Categorie: Politic

Deputatul PNL de Prahova Cătălin Predoiu a punctat, cu prilejul webinarul ”Reforma Statului”, organizat de Institutul pentru Libertate și Democrație și Fundația ”Friedrich Naumann”, câteva dintre direcțiile care trebuie avute în vedere în vederea modernizării statului, subliniind că, din păcate, în istoria recentă, în această privință s-au consemnat “multe vorbe, puține fapte”.

Cătălin Predoiu consideră că, “pentru o abordare realistă a reformei statului, contextul extern este la rândul său de neignorat, pentru că statul este un instrument, nu un scop în sine, ori acest instrument al națiunii și al cetățenilor trebuie regândit și în funcție de contextul global”.

“Prin urmare, reforma statului trebuie să țină cont de comandamente sociale interne și de provocări și schimbări externe dramatice, de ordin economic, geopolitic și din perspectiva noilor tehnologii digitale. Profunzimea și anvergura acestor schimbări epocale, dar și amploarea schimbărilor necesare în structura și funcționarea statului nostru ca urmare a întârzierii reformelor, impune în realitate o modernizare vecină cu reinventarea statului și nu doar simple reforme cosmetice sectoriale. (…) Pentru a evita să discutăm în termenii unei civilizații a formei, fondul rămânând marginalizat, așa cum spunea într-un eseu profesorul Mircea Malița, cred că trebuie să abordăm reforma sau modernizarea statului având clar în minte conceptul, noțiunea de stat. Statul nu se reduce la organele sale, la instituțiile de stat, nici la cetățeni și nici la teritoriul pe care se constituie și se manifestă. Este o organizare juridică creată de ființele umane pentru a-și realiza scopurile la nivel de cetățean și colectivitate”, consideră Cătălin Predoiu.

În cadrul webinarului, deputatul liberal, fost ministru al Justiției, a detaliat care sunt, în opinia sa, direcțiile de reformă a statului, argumentând și de ce, în opinia sa, fiecare dintre acestea este necesară.

Reforma constituțională, cea administrativ-teritorială, reforma Parlamentului, reforma justiției și digitalizarea serviciilor publice sunt, în opinia sa, aspectele pe care ar trebui să se axeze modernizarea statului.

Discursul susținut de Cătălin Predoiu și argumentele aduse de acesta le găsiți aici.

Back To Top