Categorie: Politic

vlad cosma 1Deputatul PSD Vlad Cosma vrea să modifice legislația pentru persoanele cu handicap, în sensul evaluării acestora pe baza actelor medicale emise de medicul specialist, fără ca beneficiarii să se mai deplaseze la direcţiile de asistenţă socială.

Deputatul PSD Vlad Cosma anunţă, prin intermediul unui comunicat de presă, că a depus marți, 28 mai a.c., în Parlament, o propunere legislativă pentru simplificarea evaluărilor persoanelor cu handicap, astfel încât acestea să nu mai fie nevoite să se deplaseze la direcțiile de asistență socială, iar evaluarea lor periodică să se facă doar pe baza rapoartelor întocmite de medicii specialiști și a formularelor completate de solicitanți. În prezent, persoanele cu handicap au obligația să se prezinte periodic, din oficiu, la direcțiile de asistență socială județene sau de sector pentru obținerea sau prelungirea certificatelor de încadrare în grad și tip de handicap.

„În prezent persoanele cu handicap sunt puse de două ori pe drumuri pentru același tip de evaluare: o dată la medicul specialist la care este în evidență și unde oricum se prezintă periodic, iar a doua oară la Comisia de evaluare de la Direcția de Asistență Socială, care judecă starea persoanei tot pe baza raportului medicului specialist. Deci această a doua evaluare nu se justifică, mai ales că medicii din cadrul Comisiei de evaluare au același nivel de expertiză și competență profesională ca și medicii specialiști care au întocmit în prima fază rapoartele de evaluare", a declarat deputatul PSD.

Referitor la evaluarea situației sociale în care se află persoana cu handicap, reprezentantul PSD a subliniat că în prezent această evaluare se face în principal pe baza declarațiilor celui care solicită certificatul de handicap sau de reprezentantul acestuia. „Toate aceste informații privind situația socială pot fi oferite autorităților prin intermediul unui formular tip, completat de către persoana cu handicap și depus la primăria de care aparține, urmând ca de aici să fie trimis prin poștă sau curier la Direcția de Asistență Socială. Deci nu va mai fi nevoie de deplasarea la Consiliul Județean", a arătat Vlad Cosma.

Pe de altă parte, comisiile de evaluare din cadrul direcțiilor de asistență socială vor avea instrumente de control prin care vor putea verifica atât rapoartele întocmite de medicii specialiști, cât și declarațiile persoanelor cu handicap în ceea ce privește situația lor socială. Astfel, reprezentanții comisiilor de evaluare vor putea face vizite la domiciliul persoanelor cu handicap și vor putea solicita lămuriri suplimentare de la medicii specialiști care au realizat evaluarea medicală și psihologică.

Dacă propunerea legislativă a deputatului PSD va fi adoptată de Parlament, vor fi eliminate definitiv cozile de la comisiile de asistență socială, care se vor putea concentra mai mult pe activitatea de control, la domiciliul persoanelor cu handicap, unde evaluarea este mult mai relevantă decât cea realizată în prezent, se arată în comunicatul de presă al deputatului prahovean.

Back To Top