Categorie: Politic

daniel-savu1Senatorul Daniel Savu a anunțat pe blogul său că s-a deschis un dosar penal pentru clonarea contului său de Facebook din campania electorală pentru Primăria Ploiești.

Textul postat de senator:

Clonarea contului meu de facebook și dezinformarea ploieștenilor cu privire la faptul că aș fi renunțat la candidatura pentru Primăria Ploiești, infracțiune informatică derulată cu premeditare în ultimele ore ale campaniei electorale, inclusiv în ziua alegerilor, este anchetată acum de Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Ploiești.

În urma sesizării pe care am adresat-o Biroului Electoral Municipal, prin care am anunțat faptul că "pe un cont de facebook fals, cu numele și imaginea mea, a fost postat un anunț potrivit căruia aș renunța la candidatura pentru Primăria Ploiești și aș îndemna cetățenii să voteze candidații unei anumite formațiuni politice", Brigada de Combatere a Criminalității Organizate Ploiești – Serviciul de Combatere a Criminalității Informatice m-a informat cu privire la deschiderea dosarului penal cu numărul P/AN/10990/07.06.2016.

"La data de 04.06.2016, Inspectoratul Județean de Poliție Prahova a primit din partea Biroului Electoral Municipal sesizarea dumneavoastră, cu privire la crearea unui cont pe site-ul de socializare Facebook de către autori neidentificați, prin folosirea datelor dumneavoastră de identitate, fără consimțământul dvs.Sesizarea a fost înaintată către Brigada de Combatere a Criminalității Organizate Ploiești și constituie obiectul dosarului penal cu numărul P/AN/10990/07.06.2016.În continuare, dosarul cauzei va fi înaintat Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Ploiești, organ competent a efectua cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunii de fals informatic, prevăzută de art.325 Cod Penal".

Mă aștept ca acest caz cu caracter penal, precum și celelalte similare care au fost semnalate în Ploiești cu prilejul alegerilor locale, să fie soluționate extrem de rapid, iar rezultatele anchetei să fie date publicității. În ceea ce mă privește, voi fi extrem de atent și interesat să știu cine este autorul acestei infracțiuni informatice, dar mai ales la comanda cui a fost dusă la îndeplinire, în contextul în care dezinformarea din pagina falsă de facebook a fost însoțită de o zvonistică bine pusă la punct. În acest context, dacă a fost nevoie ca cineva, o persoană sau o structură, să recurgă inclusiv la încălcarea legii pentru a-mi aduce prejudicii de imagine legate de candidatura la Primăria Ploiești, concluzia o trageți dumneavoastră.

Dacă în urma anchetei se va constata că metoda de clonare a conturilor de facebook ce aparțin unor candidați are un singur autor, conexat la o singură strategie politică, și în același timp un caracter repetitiv în mai multe localități din țară, atunci ne aflăm în fața unei metode de influențare a alegerilor. Fenomenul trebuie confirmat, cunoscut și combătut, pentru a reprezenta un exemplu în perspectiva alegerilor parlamentare și a garanta corecta desfășurare a acestora”.
Sursa: blog Daniel Savu

Back To Top