poluareLa ora la care scriu (vineri, 18 februarie, ora 22:00) în Bariera Bucureşti miroase insuportabil a gaz. Am condus pe cineva acum zece minute acolo şi am simţit că mi se face rău la volan.

Între timp, primarul Andrei Volosevici stă, probabil, liniştit în casa sa din Păuleşti, prefectul Adrian Dobre o fi deranjat doar de zgomotul de oraş mare al Bucureştiului în care locuieşte, iar preşedintele „de la bloc” al Consiliului Judeţean Prahova, care locuieşte prin Democraţiei, la doi paşi de Bariera Bucureşti, ori e plecat, ori are simţul olfactiv serios afectat (altfel nu-mi explic completa lipsă de reacţie la ceea ce se întâmplă cu aerul care ne distruge în fiecare secundă zilnic plămânii).

Se face o săptămână, mâine, de când la Ploieşti mirosul se benzen se combină cu cel de azot, apoi cu cel de gaz, de hidrogen sulfurat şi cu alte mirosuri ciudate care dau senzaţia de înec, de sufocare şi de sfârşit al lumii.

În toată săptămâna asta am asistat la un spectacol penibil dat de autorităţile locale, fie că au fost alese uninominal, fie că au fost numite de la partid.

De luni şi până azi am asistat la două conferinţe de presă care au reunit factorii de decizie la nivel judeţean în ceea ce priveşte protecţia mediului şi a sănătăţii oamenilor.

De fiecare dată ni s-a spus că nu se ştie cine poluează. Că poluarea nu e, de fapt, poluare, că ceea ce se întâmplă e doar un „disconfort olfactiv”. Că staţiile de monitorizare a calităţii aerului amplasate la Ploieşti  nu au rol de alertare, că Lukoil se jură că nu de la ei vin mirosurile.

Am văzut oameni care stau bine tolăniţi pe fotolii de bugetar, în funcţii-cheie, în faţa cărora alţii (printre care unii, probabil, infinit mai competenţi decât ei) se înclină, spunându-le „şefu”, i-am văzut revin pe şefii unor instituţii publice bâlbâind nişte explicaţii de toată jena.

Singurul demn dintre cei implicaţi în toată chestiunea asta este colonelul Nicolae Popescu de la Inspectoratulpentru Situaţii de Urgenţă. A fost singurul care nu s-a grăbit, în calitate de autoritate, să ne asigure că e în regulă, că  ni se pare, că disconfortul olfactiv, că legea nu permite şi nu prevede…

Mi s-a părut corect demersul primarului Volosevici de a cere un punct de vedere de la autorităţi, consider ok intenţia lui de a schimba legea şi cred că Volosevici e ipocrit atunci când se identifică cu noi, ploieştenii… E de doi ani jumate primar, iar în Ploieşti nu miroase de ieri, de azi.

Să nu-i uit pe stimabilii domni din opoziţie… PSD şi-a adus ieri la Ploieşti ministerul mediului din guvernul din umbră, iar, la finalul discuţiilor purtate cu uşile închise, purtătorul de mesaj Ion Iliescu habar nu avea de poluarea din oraşul în care tocmai se discutase despre protecţia mediului…

De toată jena, domnilor.

Aş suna la 112, să anunţ că la ora asta oamenii din Bariera Bucureşti sunt gazaţi la greu. Dar ştiu că apelul meu ar fi doar unul la multele contorizate în ultima săptămână.

Cred că în orice ţară civilizată oamenii cu putere de decizie ar fi demişi (nu mai cred în onoare) dacă, după o săptămână de poluare masivă continuă, ar veni să spună că nu ştiu cine gazează un oraş întreg, nu ştiu cine distruge sănătatea a sute de mii de oameni, cine ia şansa la o viaţă normală a mii de copii nenăscuţi încă. La noi nu e aşa. Hai, că devin patetică şi nu am chef de asta. Vreau să ies în stradă şi să arunc cu ouă clocite în birourile domnilor ăstora care nu fac nimic pentru a-mi proteja dreptul de a respira un aer sănătos. Venişi cu mine?

PS: sunt curioasă dacă domnilor şi doamnelor Boc, Udrea, Anastase, Igaş, Funeriu, Boagiu, care au fost azi pe la Ploieşti la o făcătură electorală nu le-a mirosit, când au trecut spre Bucureşti prin sudul oraşului. Sau poate SPP-iştii avizaţi setaseră deja pe „recirculare” aerul din limuzinele ministeriale.

Daciana ILIE

Back To Top