Categorie: Politic

Deputatul de Prahova Dan Rădulescu a continuat dezvăluirile despre bilanțul autorităților de mediu din prahova în privința amenzilor aplicate unităților din zona Ploiești, considerate mari poluatori.

 

Potrivit parlamentarului de Prahova, fabrica Unilever din zona de nord a municipiului nu a primit, în 2020, nicio sancțiune.

“... în sfârșit, despre un alt poluator construit cândva în afara orașului dar, în timp și cu sprijinul autorităților dublat de dezvoltarea arhitectonică aiuristică a orașului, ajuns bine de tot înăuntrul urbei: Dero Unilever.

Garda de Mediu a vizitat anul acesta Unilever România de 2 ori. Și degeaba, nicio sancțiune, totul este în regulă, perlan alb, am putea spune...

Eu n'am cum să uit insolența directorașului de la Unilever când, fiind la o ședință publică pentru prelungirea autorizației integrate de mediu, l-am întrebat de ce miroase a detergent în zona fabricii, iar micul tovarăș corporatist a răspuns că nu-i de la ei, ci de la Lidl-ul de lângă...”, a scris Dan Rădulescu pe pagina sa de Facebook, unde a amintit și de episodul ”ploii cu spume”, când străzile s-au umplut de spumă, la propriu, după niște ploi torențiale. 

“Iar dacă străzile au fost așa, oare cum ne sunt plămânii?!” se întreabă acesta.

“Soluții s-au tot oferit autorităților și poluatorilor. Atât prin propuneri de îmbunătățire a legislației mediului, multe, evident, respinse sau uitate prin sertarele comisiilor, cât și prin încercarea de a dezvolta o atitudine civică a ploieștenilor prin informări publice, proteste, dezbateri publice ori calendare ale poluării. STOP poluării orașului Ploiești a făcut adevărate minuni, da, cu cei 30, 40 sau 100 de oameni strânși în stradă din miile alea care sunt nemulțumiți pe Facebook și din zecile de mii care s-au obișnuit cu doza zilnică de moarte.

Din partea autorităților locale nu s-a mișcat niciun deget! S-au făcut comiții, comitete, grupuri și grupulețe de lucru, planuri, presa a organizat dezbateri și gata.

Nimeni n-a oprit KazMunaiGaz-ul (5,2 miliarde de dolari cifră de afaceri), LukOil-ul (67.658.743 lei, profit pe 2019) sau OMV-ul (3,6 miliarde lei) spre exemplu, ca atunci când își bagă rafinăriile în revizie și, la repornire, gradul de poluare este maxim, să trimită toți copii din cartierele afectate 7-8 zile în tabără la munte, la aer curat. Și, e doar un exemplu...

Ceea ce este clar, după patru ani de luptă antipoluare este că nu se vrea. Punct. Și, am ajuns la concluzia că numai o imensă presiune civică poate schimba lucrurile! Ăia 2 ani câștigați la pensie sunt ca cei 30 de arginți, nimic mai mult...”avertizează deputatul de Prahova Dan Rădulescu.

 

Sursa foto: Facebook / Deputat Dan Rădulescu

Back To Top