Categorie: Sport

grozav golLupii se bat pentru calificare în Olanda după un meci în care au spart barierele unei remize. Cu puţin noroc, cu ceva mai multă atenţie şi mai puţină precipitare în joc, elevii lui Cosmin Contra ar fi reuşit un rezultat favorabil.

Fără jucătorii aceia doi vânduţi pe 25 de milioane de euro, Vitesse a mers la Ploieşti mai mult cu „a-ntâia". Într-un meci în care portarul lor a fost, probabil, jucătorul care a ţinut cel mai mult mingea, cu întârzieri nepermise şi nesancţionate de arbitru, olandezii au enervat teribil publicul care-i primise cu aplauze. Dar strategia a funcţionat şi au ajuns teferi la destinaţie.

Acum, Petrolul ştie ce poate Vitesse. Poate mai puţin decât ne-am fi aşteptat, în eterna noastră supraapreciere a dimensiunilor occidentale. Desigur, în retur va fi cu totul altceva. Peter Bosz spune că, acolo, Petrolul nu-şi va putea lua toţi suporterii. Remarcă apreciativă la adresa publicului ploieştean, dar nu corectă în totalitate, prin prisma celor întâmplate pe teren. Adică aportul fanilor a fost, desigur, important, însă faptul că echipa ploieşteană a dominat întreaga partidă nu a fost o consecinţă directă a atmosferei încinse din tribune.

De fapt, Petrolul a vrut să joace fotbal din primul şi până în ultimul minut. În mare măsură a reuşit. E drept, cu ceva sincope, cu ceva probleme de ordin fizic şi de acomodare, dar aceste lucruri sunt inerente la început de drum.

Rămâne desigur dezamăgirea că lupii n-au reuşit să înscrie mai repede. Au fost atât de multe şanse, încât n-a mai stat nimeni să le numere. Au făcut-o statisticienii UEFA. Iată meciul Petrolul – Vitesse, în cifre, conform site-ului uefa.com: 48-18 atacuri periculoase, 19-11 şuturi la poartă, 10-5 şuturi pe poartă. Scor final 1-1...

Şi culmea, olandezii au deschis scorul. Nu din acţiune, chiar dacă au numărat şi ei – iată, 18, deşi doar vreo două au fost cu adevărat periculoase. Dintr-un penalti acordat de arbitrul spaniol Carlos del Cerro Grande, care n-a fost deloc „grande", greşind o grămadă de decizii, inclusiv – se pare – la cea din care Vitesse a înscris: Reis a căzut în careu la un duel cu Benga, după o fază care nu anunţa nimic şi tot el a transformat lovitura.

Momentul nu poate fi descris decât printr-un singur cuvânt: CIUDĂ!
Şi mai mare ciudă, când după atâtea ocazii mari, au urmat altele fără gol: şutul lui Grozav, din prima, în plasa laterală, torpila lui De Lucas scoasă de sub bară de portar, şutul lui Morar care a ocolit zidul olandez, dar a trecut şi pe lângă poartă, ratarea incredibilă a lui Camara, cel care n-a avut cap, la propriu şi la figurat, să-l pună cum trebuie într-o centrare perfectă.
Dar până când? Până în minutul 84, când Grozav a finalizat o fază splendidă lucrată de Hoban şi De Lucas. Atunci, în sfârşit, mingea a sărit şi la noi!

Declaraţii:

Peter Bosz (antrenor Vitesse):
Petrolul a jucat mai defensiv la început, aşteptând să dea lovitura pe contraatac, însă, cu trecerea timpului a pus tot mai multă presiune. Ambele echipe au avut şanse de a înscrie, aşa că sunt mulţumit cu acest rezultat. Atmosfera a fost fantastică, despre asta este vorba în fotbalul european. Sunt două echipe, doar una câştigă, însă publicul a fot minunat, Petrolul a jucat cu 12 oameni împotriva noastră. În retur, vom avea şansele noastre, iar Petrolul nu-şi va putea lua toţi suporterii acolo. În orice caz, trebuie să fim foarte atenţi cu această echipă pentru că este foarte bună".

Cosmin Contra (antrenor Petrolul):
Felicit băieţii pentru efortul depus. Am intrat un pic timoraţi, ne-am speriat un pic de ei, însă, apoi, am avut momente foarte bune, am dominat jocul. Avem foarte multe ocazii, aşa s-a întâmplat şi cu Pandurii, şi, din păcate, n-am reuşit să marcăm mai mult. Azi ne-a lipsit ori finalizarea, ori ultima pasă. Mă bucur însă că am revenit de la 1-0. Dintr-un penalti care a fost uşor acordat. L-am întrebat pe Benga şi mi-a spus că nici nu l-a atins! În orice caz, jucătorii mei au dat dovadă de tărie de caracter, au arătat că au încredere în forţele proprii. Dore şi Camara sunt în urmă cu pregătirea fizică, se cunoaşte şi, din păcate, nici nu avem timp să ne concentrăm pe acest aspect pentru că avem multe meciuri de jucat. Sunt convins că, în Olanda vom reuşi să marcăm gol sau goluri!"

Petrolul – Vitesse Arnhem 1-1 (0-0)
Stadion: Ilie Oană. Spectatori: 11.827
Arbitri: Carlod Del Cerro Grande – Sobrino Magan, Alvarez Canton (toţi din Spania)
Observatori: Frank De Bleeckere (Belgia), Milos Markovic (Serbia)

Petrolul: Pecanha – Alcenat, Geraldo, Benga, Guilherme – Hoban, De Lucas – Boudjemaa (72 Morar), Hamza (69 Camara), Grozav – Dore (63 Teixeira). Antrenor: Cosmin Contra.

Vitesse: Velthizen – Leerdam, Kashia, Van der Heijden, Van Aanholt – Vejinovic (75 Van der Struijk), Janssen, Kazaishvili – Ibarra, Reis, Kakuta (24 Chanturia). Antrenor: Peter Bosz.

Marcatori: Grozav (84) / Reis (52-pen)

Cartonaşe galbene: Benga (52), Grozav (85) / Kashia (73), Leerdam (85)
Cartonaşe roşii: -
Jucătorul meciului: GHEORGHE GROZAV

 

Back To Top