Că iese unu' sau altu'?... primar, președinte de CJ, consilier… că învinge partidul X sau partidul Y?… cum votează Ardealul, cine ”ia” Moldova, cine câștigă Oltenia?... ce se-ntâmplă în mediul rural?... cu cine merge urbanul… cu țăranii lui cu tot?... ce fac bucureștenii?... ea sau el?!
Chiar contează? Adică, chiar este important cine iese primar la Sânicolau Mare, la Huși sau la Timișoara? Sigur că aceste alegeri, localele, contează, fie și măcar pentru faptul că acum se dă tonul care va face muzica pe 6 decembrie, sau când o fi, la parlamentare… Sigur că este important ca localitățile să fie conduse de un primar cinstit, capabil și eficient… și de niște consilieri care să-l ajute, sau măcar să nu-l încurce. Sigur că este esențial ca de administrația județeană să se ocupe niște oameni cinstiți, capabili și eficienți.
Sigur că da, toate acestea sunt importante și contează enorm pentru dezvoltarea țării în următorii patru ani, dar, la alegerile de duminică, este ceva care contează chiar mai mult decât atât, ceva de o importanță cu adevărat istorică pentru viitorul nostru ca țară, ca nație, ca democrație…
În primul rând, este vorba de prezența la vot. Prezența la vot arată cât de în serios ne luăm viața, fiecare în parte și toți la un loc, cât preț punem pe societatea în care trăim, cum ne raportăm la democrație, la ce nivel de civilitate ne situăm, cât respect și câtă grijă avem pentru viitorul nostru comun.
În al doilea rând, dar indisolubil legat de primul, e vorba de ceva cu adevărat esential: de mentalitatea nostră națională… dacă, după 30 de ani de democrație, nația asta s-a maturizat, dacă știe ce face, dacă își cunoaște interesele și dincolo de burta care trebuie umplută azi, mâine fie ce-o fi… dacă a căpătat sau măcar se străduiește să capete o mentalitate de mai lungă străbatere istorică, mai demnă, mai responsabilă, mai constructivă…
Dincolo de rezultatul strict local, județean sau regional, national, până la urmă, că iese primar Cutărică sau Cutăriță, că nația a votat cu un instinct democratic sănătos, pentru o administrație cinstită, capabilă și eficientă… duminică, adevărata probă de foc va fi aceea a atitudinii naționale față de savarina otrăvită a celor 40 % la pensii, a celor 100 % la alocații și a celor 500 de euro indemnizație de risc pentru cadrele didactice. Ce va precumpăni? Foamea sau responsabilitatea? Tentația e mare și imediată, iar consecințele, îndepărtate așadar, mai mici… fiindcă acum așa se văd, prin cețurile unui viitor care poate să devină catastrofal în numai câteva luni, un an.
Ne vom înfrupta sau ne vom abține?... asta-i întrebarea! Duminică seara vom privi harta rezultatelor și vom ști precis cine suntem și încotro ne îndreptăm.
M. Ghiță Mateucă