Mihai Apostolache, director al Centrului de Studii şi Cercetări Juridice şi Socio-Administrative al Universităţii Petrol-Gaze din Ploieşti a anticipat răspunsul Curţii Constituţionale la obiecţia de neconstituţionalitate formulată împotriva Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 55/2014 privind migraţia aleşilor locali.
La începutul lunii decembrie 2014, Mihai Apostolache preciza în articolul "Critici de neconstituţionalitate asupra Ordonanţei Guvernului nr. 55/2014 pentru reglementarea unor măsuri în domeniul administraţiei publice locale" că "emiterea ordonanţei de urgenţă nu este justificată, deoarece nu există o situaţie extraordinară care să reclame o reglementare pe calea unui astfel de act normativ.
Actul normativ mai degrabă proclamă situaţia extraordinară şi urgenţa, decât o motivează, o justifică. În preambulul actului normativ nu se realizează o detaliere a circumstanţelor ce constituie situaţia extraordinară, detaliile oferite de iniţiator vizează aspecte generale, ceea ce nu poate satisface cerinţele art. 115 alin. 4 din Constituţia României. [...] Nefiind o situaţie extraordinară, Guvernul nu avea dreptul să intervină în plan legislativ prin ordonanţă de urgenţă".
Curtea Constituţională, în considerentele Deciziei nr. 761 din 17 decembrie 2014, a statuat că aspectele invocate de iniţiatorul actului normativ "nu se pot constitui într-o situaţie extraordinară în sensul art. 115 alin. 4 din Constituţie", fapt pentru care a constatat încălcarea acestor dispoziţii constituţionale.
٭Articolul este publicat în lucrarea "Constituţia şi societatea contemporană" apărută la Editura Universitară din Bucureşti la începutul lunii decembrie 2014, lucrare care poate fi consultată la Biblioteca Universităţii Petrol-Gaze din Ploieşti.
Mihai Apostolache este lector universitar doctor și predă în cadrul Universității "Petrol-Gaze" din Ploiești