Categorie: Politic

Ar putea fi ultimele ore din guvernarea ALDE-PSD, potrivit informațiilor publicate de presa centrală, care anunță, pe surse, eșecul negocierilor dintre liderii celor două partide politice. ALDE s-a orienta către o alianță cu partidul fostului premier Victor Ponta, ProRomânia, iar Călin Popescu Tăriceanu este așteptat să-și anunțe retragerea din cursa pentru prezidențiale. ALDE și Pro România se pregătesc, se pare, pentru susținerea unui candidat independent, Mircea Diaconu.

 

 PSD se reuneşte de urgenţă, luni, în şedinţa CEx, începând cu ora 17.00, la Palatul Victoria, după ce și ALDE are stabilit Biroul Permanent Central de la ora 16.00. În cadrul forului se va stabili dacă formaţiunea rămâne la guvernare sau merge mai departe într-o alianţă cu Pro România, dar cărțile ar fi deja făcute la această oră, după ce negocierile dintre Tăriceanu și Dăncilă ar fi eșuat.

Potrivit surselor citate de Mediafax, principala nemulțumire este că premierul nu a venit cu o restructurare guvernamentală şi nici cu un program de guvernare aşa cum a cerut ALDE. Sursele citate spun că ALDE a reproşat PSD că în continuare girează un buget nerealist, programul de guvernare se bazează pe lucruri care nu pot fi făcute, iar restructurarea cerută, implicit reducerea secretarilor de stat, nu este realizată.

Agenția amintită anunță și că preşedintele ALDE Călin Popescu Tăriceanu ar fi decis retragerea din cursa pentru prezidenţiale, iar anunţul va fi făcut în şedinţa Biroului Politic Central, de la ora 16.00. ALDE şi Pro România discută susţinerea lui Mircea Diaconu la preşedinţie.

Potrivit surselor citate, liderul ALDE şi-a anunţat colegii de intenţia sa, iar un anunţ oficial va fi făcut în şedinţa de luni.

Mircea Diaconu a afirmat, într-un interviu la RFI, că a fost chemat la discuţii cu ALDE şi Pro România, în vederea susţinerii sale în cursa prezidenţială. Actorul şi-a anunţat duminică intenţia de a candida. ”După cum arată lucrurile, apropo de telefonul de aseară târziu şi de faptul că mă duc acum la discuţiile astea, probabil că aşa şi va fi, însă nu mă duc să negociez, ci mă duc să înţeleg termenii şi da, să negociez, dacă vreţi sau să securizez termenii relaţiei. (...) statutul meu de independent rămâne foarte clar, obligatoriu, pentru că ăsta este, ăsta trebuie să fie al unui preşedinte”, a spus Diaconu, citat de Mediafax.

"Colegii mei din Pro România au discutat să avem un candidat al nostru sau unul independent, în persoana lui Mircea Diaconu. Dacă şi ALDE îl susţine (n.r.: va fi o alianţă), dacă nu, doar noi îl susţinem. Cred că domnul Diaconu e un candidat altfel. Va fi un candidat independent şi un preşedinte independent şi noi îl susţinem logistic. Astăzi discutăm doar la Pro România dacă ne punem candidat propriu sau independent", a spus, luni, și liderul Pro România, Victor Ponta.

Back To Top