Categorie: Politic

dumbravanuPaul Dumbrăvanu, deputat PNL pe Colegiul 11 Ploieşti Vest, a iniţiat o serie de acţiuni la nivelul Parlamentului României împotriva fenomenului alarmant al poluării din municipiul reşedinţă al judeţului Prahova. Marţi, 4 octombrie, acesta a adresat o intrepelare la adresa ministrului Mediului, Apelor şi Pădurilor, doamna Cristiana Paşca Palmer, în idea de a forţa instituţiile abilitate pe această linie să reacţioneze la gradul crescând de poluare din "Oraşul Aurului Negru". Iată textul întrebării lansate de deputatul prahovean, demers ce are girul şi susţinerea întregului Grup Parlamentar al Partidului Naţional Liberal din Camera Deputaţilor:

"Doamnă Ministru,
În momentul de faţă, în municipiul Ploieşti există numeroase rafinării, fabrici de detergenţi şi alţi agenţi economici care otrăvesc aerul, apa şi solul şi creează nu doar un disconfort olfactiv, ci au devenit în timp un real pericol pentru sănătatea şi viaţa ploieştenilor. Dat fiind faptul că între domeniile de competenţă ale Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor se regăsesc controlul poluării industriale, al calităţii aerului, gestionarea substanţelor și preparatelor chimice periculoase, vă rog să îmi comunicați ce măsuri concrete intenționați să luați în vederea determinării acestor agenți economici să respecte atât reglementările din România, precum și cele ale Uniunii Europene."
Concomitent, liberalul Paul Dumbrăvanu a făcut şi o declaraţie politică la tribuna Camerei Deputaţilor în care, de asemenea, arată situaţia gravă în ce priveşte poluarea, la nivelul municipiului. Acesta declară că prin acţiunea sa sprijină demersul ploieştenilor care au lansat o petiţie on-line prin care se cere m​u​nicipalităţii şi instituţiilor abilitate pe linia de protecţie a mediului să ia măsuri pentru reducerea poluării. De asemenea, d​e​putatul PNL susţine iniţiativa colegului său de partid, primarul Ploieştiului, Adrian Dobre, care a pornit o serie de acţiuni directe, printre care şi chemarea marilor poluatori într-o serie de întâlniri cu reprezentanţii municipalităţii. Vă prezentăm integral, mai departe, declaraţia politică a deputatului Paul Dumbrăvanu:

DECLARAŢIE POLITICĂ

Stimați colegi,
Doamnelor și domnilor,
Municipiul Ploiești, ai cărui cetățeni vin să îi reprezint astăzi în fața dumneavoastră, a fost, de-a lungul anilor, unul dintre cele mai frumoase si boeme orașe din țară, pentru ca mai apoi să devină și unul dintre orașele mari și puternic industrializate.

De la Revoluția din 1989 și până în prezent, majoritatea fabricilor și uzinelor, precum și a rafinăriilor din Ploiești, au fost privatizate, iar în urma acestor privatizări nivelul de poluare al orașului a crescut de la an la an, în ciuda încercărilor autorităților de a impune respectarea normelor legale.
Așa se face că, într-o reședință de județ din România anului 2016, cetățenii evită uneori chiar și să țină geamurile deschise, pentru a nu permite mirosurilor puternice emanate de rafinăriile și fabricile din oraș să le intre în case.

Ceea ce este însă mult mai grav și mai trist este faptul că, de cele mai multe ori, aceste emisii atmosferice sunt realizate seara, ori pe timpul nopții, într-o încercare evidentă de a se sustrage de la un eventual control al autorităților.
Poluarea din Ploiești provine de la rafinării, fabrici de detergenți și alți agenți economici care otrăvesc aerul, apa și solul și nu este doar un disconfort olfactiv, ci a devenit în timp un real pericol pentru sănătatea și viața ploieștenilor.

Potrivit statisticilor Direcției de Sănătate Publică Prahova, în ultimii ani nu doar incidența bolilor pulmonare și a tumorilor a crescut semnificativ, ci și mortalitatea infantilă prin boli respiratorii. Doar în anul 2012, 423 de ploieșteni au decedat din cauza unor tumori maligne, iar 94 dintre aceștia au avut tumori maligne respiratorii.

Stimați colegi, consider că este de datoria mea să vin în sprijinul ploieștenilor care deja au lansat o petiție on-line prin care solicită Primăriei, Consiliului Local și Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor să ia măsurile necesare pentru a reduce poluarea din Ploiești. Consider, de asemenea, bine-venită, și susțin inițiativa primarului Ploieștiului de a stabili întâlniri cu reprezentanții Gărzii de Mediu Prahova, dar și cu reprezentanții Agenției Pentru Protecția Mediului, pentru a găsi soluțiile cele mai bune.

Toate aceste măsuri, alături de întâlnirile ce urmează să fie programate între reprezentanții municipalității și marile firme poluatoare de pe raza orașului Ploiești, precum și efectuarea unui studiu pentru a identifica atât cauza concretă a poluării, cât și zonele în care aceasta este răspândită, mă fac să am încredere că această situație gravă nu va continua mult timp, iar cetățenii Ploieștiului vor respira din nou un aer curat.

Paul Dumbrăvanu,

Deputat PNL Prahova"

Back To Top