Categorie: Politic

traian-basescu-declaratiiPreşedintele Băsescu a declarat, marţi, că la reuniunea şefilor de stat din Europa Centrală şi de Est se va discuta şi despre pregătirile pentru Summit-ul NATO din septembrie şi a anunţat că România doreşte o redefinire a relaţiei Alianţei cu Rusia, acest stat periclitând siguranţa ţărilor din zonă.

Şeful statului a arătat că România are opt priorităţi legate de acest summit şi a afirmat că prima prioritate este adoptarea de măsuri concrete pe termen lung şi echilibrarea geografică a resurselor militare ale Alianţei Nord-Atlantice pe teritoriul Uniunii Europene.

"În speţă, nu am dori o diminuare a resurselor pentru flancul estic, în detrimentul resurselor alocate zonei nordice, ţările blatice şi Polonia. Deci şi România şi Bulgaria ar trebui tratate cu atenţie, având în vedere în primul rând realităţile", a precizat Traian Băsescu.

Potrivit şefului statului, o altă prioritate a României la summit-ul din septembrie este reflectarea în documentele acestuia a importanţei strategice a Mării Negre şi încurajarea parcursului către NATO a Georgiei şi Muntenegrului, acest obiectiv trebuind să fie susţinut de toate ţările est-europene.

De asemenea, potrivit președintelui României, un alt obiectiv important îl constituie asumarea de către toate statele membre NATO a alocării a 2% din PIB pentru cheltuieli de apărare. "În această situaţie, nu putem să menţinem tipul de relaţie NATO-Federaţia Rusă ca şi până acum. Se dovedeşte că Federaţia Rusă are politici care periclitează securitatea statelor din regiune".

Preşedintele a afirmat că îşi doreşte ca la reuniunea de marţi de la Varşovia toţi şefii de stat să fie de acord că "unul din obiective este adâncirea cooperării cu partenerii estici, fie că vorbim de Republica Moldova, de Ucraina sau Georgia".

Traian Băsescu a declarat, luni, că teroriştii care ocupă Doneţk şi Lugansk şi, în mod egal, Rusia, sunt responsabili pentru criza din Ucraina şi pentru doborârea avionului prăbuşit vineri, şi că, "din păcate, Federaţia Rusă este partenerul teroriştilor în această operaţiune legată de uciderea a 298 de persoane".

De asemenea, șeful statului a mai spus că Uniunea Europeană trebuia să facă mai mult în ceea ce priveşte conflictul din Ucraina, spunând că sacţiunile trebuia introduse "de multă vreme", pentru a descuraja "lejeritatea cu care Rusia alimentează conflictul generat de terorişti în estul Ucrainei".

"Problema este: care este responsabilitatea Uniunii Europene? Putea să facă mai mult decât a făcut până acum? Iar răspunsul meu, categoric, este da. Sancţiunile trebuiau introduse de multă vreme, sancţiuni aspre, economice, care se descurajeze lejeritatea cu care Federaţia Rusă alimentează conflictul generat de terorişti în estul Ucrainei", a spus Traian Băsescu.

Mediafax

Back To Top