• Ne aflăm în al treilea an în care sunt în vigoare reguli suplimentare de determinare şi plată a CAS pentru persoanele care nu au contract individual de muncă, ci venituri din drepturi de proprietate intelectuală sau venituri în baza contractelor de activitate sportivă, din mai multe surse (adică încasate de la mai multe firme), cu impozitul reţinut la sursă.
• O analiză Economica.net explică obligațiile pentru aceste situații.
În cazul persoanelor care nu au contract individual de muncă, ci venituri din drepturi de proprietate intelectuală sau venituri în baza contractelor de activitate sportivă, din mai multe surse (adică încasate de la mai multe firme), cu impozitul reţinut la sursă, există o anumită situație în care CAS trebuie achitat de două ori.
Este cazul în care venitul total net încasat de la una dintre firmele cu care colaborează e cel puţin egal cu 48.600 de lei în 2025, dar mai mic decât 97.200 de lei, iar veniturile totale nete din toate sursele obţinute de persoana fizică sunt egale cu sau depăşesc 97.200 de lei în 2025.
În această situaţie, firma de la care persoana fizică obţinte venit total cel puţin cu 48.600 de lei în 2025 îi va reţine la sursă CAS şi o va vira lunar la Fisc prin D112.
Ulterior, contribuabilul are obligaţia să plătească şi el diferenţa de CAS prin declaraţia unică, fiindcă venitul său total din toate sursele e cel puţin egal cu 97.200, arată analiza Economica.net.
Persoana fizică nu are contract individual de muncă (CIM) şi încasează, din mai multe surse, adică de la mai multe firme cu care colaborează, fie venituri din drepturi de proprietate intelectuală, fie venituri în baza contractelor de activitate sportivă, pentru care impozitul se reţine la sursă. Şi unele, şi altele sunt venituri extrasalariale.
Veniturile extrasalariale totale din categoriile de mai sus nete estimate că vor fi încasate de persoana fizică la una dintre firmele cu care colaborează (dintr-o sursă) sunt cel puţin egale cu 48.600 de lei în 2025, echivalentul a 12 salarii minime brute pe economie în vigoare în 2025, dar mai mici decât 97.200 de lei, adică echivalentul a 24 de salarii minime brute pe economie în vigoare în acest an.
Veniturile extrasalariale din cele două categorii antemenţionate nete cumulate din toate sursele, obţinute de persoana fizică din exemplul nostru, sunt egale cu sau mai mari decât 97.200 de lei în 2025.
În situaţia descrisă mai sus, pe de o parte, firma de la care persoana fizică încasează venit total extrasalarial cel puţin egal cu 48.600 de lei în 2025 are obligaţia să-i reţină CAS lunar şi să o virze la ANAF prin declaraţia 112, potrivit unei analize Economica.net pe baza Codului fiscal. Această obligaţie a firmelor a fost introdusă în Codul fiscal prin OG 16/2022 aprobată cu modificări prin Legea 370/2022 şi vizează veniturile realizate începând cu 1 ianuarie 2023, arată analiza Economica.net.
Pe de altă parte, şi persoana fizică are obligaţia să plătească CAS dacă venitul extrasalarial net total realizat în 2025 din drepturi de proprietate intelectuală sau venituri în baza contractelor de activitate sportivă se încadrează în alt plafon decât cel aferent venitului pentru care firma i-a reţinut şi plătit CAS, conform unei analize Economica.net pe baza Codului fiscal.
Cine datorează CAS şi pentru ce categorii de venituri extrasalariale:
Categoriile de venituri extrasalariale pentru care se datorează CAS sunt reglementate prin articolul 137 alineatul (1) literele b) şi b^1) din Codul fiscal:
b) venituri din activităţi independente, definite conform articolului 67, cu unele excepţii asupra cărora nu vom insista aici;
b^1) venituri din drepturi de proprietate intelectuală, definite la articolul 70, cu excepția veniturilor prevăzute la articolul 72 alin. (3);
Valoarea salariului minim brut luată ca referinţă pentru determinarea plafoanelor minime pentru încadrarea ca plătitor de contribuţii sociale în 2025 este 4.050 de lei, în vigoare la 1 ianuarie, stabilită prin OUG 128 din 2024.
Plafoanele de venituri extrasalariale obţinute în 2025 pentru plata CAS sunt:
- primul plafon: venituri extrasalariale totale din categoriile antemenţionate (din toate sursele) cuprinse între 48.600 de lei inclusiv şi 97.200 de lei exclusiv, echivalentul a 12 salarii minime brute inclusiv şi 24 de salarii minime brute pe ţară exclusiv, în vigoare în anul 2025, arată analiza Economica.net.
- al doilea plafon: veniturile extrasalariale din toate sursele şi categoriile antemenţionate (activităţi independente şi drepturi de autor), obţinute efectiv în 2025, sunt cel puţin egale cu 97.200 de lei.
Bazele de calcul pentru CAS în cazul veniturilor din activităţi independente şi din drepturi de proprietate intelectuală obţinute în anul 2025, reglementate prin articolul 137 alineatul (1) litera b), respectiv b^1), sunt:
- baza de calcul de cel puţin 48.600 de lei pentru primul plafon de venituri.
- baza de calcul de cel puţin 97.200 de lei pentru al doilea plafon de venituri, conform analizei Economica.net.
CAS datorată e 25% din baza de calcul.
Analiza completă pe Economica.net
CITEȘTE ȘI: România interzice subvențiile pentru centrale de apartament pe gaze, nu și montarea acestora
- Facebook.com/actualitateaprahoveana.ro
- instagram.com
- twitter.com
- Google Business
- Youtube Actualitatea
- Spotify PODCAST
- TikTok Actualitatea Prahoveană