Categorie: Sport

petrolul swanseaLupii au promis că încearcă şi au reuşit. Nu să se califice. Miracolul nu pretinde să crezi în el. Se-ntâmplă, pur şi simplu.
Petrolul a încercat şi a reuşit să învingă o echipă din Premier League. A ieşit din Europa cu capul sus şi, odată cu ea, la fel am ieşit şi noi.

Cosmin Contra spunea, înainte de meci, că o echipă atât de bună ca Swansea poate fi învinsă într-o zi proastă.
N-a fost chiar aşa. La adăpostul acelui 5-1 din tur „lebedele" lui Michael Laudrup au crezut că Ploieştiul e un lac liniştit, pe oglinda căruia se pot odihni în cursa dintre meciurile din Premier League (reamintesc faptul că Swansea joacă cel puţin două meciuri pe an cu echipe ca Manchester United, Manchester City, Liverpool, Tottenham, Arsenal, Chelsea, etc) şi cele din grupele Europa League.
S-au înşelat, desigur. Numai că, timp de o repriză şi mai bine de jumătate, valurile atacurilor petroliste s-au spart prea repede. De fapt s-au spart în ultimul moment, cel decisiv, al ultimei pase, al ultimei execuţii. Pentru nişte jucători aflaţi, în majoritate covârşitoare, la prima experienţă în Europa, este normal să se întâmple aşa. Din prea multă voinţă, uneori piciorul nu mai este la fel sigur, iar timpul mult prea scurt naşte teama de a nu greşi, care, la rândul ei, duce la greşeală.
Minute bune, Petrolul a redus forţa ofensivă a galezilor la valori subunitare. Jucătorii lui Contra au făcut un pressing ucigător, s-au bătut ca nişte lupi adevăraţi pentru fiecare minge, au atacat permanent chiar şi cu fundaşii centrali Geraldo şi Hoban, arzând, fără să se uite, toate resursele de care dispun.
Aşa se joacă în Europa, aşa poate fi învinsă Swansea din Premier League. Şi aşa a şi fost.

După atâtea şi atâtea acţiuni ofensive fără finalizare, în minutul 74, ploieştenii le-au dat gol galezilor. Într-unul dintre puţinele momente în care oaspeţii au rămas cu adevărat descoperiţi, Guilherme a inventat o lansare pentru Priso, iar acesta, scăpat singur cu Tremmel s-a adunat şi a şutat sigur, presat, perfect. Dar până să numărăm secundele unui minut de bucurie, Swansea a reuşit egalarea. Efortul aproape supraomenesc depus până atunci începea să-şi ceară drepturile, slăbind terbil muşchii petroliştilor. A marcat Lamah, care abia intrase. Swansea mai avusese ocazii. Dar numai atunci când Bornescu rămăsese singur acasă, când toată echipa era plecată să cucerească cealaltă jumătate de lume.
Era 1-1 şi, pentru tot ce făcuseră jucătorii lui Contra în acest joc al imposibilului, era nemeritat. Însă, tot a venit răsplata. Golul al doilea a început tot de la Guilherme, din centrarea brazilianului, şi a fost marcat de Hamza, cu capul. Putea fi 3-1, chiar 4-1 în minutele de prelungire. Ambele acţiuni l-au avut ca protagonist pe Ovidiu Hoban. Alt Ovidiu Hoban, decât cel pe care-l ştiau cei de la Swansea, din meciul tur.

De fapt, cred că acum este timpul să facem cunoştinţă:
- PETROLUL!
- SWANSEA!
- Nice to meet you!

Şi totuşi...

Petrolul mai are o şansă mică de calificare în grupele Europa League! O şansă din 31! Pentru că Fenerbahce a fost exclusă din competiţia europeană, UEFA va trage la sorţi o echipă dintre cele eliminate în play-off, care îi va lua locul.

Info Petrolul – Swansea

*Grozav a plecat la Groznîi / Gicu Grozav n-a apucat nici măcar să vadă jocul cu Swansea. El a părăsit România joi, cu destinaţia Groznîi. În absenţa sa, antrenorul Cosmin Contra l-a trecut pe Boudjemaa în flancul stâng al atacului. Pe dreapta a evoluat Priso, iar cei doi au făcut rocada, pentru o perioadă de timp. Hamza a jucat în centru, în spatele vârfului Dore. Acesta din urmă a jucat modest, fiind înlocuit încă de la pauză cu Camara, un atacant mult mai mobil şi mai periculos decât a fost Dore.
Tot la pauză a ieşit şi De Lucas, iar înlocuitorul său, Teixeira, a adus mai multă limpezime în jocul liniei mediene.

*Galezi în tribună / Swansea a fost susţinută de aproximativ 20 de suporteri. Aceştia au împânzit sectorul rezervat lor cu drapele ale Ţării Galilor şi i-au aplaudat pe jucătorii petrolişti la final, dar şi pe fanii ploieşteni, pentru atmosfera creată. De altfel, jucătorii lui Swansea au fost întâmpinaţi cu aplauze la intrarea pe teren. Lucrurile s-au schimbat pe parcursul meciului, în urma tragerilor de timp repetate ale portarului Tremmel. El a primit şi un cartonaş galben, din acest motiv, foarte devreme, în minutul 54.

*Un cartonaş roşu / În minutul 87, Swansea a rămas în inferioritate numerică. Britton a luat al doilea galben după ce a împiedicat executarea unei lovituri libere. Echilibrul numeric a fost stabilit în ultimele momente ale meciului, când Hamza a fost nevoit să părăsească terenul, în urma unei accidentări la genunchi.

*Contra a confirmat varianta Marius Niculae / Aşa cum APH anunţa, în premieră, Petrolul negociază cu atacantul Marius Niculae. Tehnicianul Cosmin Contra a declarat, la conferinţa de presă de după meci, că fotbalistul va da un răspuns în cursul zilei de vineri.

Petrolul – Swansea City AFC 2-1 (0-0)
Marcatori: Priso (73), Younes (83)/Lamah (84).

Petrolul: Bornescu – Alcenat, Geraldo Alves, Hoban, Guilherme – Mustivar (cpt) (65 Romario), De Lucas (46 Teixeira) – Priso, Younes, Boudjemaa – Dore (46 Camara). Antrenor: Cosmin Contra.

Swansea: Tremmel – Rangel, Chico, Amat, Davies – Pablo Hernandez (67 Lamah), Britton, De Guzman (60 Sung-Yong), Pozuelo – Michu (76 Canas) – Donnelly. Antrenor: Michael Laudrup.

Cartonaşe galbene: Mustivar (11), Priso (14) / Amat (45+1), Britton (70, 87), Pozuelo (85)
Cartonaşe roşii: Britton (87)

Arbitri: Michael Koukoulakis – Dimitrios Saraidaris, Christos Baltas (toţi din Grecia)
Observator: Jorn West Larsen (Danemarca).
Delegat UEFA: Joel Wolff (Luxemburg).

Jucătorul meciului: Geraldo ALVES

Back To Top