văzut pe pământul ăsta în România, proteste de o să blocăm tot. Fermierii pe care i-am văzut eu astăzi sunt disperaţi", a mai declarat preşedintele Asociaţiei Cultivatorilor de Cereale şi Plante Tehnice din Prahova.

Prefectul județului Prahova, Emil Drăgănescu, a anunțat că solicitările agricultorilor vor fi remise către Ministerul Agriculturii.

Ce spune Ministerul despre rachetele antigrindină

În urma protestelor spontane față de efectele sistemelor antigrindină, Ministerul Agriculturii a ținut să precizeze că poluarea produsă de utilizarea lor este minoră.
„Având în vedere apariția în spațiul public a unor informații referitoare la impactul tehnologiei de combatere a grindinei prin metoda rachetelor asupra mediului, MADR face următoarele precizări:
Exploatarea infrastructurii operaționale din cadrul SNACP nu produce o creștere a emisiilor de poluanți în aer, apă sau sol, deoarece tehnologia aplicată curent în SNACP nu este poluantă și respectă opțiunile de protecția mediului asumate de România în cadrul politicilor europene.
Tehnologia rachetelor antigrindină, utilizată în cadrul SNACP, a fost evaluată din perspectiva impactului asupra mediului prin Bilanțuri de mediu realizate de Universitatea București-Facultatea de Geografie împreună cu Centrul de Cercetare și Consultanță ENVICONS Consulting, SC Electromecanica Ploiești SA și SC Blumenfield SRL. Acestea au evidențiat faptul că activitățile de IAA (Intervenții Active în Atmosferă) nu au nici un efect negativ asupra componentelor de mediu – apă, sol și biodiversitate”, a informat Ministerul Agriculturii.
Instituția a dat exemplul utilizării a 700 rachete/an în cadrul unui Grup de Combatere, care acoperă 170.000 ha, produce o poluare cu suspensii solide de cca. 20,3 g/ha și generează următorii factori poluanți:
- Total aerosoli 0,14 g/ha
- Iod 0,02 g/ha
- AgI 0,05 g/ha
- Acid iodhidric 0,07 g/ha
- CO2 0,4 g/ha
- HCl 0,1 g/ha
- XNO 0,01 g/ha

Aceste valori sunt cu ordine de mărime mai mici decât toate celelalte activități industriale și normele admise (de exemplu, poluarea este echivalentă cu cea produsă de 6 tractoare care parcurg 50.000 km).

Astfel, poluarea produsă de utilizarea rachetelor în combaterea grindinei este minoră și are un impact nesemnificativ asupra florei, faunei şi populaţiei din zonă şi din regiunile limitrofe.

Compuşi de azot (echivalent autoturism cu combustibil Euro 6 cu un parcurs de 100.000 km): 174,8 autoturisme.

Evaluările privind impactul asupra mediului realizate pe parcursul derulării Programului experimental de mică amploare privind creșterea precipitațiilor cu tehnologia aviației, derulat in 2019, au pus în evidență faptul că nu a fost afectată biodiversitatea din perimetrele monitorizate suprapuse cu ariile naturale protejate din rețeaua Natura 2000”, spune Ministerul citat de Avdevărul.

Foto: Revista fermierului
Mai multe pe agerpres.ro

CITEȘTE ȘI: ACTUALITATEA LIVE. COSTIN STOICA, PREȘEDINTE SINDICATUL SNPP PLOIEȘTI: „AM AMÂNAT PROTESTELE PENTRU ZIUA DE 9 MAI”

 

Back To Top