Categorie: Remember

coperta adam burakowski dictatura lui nicolae ceausescuCel mai mare învingător al prăbuşirii comunismului în 1989 este "nomenclatura comunistă şi securistă", devenită peste noapte nomenclatura capitalistă, spune, într-un interviu pentru News.ro, istoricul polonez Adam Burakowski. Unul dintre marii perdanţi, în schimb, este societatea, din care au emigrat trei milioane de români, cea mai mare pierdere de resurse umane din toată istoria României. Din păcate, remarcă Burakowski, Europa de Vest este, astăzi, un teren al naţionalismelor, în contextul în care Rusia lui Putin îşi afirmă vocaţia imperialistă.

Adam Burakowski, unul dintre cei mai atenţi cunoscători ai istoriei recente a României şi ai spaţiului est-european, este fascinat de România lui Ceauşescu, unică în spaţiul ex-comunist prin cultul personalităţii pe care dictatorul, "geniul din Carpaţi", a reuşit să îl cultive. Pentru a putea studia nu doar arhivele, ci şi literatura epocii, Adam Burakowski a învăţat limba română, pe care o vorbeşte cu foarte puţine slăbiciuni.

În interviul acordat agenţiei de presă News.ro, istoricul polonez vorbeşte despre cum arată, la 27 de ani după, dosarul Revoluţiei şi despre cele două întrebări puse obsesiv în România: "A fost sau nu Revoluţie?" şi "Cine a tras în noi, după 22?".

Totodată, Adam Burakowski vorbeşte şi despre Rusia lui Putin,"un urmaş al Uniunii Sovietice", dar şi despre naţionalismele apărute în Europa de Vest, unde şi fanatismul a devenit un fenomen.

Interviul integral acordat de Adam Burakowski agenției news.ro

Back To Top