Categorie: Politic
kiro gligorovPrimul preşedinte ales democratic în Fosta Republică Iugoslavă a Macedoniei, Kiro Gligorov, a murit ieri, 1 ianuarie, în timp ce dormea. Gligorov - care a condus Macedonia, timp de două mandate, între 1991 şi 1999 - ar fi împlinit 95 de ani în luna mai.
De numele său se leagă reuşita desprinderii paşnice a Macedoniei din Iugoslavia, statul pe care îl conducea nefiind implicat în războaiele civile care au însângerat Peninsula Balcanică la mijlocul anilor 1990. De asemenea, din primul său mandat datează conflictul diplomatic cu Grecia, ţară care a refuzat să recunoască statul nou-apărut pe motiv că teritoriul Macedoniei istorice este altul decât cel al noii republici.
Atunci, puterea politică al cărei lider era Gligorov a fost obligată să adopte numele de Fosta Republică Iugoslavă a Macedoniei ca denumire a ţării nou-apărute.

În octombrie 1995, Gligorov a scăpat ca prin minune dintr-un atac cu bombă care îl avea ca ţintă. O maşină capcană a fost detonată atunci când autoturismul prezidenţial trecea pe lângă ea, provocând moartea şoferului şi rănirea mai multor trecători. În urma atentatului, Gligorov şi-a pierdut ochiul drept şi a rămas cu trei cicatrici proeminente în cutia craniană. Toate investigaţiile derulate pentru prinderea celor care au încercat să-l asasineze au eşuat.
În urma decesului lui Gligorov, guvernul de la Skopje a declarat ziua de mâine zi de doliu naţional.

Back To Top