Categorie: Politic

palatul administrativ ploiestiSâmbătă, 16 martie, conducerea CJ Prahova a convocat o şedinţă extraordinară pentru a rezolva, rapid, proiectul de hotărâre privind repartizarea către primării a sumelor defalcate din unele venituri ale bugetului de stat - cota de 20 %, pe anul 2013. Este vorba despre sumele rezultate din impozitele vărsate de societăţile comerciale prahovene către ANAF, cotă parte din acestea revenind CJ Prahova, pentru a le împărţi unităţilor teritorial-administrative. Vorbim despre sumele distribuite în baza algoritmului politic, după negocieri şi renegocieri între partide. Fiind vorba de bani, avem asigurat atât circul, cât şi pâinea. Iar când cuţitul este la USL, porţiile sunt împărţite după dioptriile bucătarului: primăriile USL - tot, primăriile PDL – puţin spre nimic. Mai jos, în imagini, lista cu banii alocaţi fiecărei primării şi reacţiile liderilor PDL şi PSD.

Repartizarea, prin CJ Prahova, a sumelor defalcate din impozitele încasate de bugetul de stat, către administraţiile locale, a provocat scandal în şedinţa de sâmbătă a Consiliului Judeţean Prahova. Consilierii PDL au ieşit din sală, refuzând să participe la votarea proiectului care viza alocarea sumelor, aceştia fiind nemulţumiţi de modul în care s-au împărţit banii către localităţi.

Liderul grupului consilierilor PDL din CJ Prahova, fostul prefect Adrian Dobre, îi acuză pe reprezentanţii USL că au împărţit sumele după criterii strict politice. Conform listei care cuprinde alocările, media sumelor ce vor fi primite de localităţile din Prahova, acolo unde primarul provine din partea PDL, este de 2,2 miliarde lei vechi, în timp primarii PSD din judeţ primesc, în medie, pe fiecare primărie, aproximativ cinci miliarde de lei. Repartizarea bugetară a fost şi mai generoasă cu primarii PNL, CJ Prahova alocând o medie de şase miliarde lei pentru fiecare primărie unde edilul este liberal.

Au bătut palma cu o zi înainte, dar în ziua votului USL a modificat alocările

Reprezentanţii PDL spun că, în urma negocierilor purtate cu USL, au ajuns, cu o zi în urmă, la o înţelegere „amiabilă" în ceea ce priveşte sumele defalcate de la bugetul de stat către localităţi, însă, în dimineaţa de sâmbătă, cu zece minute înainte de începerea şedinţei de consiliu judeţean, consilierii au primit o listă cu alte sume ce urmau a fi votate în şedinţa CJ.

adrian dobre radu ionescuAdrian Dobre: „Cosma nu şi-a ţinut cuvântul. Priveşte totul din punct de vedere politic, nu administrativ"

„Referitor la modul de alocare, noi am venit cu o serie de propuneri având în vedere mai multe elemente, cum ar fi cota de 80 la sută care este stabilită în baza formulei de către Direcţia Generală a Finanţelor Publice, de asemenea procentul populaţiei unde sunt primari PDL – noi avem un procent de aproximativ 30 la sută. Conform datelor, procentul alocat de către CJ Prahova a fost de 22 la sută. Apar discrepanţe. Vorbim de localităţi cum sunt municipiul Câmpina sau oraşul Băicoi, care sunt cele mai mari din Prahova după Ploieşti, care au primit sume foarte mici, vorbim de 3 miliarde lei vechi pentru fiecare localitate, în contextul în care sunt localităţi cu o mie de locuitori care au primit sume mult mai mari, 5,6 sau 7 miliarde.
În al doilea rând vorbim de arierate. A fost o discuţie importantă şi s-a stabilit în conformitate şi cu ordonanţa 3, ordonanţă prin care trebuiau plătite, până la 31 martie, 85 la sută din arierate, să fie un sprijin real pentru toţi primarii, iar acum primăriile PDL nu au primit în totalitate banii pentru arierate", susţine liderul grupului PDL din Consiliul Judeţean Prahova, Adrian Dobre.

Bugetul şi politica

„Observăm că primăriile USL au primit, ca medie, sume foarte mari. Dacă, de exemplu, pentru 36 de primării, PSD a primit aproape 176 de miliarde, pe medie 5 miliarde, PNL 126 miliarde pentru 21 primării – aprox 6 miliarde, pentru 41 de primării PDL, media este de 2,2 miliarde.

Nu înţeleg acest lucru, pentru că în localităţile respective trăiesc şi oameni care i-au votat pe reprezentanţii USL. Au o problemă în sensul acesta şi gândesc bugetul numai din punct de vedere politic. Nu mi se pare normal ca primării cum este Câmpina sau Băicoi să primească sume atât de mici. Nu mi se pare normal ce s-a întâmplat pentru că sunt primării care au proiecte şi nu le pot duce la capăt, pentru că nu au primit alocările corespunzătoare, şi vor avea probleme. Avem primării unde au existat o serie de proiecte pe fonduri europene şi sunt probleme în funcţionarea acestor proiecte şi ar trebui să primească sprijin pentru deblocarea acestor proiecte, pentru că există riscul, dacă aceste proiecte nu funcţionează, ca primăriile să dea toţi banii înapoi.

Noi am demarat aceste negocieri după premize foarte clare, pe care le considerăm pur administrative, nu politice. Deşi domnul Cosma se laudă că este un om de cuvânt, de data aceasta nu şi-a ţinut cuvântul, pentru că au fost discuţii până în ziua de ieri. Din păcate priveşte totul din punct de vedere politic şi nu administrativ. Iar la nivelul unui judeţ cum este Prahova, să priveşti dezvoltarea unui judeţ numai din punct de vedere politic, nu este în regulă", a adăugat Dobre.

Arieratele se plătesc numai acolo unde vrea Cosma

„Oraşul Buşteni, care avea 13,7 miliarde arierate, nu a primit decât 5 miliarde, în condiţiile în care Floreştiul a primit întreaga sumă alocată pentru arierate. Am luat în calcul şi proiectele pe care primăriile le au. De exemplu Băicoiul este implicat în acel masterplan de dezvoltare a sistemului de apă şi canalizare din Prahova pentru marile aglomerări urbane, Vă daţi seama că după o investiţie în care introduci peste 60 de km de canalizare, primăria trebuie sprijinită pentru refacerea infrastructurii rutiere. Ei bine, în accepţiunea celor care au rămas şi votat bugetul în CJ, suma de 3 miliarde se pare că este suficientă, ceea ce este departe de ceea ce trebuia să primească Băicoiul, nemailuând în calcul, de exemplu populaţia. Nu mai vorbim şi de cota de finanţare a autorităţii locale cu care trebuie să contribuie.

Mai sunt alte proiecte ale primăriilor, cu sprijin guvernamental, cum sunt Sălciile şi Colceag. Ele participă, prin Autoritatea Fondului de Mediu, la un program de dezv a reţelei de canalizare şi apă. În mod normal, Colceag trebuia să primească 7-8 miliarde, iar Sălciile 5-6. Iar dacă ne uităm la alte primării, sumele alocate pe astfel de proiecte au fost stabilite în totalitate. Apoi, avem proiecte pe ordonanţele 7 şi 577. La fel, primăriile USL au primit în totalitate aceste sume, iar primăriile PDL foarte puţin", a declarat Adrian Dobre.

mircea-cosma-uslCosma: „Dacă o să mă supăr, o să dau presei cum au vrut să împartă bani"

Întrebat de observatorulph.ro despre incidentul din CJ legat de refuzul consilierilor PDL de a participa la vot, preşedintele Consiliului Judeţean Prahova, Mircea Cosma a declarat următoarele: „Ei au vrut să împartă banii în funcţie de procentajul la vot. Şi dacă chiar o să mă supăr şi nu-şi vor da seama de eroarea pe care au făcut-o azi o să dau presei, pentru că avem scris, cum au vrut să împartă banii. Adică au vrut să lase localităţi cu arierate, ale lor, să nu aibă bani de dezvoltare. De exemplu, Apostolache avea 254.000 lei arierate. I-am mai pus pentru dezvoltare 50 de mii să ajungă la nivelul de 3 miliarde. Au vrut să ia de acolo, deşi vă aduceţi aminte cât m-au presat, în anul 2012, pentru Centrul de Intervenţie Apostolache, care nu este terminat şi i-am mai dat 500 de milioane lei vechi să termine centru, să aibă două maşini ISU. Ei au uitat că pentru Mănăstirea Apostolache mai dăm 10 miliarde din fondurile proprii, dar au sprijinit proiectul ăla. Şi ca să nu afectăm transferul către alte comune, mai alocăm 10 miliarde strict pentru mănăstire", a declarat Cosma pentru observatorulph.ro.

20 %. Ce sunt sumele defalcate din unele venituri ale bugetului de stat care le revin localităţilor

Cota de 20 de procente din venituri ale bugetului de stat, repartizate de ANAF prin intermediul Consilului Judeţean Prahova, reprezintă o parte din sumele încasate din impozite la bugetul de stat de la societăţile comerciale aflate pe raza localităţilor prahovene.
ANAF transferă o parte din bani înpoi în conturilor primăriilor unde societăţile cotizante de impozite îşi au sediul. O altă parte, cea mai importantă, rămâne la bugetul de stat iar restul de 20 la sută din bani se direcţionează către bugetul Consiliului judeţean Prahova. Din cei 20 la sută, CJ Prahova asigură funcţionarea aparatului său: salarii, insituţii subordonate ( ex. - centre judeţene de protecţia copilului). După scădere, ce rămâne, se direcţionează, pe formulă politică, către primării. Aici ajungem în punctul la care formula de împărţire stă în pixul ordonatorului, după negocieri purtate cu toate părţile implicate.repartizare buget stat 3repartizare buget stat 2

repartizare buget stat

Back To Top