Categorie: Politic

traian basescuPreşedintele Traian Băsescu a semnat astăzi o cerere de reexaminare a legii care permite primarilor și președinților consiliilor județene să reprezinte entitățile pe care le conduc în adunările generale ale companiilor de utilități publice.

În cererea de reexaminare asupra Legii pentru modificarea Legii serviciilor comunitare de utilităţi publice nr. 51/2006 se arată că primarilor şi preşedinţilor consiliilor judeţene li se acordă calitatea de reprezentanţi ai comunelor, ai oraşelor, respectiv ai municipiilor şi judeţelor în adunările generale ale asociaţiilor de dezvoltare intercomunitară, având ca obiect de activitate serviciile de utilităţi publice.

Totodată, potrivit noii legi, primarii şi preşedinţii consiliilor judeţene îşi pot delega, prin dispoziţie, calitatea de reprezentant în adunarea generală a asociaţiei.

Şeful statului menţionează că, potrivit legislaţiei în vigoare (Art. 37 şi 92 din Legea administraţiei publice locale nr. 215/2001), persoanele împuternicite să reprezinte interesele unităţilor administrativ-teritoriale în asemenea asociaţii sunt desemnate prin hotărâre a consiliului local, respectiv a consiliului judeţean, în condiţiile respectării regimului incompatibilităţilor şi al conflictului de interese prevăzut de Legea nr. 161/2003 privind unele măsuri pentru asigurarea transparenţei în exercitarea demnităţilor publice, a funcţiilor publice şi în mediul de afaceri, prevenirea şi sancţionarea corupţiei.

Luna trecută. Camera Deputaţilor a votat o lege care le dă aleşilor locali dreptul de a se afla în conducerea regiilor de apă, transport, termoficare, a firmelor publice care gestionează serviciile de salubrizare, asfaltare de străzi și întreținere de spații verzi.

Horia Georgescu, preşedintele ANI, spunea atunci că Agenţiei nu i s-a cerut niciodată punctul de vedere pe parcursul trecerii acestei legi prin Parlament.

Citește și: Legea incompatibilității a fost schimbată. Urmarea: zeci de aleși vor scăpa de condamnări

Mediafax

 

Back To Top