Categorie: Economic

taxe si impozite mai mariGuvernul aprobă, în şedinţa de miercuri, 11 septembrie, scrisoarea de intenţie pentru acordul preventiv cu FMI. De anul viitor, vom plăti impozite mai mari pentru locuinţele închiriate şi contribuţii sociale pentru toate tipurile de venituri.

Premierul Victor Ponta a declarat, marţi, că va prezenta în Parlament „liniile principale" ale viitorului acord cu FMI, BM şi CE, iar parlamentarii vor avea acces la scrisoarea de intenţie, însă documentul nu poate fi făcut public până la aprobarea board-ului FMI, conform procedurilor instituţiei internaţionale.

Deşi premierul declara, recent, că singurele majorări de taxe, convenite cu FMI şi CE în cadrul noului acord, sunt majorarea accizelor la produsele de lux, pentru a compensa reducerea TVA la pâine, şi plata contribuţiei de asigurări sociale de sănătate la venituri obţinute din chirii de către persoanele fizice, se pare că, din 2014 vom plăti şi alte taxe mai mari, titrează realitatea.net.

Toţi cei care obţin VENITURI DIN CHIRII vor fi obligaţi ca, de la 1 ianuarie 2014, să plătească contribuţii la sănătate şi pensii din aceste câştiguri. Pentru a reglementa acest aspect, Guvernul va emite în septembrie o ordonanţă de urgenţă, titrează realitatea.net.

Tot de la anul, independent de tipul de contract pe care îl au cu angajatorii, salariaţii vor plăti CONTRIBUŢII SOCIALE ÎN CUANTUM EGAL. Indiferent că angajaţii sunt plătiţi pe CARTE DE MUNCĂ, pe contracte de DREPTURI DE AUTOR ori persoana obţine VENITURI DIN ACTIVITĂŢI INDEPENDENTE, nu vor mai fi diferenţe în modul de calcul al taxelor datorate statului pentru sănătate şi pensii.

Tot din 2014, SE MODIFICĂ IMPOZITAREA LOCUINŢELOR. Clădirile vor fi impozitate în funcţie de modul în care sunt folosite: cele închiriate vor fi taxate mai mult decât cele folosite ca reşedinţă de domiciliu, mai relatează sursa citată.

Românii care vor dori să-şi cumpere o locuinţă prin programul PRIMA CASĂ, vor putea contracta împrumuturi DOAR ÎN MONEDA NAŢIONALĂ.

Din 2014, va CREŞTE VENITUL MINIM GARANTAT ŞI AJUTORUL PENTRU PLATA CURENTULUI ELECTRIC, destinat familiilor cu probleme.

Scrisoarea de intenţie pentru acordul preventiv cu FMI urmează să fie trimisă la Washington în vederea aprobării în board-ul instituţiei. Din draftul documentului obţinut de Realitatea Tv, măsurile de relansare economică, vehiculare de către ministrul finanţelor, Daniel Chiţoiu, lipsesc complet. Nu există nicio referire la posibilitatea reducerii contribuţiilor sociale plătite de angajatori sau de la revenirea TVA la 19%, faţă de 24% cât este în prezent.

În ceea ce priveşte eventuala reducere a CAS cu 3%, propusă de PNL, Ponta a precizat că o decizie în această privinţă va putea fi luată la jumătatea lunii octombrie.
„Am inclusiv impactul bugetar făcut de către domnul Voinea al diferitelor propuneri enunţate. S-a vorbit de reducerea cotei unice, de reducerea CAS-ului, de toate celelalte, pe măsură ce avem toate datele vedem până la jumătatea lui octombrie de unde putem să tăiem ca să putem să punem în altă parte", a mai spus Ponta, citat de realitatea.net.

Back To Top