Categorie: Politic

În primele zile ale apariției trupelor sovietice în București, după 30 august 1944, când au reușit să ajungă și ei după insurecția din 23 august 1944, au început să mișune pe la diverse instituții ale statului român și ofițeri NKVD care tot se interesau de diverse documente. Deși nu eram stat ocupat, sovieticii se comportau ca și cum ar fi fost stăpâni pe moșie. Prin intimidări și amenințări rușii intrau în diverse birouri și cereau să vadă tot felul de documente, hârtii. Ca fapt divers, potrivit unor martori bucureșteni, ofițerii rușii, NKVD sau de stat major se deplasau prin București cu Jeep-uri americane primite prin programul Land-Lease.

Așa au ajuns nkvd-iștii la Arhivele Naționale unde, spre stupoarea funcționarilor, au cerut să le fie prezentate niște scrisori vechi de 67 de ani, și anume corespondența din 1877 a Marelui Duce Nicolae al Rusiei către Principele Carol I al României. Din fericire, documentul nu a ajuns în mâinile rușilor. Nu se cunosc detalii dacă documentul se afla în acel moment în arhive sau era ascuns la Tismana, împreună cu tezaurul, unde fusese ascuns de Banca Națională.

Ce-i interesa mai mult pe sovietici era telegrama din 19 iulie 1877 (31 iulie 1877 stil vechi) a Marelui Duce Nicolae, fratele țarului Alexandru al II-lea și comandantul operațiunilor armatei țariste, prin care solicita disperat ajutorul Armatei Române după ce trupele rusești încasaseră două înfrângeri în fața redutei otomane de la Plevna.

„Turcii, adunând cele mai mari mase de trupe la Plevna, ne zdrobesc. Rog să faci fusiune, demonstrațiune și, dacă se poate, să treci Dunărea cu armata după cum dorești. Între Jiu și Corabia demonstrațiunea aceasta este neaparat necesară pentru înlesnirea mișcărilor mele. Nicolae“. Textul acesta era dorit de sovietici pentru a șterge urma vreunei slăbiciuni a statului rus.

În seara aceleași zile, primele trupe românești treceau Dunărea și se alăturau armatei ruse.

Până pe 25 august 1877, trei divizii române se alăturau Armatei Imperiale Ruse. Ulterior participarea armatei romane s-a ridicat la valoarea a 6 divizii (aproximativ 70.000 de militari) cu armament relativ modern. Însă pentru prima dată într-un război de coaliție trupele române și ruse se vor afla numai sub comanda unei șef de stat român, Prințului Carol I.

Statul român a consfințit astfel prin sacrificii independența proclamată pe 10 mai 1877, (nu pe 9 mai 1877, cum pretindea propaganda comunistă). Ulterior, după război, deși învingatori, ne-am luat-o iar în barbă de la „amicii“ ruși care nu ne-au lăsat să participăm la negocierile de pace de la San Stefano, că cică nu eram încă independenți juridic. Ba mai mult, ne-au șantajat cu cedarea sudului Basarabiei, (cele trei județe Bolgrad, Ismail și Cahul), returnat Moldovei după Conferința de la Paris din 1856, cu primirea Dobrogei (un teritoriu aproape turcizat la acel moment).

Prințul Carol nu a acceptat inițial aroganțele rusești și s-a ajuns la amenințări din partea rușilor că vor dezarma armata română. Moment în care principele Carol a rostit celebra replică:

„Armata română care a luptat sub privirile ţarului la Plevna poate fi înfrântă, dar niciodată dezarmată“.

Până la urmă la intervenția diplomatică a cancelarului german, Otto von Bismarck, România acceptă târgul și preia Dobrogea având astfel o deschidere la mare mai ofertantă decât prin cele trei județe din sudul Basarabiei, cunoscute în epocă drept „Buceag“ și aflate în prezent sub autoritatea Ucrainei. Și ca să nu uităm de aroganța sovietică că prin ani 70` sovieticii ne-au trimis niște copii ale drapelelor de luptă ale diviziilor sovietice care ar fi ar fi eliberat Bucureștiul în 1944, pentru a le pune la muzeu. Potrivit surselor, drapelele ar fi fost returnate cu mesajul diplomatic că undeva ar fi vorba de o eroare.

Alex Policală

Back To Top